Τετάρτη, Απρίλιος 14, 2021
Home design
ΑρχικήΧρήσιμαΤι είναι η ψυχοθεραπεία;

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Τη σημερινή εποχή υπάρχει η δυνατότητα για συνεδρίες για online ψυχοθεραπεία, στην περίπτωση που κάποιο άτομο αδυνατεί να εμφανιστεί δια ζώσης, λόγω των διαφόρων εξωτερικών καταστάσεων που δεν του το επιτρέπουν.

Σχετικά

Περισσότερα

Επίσης γνωστή ως θεραπεία ομιλίας, η ψυχοθεραπεία στοχεύει να βοηθήσει ένα άτομο να κατανοήσει τα συναισθήματά του και να τον εξοπλίσει με εκείνα τα στοιχεία προσωπικότητας ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της ζωής του, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Η ψυχοθεραπεία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη συμβουλευτική, γι’ αυτό και οι δύο έννοιες μπορεί αρκετά συχνά να συγχέονται. Ωστόσο, η πρώτη (ψυχοθεραπεία) τείνει να κοιτάζει πιο βαθιά στο εσωτερικό του ατόμου, αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αιτίες των προβλημάτων, καθώς και τον τρόπο επίλυσής τους.

Για να δείτε θετικά αποτελέσματα, ένα άτομο θα πρέπει συνήθως να κατανοήσει την ανάγκη αλλαγής και να είναι πρόθυμο να ακολουθήσει το σχέδιο θεραπείας, ακολουθώντας τη συμβουλή του θεραπευτή. Θα πρέπει επίσης να εντοπίσουν τον κατάλληλο θεραπευτή που θα τους εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Τη σημερινή εποχή, με όλες αυτές τις δυνατότητες που μας παρέχει το διαδίκτυο, με μια ενδελεχή και προσεκτική έρευνα σε αυτό, ένα άτομο θα μπορέσει να εντοπίσει έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, ο οποίος πιθανόν να προσφέρει συνεδρίες για online ψυχοθεραπεία, στην περίπτωση που κάποιο άτομο αδυνατεί να εμφανιστεί δια ζώσης, λόγω των διαφόρων εξωτερικών καταστάσεων που δεν του το επιτρέπουν (γεωγραφική τοποθεσία, πανδημία, κτλ).

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στις σοβαρές περιπτώσεις της κατάθλιψης, της χαμηλής αυτοεκτίμησης, του εθισμού, του πένθους και άλλων παραγόντων που μπορεί να συγκλονίσουν τον ψυχικό κόσμο ενός ατόμου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, της σχιζοφρένειας και ορισμένων άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι συχνά, αλλά όχι πάντα, χρησιμοποιούν την ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό και με κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Τι να αναμένετε από την ψυχοθεραπεία

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την ψυχοθεραπεία. Ορισμένοι τύποι ψυχοθεραπείας διαρκούν μόνο λίγες συνεδρίες, ενώ άλλες μπορεί να συνεχιστούν για μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου. Οι ατομικές συνεδρίες διαρκούν συνήθως περίπου 45-90 λεπτά και ακολουθούν μια δομημένη διαδικασία.

Οι συνεδρίες μπορεί να είναι ένας προς έναν, σε ζευγάρια ή και σε ολόκληρες ομάδες ατόμων. Οι τεχνικές μπορούν να περιλαμβάνουν ως βάση την ομιλία όπως και άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως η αναπαράσταση μια κατάστασης, η αφήγηση μιας ιστορίας ή την ακρόαση μουσικής.

Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι:

  • ψυχολόγος
  • ψυχοθεραπευτής σε θέματα γάμου και οικογένειας
  • αδειοδοτημένος κλινικός κοινωνικός λειτουργός
  • αδειοδοτημένος επαγγελματίας σύμβουλος
  • σύμβουλος ψυχικής υγείας
  • ψυχαναλυτής
  • ψυχίατρος

Επιλέγοντας τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή

Οι άνθρωποι αναζητούν ψυχοθεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ατομικών προβλημάτων, διότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Οι ειδικοί θεραπευτές πρέπει να είναι καταρτισμένοι για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων, αλλά πιθανόν ορισμένοι θεραπευτές να εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους.

Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ένα άτομο που έχει βιώσει ένα ψυχολογικό τραύμα λόγω φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού ή έχει πέσει θύμα trafficking, για παράδειγμα, θα πρέπει να βρει κάποιον ειδικό θεραπευτή, ο οποίος θα διαχειριστεί σωστά μια τόσο λεπτή και απαιτητική ψυχολογική κατάσταση. Ο συγκεκριμένος ψυχοθεραπευτής φυσικά θα πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένος με όλη εκείνη την επιστημονική γνώση ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές ψυχολογικές κρίσεις του θεραπευόμενου.

Αφού λοιπόν εντοπιστεί ο κατάλληλος θεραπευτής, το άτομο που αναζητεί θεραπεία θα πρέπει να υποβάλει αρκετές και ουσιαστικές ερωτήσεις πριν ξεκινήσει τη θεραπεία του για να βεβαιωθεί ότι θα κάνει τη βέλτιστη δυνατή επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή.

Ένας γιατρός, μια διαδικτυακή κοινότητα ή μια τοπική ομάδα υποστήριξης μπορεί συχνά να συστήσουν τις υπηρεσίες ενός κατάλληλου και αξιόπιστου ψυχοθεραπευτή. Ο ιδανικός ψυχοθεραπευτής για την περίπτωσή σας βρίσκεται εκεί έξω, αρκεί βέβαια να ψάξετε με προσοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design

Πρόσφατα σχόλια