home design 800x400

home design 1170Χ320

Η κυβέρνηση απούσα στο έγκλημα του Αργολικού

Ρύπανση Αργολικού κόλπου από λύματα

Απουσιάζει μέχρι στιγμής από τη διερεύνηση του θέματος της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου και τη σύνδεση με το Βιολογικό Άργους – Ναυπλίου, η κυβέρνηση και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, βέβαια η οποία δεν έχει καταρχήν αρμοδιότητα ελέγχων αλλά διακριτική ευχέρεια, αναμένεται να επέμβει από τη στιγμή που το περιστατικό διερευνάται ακόμη εδώ και 15 ημέρες και δεν βρίσκεται το ακριβές αίτιο. Η κυβέρνηση και η κεντρική πολιτική σκηνή είναι άγνωστο μέχρι πότε θα παραμένει απούσα σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται. Ένα πρόβλημα ιδαίτερα σοβαρό η διαχείριση του οποίου επιχειρείται να λυθεί σε τοπικό επίπεδο, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που δημιουργεί στο περιβάλλον.

Με τόσες ημέρες κρίσης, τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν στην περιοχή. Και να αποτυπώνουν παθογένειες του συστήματος διαχείρισης λυμάτων της χώρας. Γεγονός που έχει προκαλέσει απογοήτευση και αγανάκτηση μέχρι και στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ για το economix.gr, ο Θοδωρής Καραουλάνης:

«Πάνω από 15 ημέρες ήδη, οι κάτοικοι της Αργολίδας παραμένουν θεατές σε ένα θλιβερό και ταυτόχρονα… βρώμικο θέαμα!

Ο Αργολικός Κόλπος, στο ύψος της Νέας Κίου, μεταξύ Ναυπλίου και Άργους, που είναι περιοχή Natura, μολύνεται από υγρά απόβλητα περίεργου χρώματος που καταλήγουν στη θάλασσα!

Ένοχος, για όλους, είναι η προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) της Νέας Κίου, που κατά όλες τις μαρτυρίες δεν λειτουργεί σωστά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχές Φεβρουαρίου ξεκίνησε η έντονη δυσοσμία στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους και μετά από καταγγελία εκατοντάδων πολιτών εντοπίστηκε στο σημείο που εκβάλουν τα λύματα του βιολογικού μεγάλη ρύπανση εντός της θαλάσσιας περιοχής του υγρότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου. Άμεση ήταν η παρέμβαση του Λιμεναρχείου Αργολίδας, όπου άπλωσε προστατευτικό πλωτό φράγμα για να περιοριστεί η μόλυνση. Αμέσως ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και κινητοποιήθηκαν για να εντοπίσουν από που προέρχεται.

Αλλά η αναζήτηση ευθυνών για τη ρύπανση που παρατηρείται δεν είναι τελικά τόσο εύκολη, όπως φαίνεται…

Από τη μία πλευρά οι επιτόπου αυτοψίες δείχνουν διαρροή μολυσμένων υγρών λυμάτων από αγωγούς στην παραλία, τους οποίους κανένας δεν γνωρίζει από που εκκινούν… Και από την άλλη, η διάθεση του (υποτίθεται, κατα το σχεδιασμό, καθαρού) επεξεργασμένου αποβλήτου (σε μορφή νερού) από την ΕΕΛ γίνεται σε αρκετή απόσταση από την ακτή, στη μέση του Αργολικού Κόλπου, όπως συνηθίζεται σε όλες τους τριτοβάθμιας επεξεργασίας εγκαταστάσεις.

Κατόπιν εορτής, λίγο μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για το πρόβλημα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (που δεν έχει αρμοδιότητα για τις ΕΕΛ, αλλά έχει τους πόρους) υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τις δύο ΔΕΥΑ για να αλλάξουν οι αγωγοί που καταστράφηκαν σε πρόσφατη κακοκαιρία…

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τα πολιτικά κόμματα, χωρίς ακόμη να εξελιχθεί σε κεντρική – αλλά μόνο τοπική προς το παρόν – αντιπαράθεση, καθώς δεν είναι ξεκάθαρη ούτε η αιτία ακριβώς ούτε οι ευθύνες. Τοποθετήσεις υπάρχουν από δημοτικές παρατάξεις και τοπικές-νομαρχιακές οργανώσεις κομμάτων. Στην ουσία, η κύρια αντιπαράθεση αφορά τις σχέσεις μεταξύ των Δήμων Άργους και Ναυπλίου, οι οποίοι θεωρητικά έχουν σε κοινή ιδιοκτησία την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Νέας Κίου, αλλά η διαχείριση ανήκει αποκλειστικά στη ΔΕΥΑ Άργους – Μυκηνών, με τη ΔΕΥΑ Ναυπλίου να πληρώνει για τη χρήση.

Ο Δήμαρχος Ναυπλίου μάλιστα απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη την Παρασκευή που μας πέρασε και ζητά τη διερεύνηση των ευθυνών, στρεφόμενος στην πραγματικότητα κατά της ΔΕΥΑ του γειτονικού του Δήμου – οι οποίοι όμως κατηγορούν το Ναύπλιο για οφειλές….

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το δήμο Ναυπλιέων ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τη σοβαρή και εκτεταμένη ρύπανση της θάλασσας από τον αγωγό διάθεσης των λυμάτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους – Ναυπλίου, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και επίσης είχε ως συνέπεια το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι ότι απουσιάζει από τη διερεύνηση του περιστατικού η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, η οποία δεν έχει καταρχήν αρμοδιότητα ελέγχων αλλά διακριτική ευχέρεια, την οποία απορεί κανείς γιατί δεν ασκεί από τη στιγμή που το περιστατικό διερευνάται ακόμη εδώ και 15 ημέρες και δεν βρίσκεται το ακριβές αίτιο, ενώ οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα ελέγχου στην περιοχή (πχ περιφέρεια), εμπλέκονται στην υπόθεση και στην προβληματική του διαχείριση.

Τα προβλήματα του ΕΕΛ Νέας Κίου δεν υπάρχουν μόνο εκεί

Με τόσες ημέρες κρίσης, τα στόματα έχουν ανοίξει στην περιοχή. Και αποτυπώνουν παθογένειες του συστήματος διαχείρισης λυμάτων της χώρας. Γεγονός που έχει προκαλέσει απογοήτευση και αγανάκτηση μέχρι και στις Βρυξέλλες.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στη Αργολίδα και αφορούν και άλλες περιοχές είναι:

  • το θέμα αρμοδιοτήτων και ευθύνης σε διαδημοτικά έργα
  • το θέμα της διαχείρισης αγροτικών βιομηχανικών αποβλήτων (από χυμοποιεία για πορτοκάλια στο άργος, ελαιουργεία κλπ) που ενώ δεν προβλέπεται τα υγρά τους απόβλητα καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό που δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί
  • το ζήτημα της ελλιπούς τριτοβάθμιας (και δευτεροβάθμιας) επεξεργασίας που καταλήγει να μην υπάρχει πραγματικός καθαρισμός
  • το θέμα της συντήρησης του δικτύου διάθεσης στον (θαλάσσιο) αποδέκτη, αλλά και των δικτύων προσαγωγής, μετά από πολύχρονη λειτουργία
  • το ζήτημα της αυθαίρετης εγκατάστασης σωληνώσεων διάθεσης αποβλήτων από άλλες πηγές κοντά στις εγκαταστάσεις της ΕΕΛ
  • Πλήρης έλλειψη πραγματικων, συστηματικών και αξιόπιστων ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων  
  • Πρόβλημα διαχείρισης και διάθεσης της λυματολάσπης, του υποπροϊόντος που παράγεται από τον καθαρισμό των λυμάτων»

Σχόλια