home design 800x400

home design 1170Χ320

Aντάρτικο για την αξιολόγηση στα σχολεία της Κορινθίας

δάσκαλοι

Στην Κορινθία, απέχουν από τις διαδικασίες της αξιολόγησης μέχρι τώρα 37 στα 43 σχολεία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι στα σχολεία ευθύνης της, σε 23 από τα 29 σχολεία η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δήλωσε απεργία – αποχή όταν κλήθηκαν να συνεδριάσουν και οι οι ειδικές συνεδριάσεις για την αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκαν.

«Η Υπουργός Παιδείας, αφού πρώτα προσπάθησε μάταια, με απειλές για δήθεν κυρώσεις και συνέπειες, να ανακόψει το ρεύμα υπέρ της αποχής, τώρα ξεκίνησε τους ελιγμούς. Έδωσε παράταση στη διαδικασία πραγματοποίησης των ειδικών συνεδριάσεων μέχρι τις 19 Μαρτίου και, ενώ μέχρι τώρα αγνοούσε επιδεικτικά το οργανωμένο εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα αιτήματα του, καλεί επειγόντως σε διάλογο την Ο.Λ.Μ.Ε» επισημαίνει η Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας.

Τέλος, καλεί τους/τις Διευθυντές/ριες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Δεχόμαστε καταγγελίες ότι κάποιοι/ες Διευθυντές/ριεςεκφοβίζουν και αυθαιρετούν!  Φτάνει, ως εδώ ! Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές , θα υπερασπιστούμε τους συναδέλφους και το δίκιο με κάθε μέσο, συνδικαλιστικό και νομικό!» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας:

Το Δ.Σ. της Α’ Ε.Λ.Μ.Ε.  Κορινθίας με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Διδασκόντων  του νομού μας λέει ένα μεγάλο όχι στην αξιολόγηση και στα σχέδια της κυβέρνησης για την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου. Είναι μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην αδιαλλαξία και στις απειλές του Υπουργείου που, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, συνεχίζει εμμονικά να προωθεί τα αντιδραστικά του σχέδια.

Στα σχολεία ευθύνης της Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας – στα 23 από τα 29 σχολεία  που κλήθηκαν να συνεδριάσουν μέχρι τώρα – η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων δήλωσε Απεργία – Αποχή και έτσι οι ειδικές συνεδριάσεις για την αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκαν!

Στην Κορινθία, γενικότερα, απέχουν από την αξιολόγηση μέχρι τώρα 37 στα 43 σχολεία. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε ολόκληρη τη χώρα , καθώς, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η συμμετοχή στην απεργία – αποχή, που κήρυξαν τα σωματεία μας, είναι σχεδόν καθολική !

Η Υπουργός Παιδείας, αφού πρώτα προσπάθησε μάταια, με απειλές για δήθεν κυρώσεις και συνέπειες, να ανακόψει το ρεύμα υπέρ της αποχής, τώρα ξεκίνησε τους ελιγμούς. Έδωσε παράταση στη διαδικασία πραγματοποίησης των ειδικών συνεδριάσεων μέχρι τις 19 Μαρτίου και, ενώ μέχρι τώρα αγνοούσε επιδεικτικά το οργανωμένο εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα αιτήματα του, καλεί επειγόντως σε διάλογο την Ο.Λ.Μ.Ε.

Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα!

Καλούμε τους συναδέλφους στα σχολεία που συνεδριάζουν τις επόμενες μέρες να δηλώσουν και αυτοί μαζικά τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή !

Καλούμε τους/τις συναδέλφους Διευθυντές/ριες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεχόμαστε καταγγελίες  ότι κάποιοι/ες Διευθυντές/ριες  , εκφοβίζουν και αυθαιρετούν!  Φτάνει, ως εδώ ! Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές , θα υπερασπιστούμε τους συναδέλφους και το δίκιο με κάθε μέσο, συνδικαλιστικό και νομικό !

Υπενθυμίζουμε ότι :

1) Η συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων πραγματοποιείται ΜΟΝΟ αν υπάρχει απαρτία. Η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα: «Ο σύλλογος των διδασκόντων βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα»  (Υπουργική Απόφαση Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002 αρθ.37 παρ.13 – ΦΕΚ 1340/16-10-2002). Σε καμία διάταξη που αφορά στην εκπαίδευση δεν αναφέρεται ότι σε οποιαδήποτε επόμενη σύγκληση του ΣΔ απαιτείται μικρότερη απαρτία (π.χ. 1/3 που κάποιοι διέδιδαν) . Κάθε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων που δεν έχει την απαραίτητη απαρτία, με τους απόντες να είναι περισσότεροι από τους παρόντες, είναι καταφανώς παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

2) Η συγκρότηση των ομάδων δράσης γίνεται αποκλειστικά με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων (Άρθρο 4 της ΥΑ 6603/ΓΔ4: «τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων καταθέτουν προτάσεις για Σχέδια δράσης που θα αναλάβουν ομάδες 2-5 συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών, οι οποίες επιλέγονται τεκμηριωμένα και οριστικοποιούνται με σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων»). Επομένως κανένας/μία  διευθυντής/ντρια και καμία μειοψηφία, δε νομιμοποιείται να συγκροτήσει ομάδες δράσης παρά τη θέληση της πλειοψηφίας του Συλλόγου.

3) Αν κάποιος συνάδελφος δε δηλώσει αρχικά απεργία – αποχή και μπει στις ομάδες, αλλά αργότερα αλλάξει γνώμη και πειστεί να συμμετάσχει στην απεργία- αποχή, μπορεί να τη δηλώσει ανά πάσα στιγμή (καταθέτοντας τη δήλωσή του στο πρωτόκολλο του σχολείου).

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Γνωρίζουμε ότι, μετά την πρώτη ήττα του,  το Υπουργείο, το επόμενο διάστημα, θα εντείνει τις πιέσεις . Ας μην περιμένει όμως ότι θα λυγίσουμε. Αν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Η αξιολόγηση δε θα περάσει, ο αγώνας για το δημόσιο σχολείο θα νικήσει !

Σχόλια