home design 800x400

home design 1170Χ320

Αργολίδα: Τι συμβαίνει με τον μετεωρολογικό σταθμό στην Πυργέλα και πότε οι αγρότες πρέπει να απευθύνονται στην ΕΜΥ

Μετεωρολογικός Σταθμός Πυργέλλας βλάβη Ερώτηση Ανδριανού στη βουλή

Στην σχετική 3403/20-01-2021 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη αποκατάστασης της λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού στην Πυργέλα Άργους ώστε ο ΕΛΓΑ να λαμβάνει ακριβή στοιχεία σε περιπτώσεις ακραίων θερμοκρασιών και να μην τίθεται σε κίνδυνο η αποζημίωση παραγωγών που όντως υπέστησαν ζημιές, απάντησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανός.

Στην απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με αρχείο δεδομένων της ΕΜΥ, ο Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός (ΑΜΣ) Πυργέλας Άργους παρουσίασε πρόβλημα το χρονικό διάστημα από την 28η Δεκεμβρίου 2020 μέχρι την 5ηΙανουαρίου 2021.

Το πρόβλημα προήλθε κατά την διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων του στην ΕΜΥ, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να διακινηθούν και να διατεθούν σε επιχειρησιακούς αποδέκτες, αλλά και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Πάντως, στον παρόντα χρόνο, ο εν λόγω ΑΜΣ δεν εμφανίζει κάποιου είδους πρόβλημα και λειτουργεί κανονικά και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται ενέργειες αποκατάστασης.

Όσον αφορά στην εμφάνιση περιστασιακών προβλημάτων στην μηχανογραφική υποδομή της ΕΜΥ, συνεπεία της οποίας προήλθε και το συγκεκριμένο περιστατικό, σας γνωρίζουμε πως αποτελεί διαρκή επιδίωξη της Υπηρεσίας η βελτιούμενη, αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων της σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι προκειμένου να περιορισθεί η πιθανότητα αδυναμίας τεκμηρίωσης των παρελθόντων καιρικών συνθηκών στην περιοχή και άρα μη αποζημίωση των πληγέντων από καιρικά φαινόμενα παραγωγών, προτείνεται η υποβολή επίσημου αιτήματος στην ΕΜΥ, από τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε το κάθε αίτημα να εξετάζεται αρμοδίως με την συσχέτιση και αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων στοιχείων».

Στην απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το ασφαλιστικό έργο του ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού, βασίζεται στην εκτίμηση των ζημιών από φυσικούς κινδύνους στις καλλιέργειες και πραγματοποιείται από τους γεωπόνους εκτιμητές του ΕΛ.Γ.Α.

Τα στοιχεία πιστοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών, δύνανται να χρησιμοποιούνται συμβουλευτικά από τις Υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. και δεν αποτελούν αποκλειστική παράμετρο στις σχετικές αποφάσεις που λαμβάνονται κατόπιν της επιτόπιας εξέτασης των καλλιεργειών από τους γεωπόνους εκτιμητές. Ειδικότερα οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. ενημερώνονται κάθε μήνα για τα μετεωρολογικά στοιχεία από το ΚΕΜΕ (Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών) που είναι υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α. και το οποίο, αφού συλλέξει τα στοιχεία από τους πιστοποιημένους φορείς (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) και τα επεξεργαστεί, τα διαβιβάζει στα τοπικά Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α. Τα στοιχεία αφορούν μετρήσεις π.χ. θερμοκρασίας, ανέμων, βροχής κ.λ.π. έτσι ώστε οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α να είναι πλήρως ενημερωμένες για τα καιρικά φαινόμενα.

Κατόπιν αυτών, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των παραγωγών, καθώς ο ΕΛ.Γ.Α. και ενημερώνεται συνεχώς με μετεωρολογικά δεδομένα από το ΚΕΜΕ και παρακολουθεί μέσω των συνεχών επισημάνσεων τις καλλιέργειες έτσιώστε να διαμορφώνει άποψη άμεσα για το μέγεθος των ζημιών ώστε να διενεργούνται τα προβλεπόμενα που αναφέρονται στους Κανονισμούς του».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis