home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Πολιτική

Γιάννης Ανδριανός: Να αυξηθεί το ηλικιακό όριο για εξωσωματική γονιμοποίηση

Να εξετάσει την επέκταση του ηλικιακού ορίου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ζητά ο Γιάννης Ανδριανός από το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας:

«Η χώρα μας είναι από τα λίγα εκείνα κράτη που έχουν θεσμοθετήσει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανθρώπινης υπογονιμότητας. Δύο είναι οι κύριοι νόμοι μας, ο 3089/2002 και ο 3305/2005 ενώ υπάρχουν και άλλα νομοθετήματα. Ο νόμος 3089/2002 όταν θεσμοθετήθηκε θεωρήθηκε ιδιαίτερα προοδευτικός αφού ρύθμισε ρηξικέλευθα το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας και της μεταθανάτιας τεχνητής γονιμοποίησης ενώ επέτρεψε και τη δωρεά γεννητικού υλικού.

Στη συνέχεια, ο 3305/2005 προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής όρισε ανώτατο ηλικιακό όριο για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα 50 έτη.

Σήμερα, 16 χρόνια μετά, και μετά τη θεαματική εξέλιξη της επιστήμης, παγκόσμιοι ιατρικοί φορείς συνιστούν ως όριο τα 55 έτη, χωρίς να προσδιορίζουν ως αποτρεπτικό όριο την ηλικία αυτή, αλλά συστήνοντας πάνω από αυτήν την ιδιαίτερη προσοχή των ιατρών και των ασθενών στο ιατρικό ιστορικό και στην γενική υγεία της γυναίκας για την αποφυγή επιπλοκών, αποδεσμεύοντας έτσι την εξωσωματική γονιμοποίηση και από αυτό ακόμα το όριο των 55 ετών, όπως γίνεται στην Αμερική μετά από οδηγία της Αμερικάνικης Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Την ίδια σχεδόν πρακτική ακολουθεί και η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ευθύνη για την αποδοχή της όποιας ηλικίας της γυναίκας που πρόκειται να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση το σύστημα υγείας την ανήκει στον γιατρό που παίρνει την απόφασή του σύμφωνα με το επιτρεπτό της συνολικής εικόνας της υγείας της.

Ακόμη, στην Ισπανία, γνωστή ανά τον κόσμο «αλυσίδα» Μονάδων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης με έδρα τη χώρα αυτή και υποκαταστήματα παγκοσμίως, στις προϋποθέσεις για την διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, κάνει σαφές στις επίσημες ιστοσελίδες της ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας της γυναίκας που θα απευθυνθεί στα κέντρα αυτά.

Τούτων δοθέντων, και δεδομένου επίσης του έντονου προβλήματος υπογεννητικότητας στη χώρας μας, αλλά και του φαινομένου Ελληνίδες να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μονάδες του εξωτερικού προκειμένου να υποβληθούν νόμιμα σε προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης, καθίσταται εύλογη η επανεξέταση του ορισμένου από τον νόμο ηλικιακού ορίου με την προοπτική της αναθεώρησής του σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα.
Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Αν υπάρχει η πρόθεση να επανεξεταστεί το ορισμό από το νόμο ηλικιακό όριο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την προοπτική της αναθεώρησής του σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ (Τ.Γ.) ΣΤΑ 55 ΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Τ.Γ. ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΛ.ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ..

Διαβάστε ακόμα

Back to top button