home design 800Χ400

Ρύπανση στον Αργολικό: Καλμάρει ο αγωγός όσο φουντώνει η κουβέντα

Κρίσιμα ερωτήματα τίθενται για το μεγάλο θέμα της ρύπανσης του Αργολικού Κόλπου από τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου που μολύνουν τη θάλασσα, ένα θέμα το οποίο ήδη ερευνά η εισαγγελία Ναυπλίου. Το θέμα έχει προκαλέσει εκτεταμένη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες και έφθασε μέχρι την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από το δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, ο οποίος με χθεσινή ανοιχτή επιστολή ανοίγει την πόρτα του διαλόγου μεταξύ των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης των δύο Δήμων.

Η δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή του Ναυπλίου μαρτυρά το πρόβλημα, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει άλυτο.

Καλμάρει ο αγωγός

Καλύτερη εικόνα από τότε που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα, παρουσιάζε χθες ο αγωγός από τον οποίο προέρχονται τα λύματα που χύνονται στον Αργολικό.

Παρόλα αυτά συνεχίζεται να ρίχνεται κίτρινο – πορτοκαλί ζουμί στη θάλασσα.

Χθες το μεσημέρι όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες του anagnostis, υπήρχε πολύ λιγότερη ποσότητα και πιο ασθενές χρώμα. Ωστόσο συνεχίζει να μυρίζει άσχημα, ενώ παράλληλα φουντώνει η κουβέντα για το θέμα.

Χρόνιο πρόβλημα ρύπανσης

Οι επιπτώσεις από το χρόνιο αυτό επαναλαμβανόμενο γεγονός μπορεί να είναι τεράστιες, πρώτα γιατί τα λύματα αποτελούν εστίες μόλυνσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και δεύτερο δημιουργείται τεράστια ρύπανση στο περιβάλλον.

Η Περιφέρεια από την πλευρά της παρακολουθεί το θέμα εδώ και καιρό, αφού το φαινόμενο της δυσοσμίας και οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. 

Συζήτηση άλλωστε και αρθρογραφία για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και εκτός από τη δυσοσμία που προκαλεί, πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο και το θαλάσσιο περιβάλλον. 

Ψήφισμα από το 2015

Το θέμα όμως δεν είναι πρωτόγνωρο ούτε στις υπηρεσίες. Από το 2015 υπάρχει ψήφισμα που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, στη Διεύθυνση Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, που αναφέρεται στο θέμα της επεξεργασίας αποβλήτων από τα εργοστάσια εσπεριδοειδών.  Όμως και ακόμα πιο παλιά, αν ξεφυλλίσει κανείς τον τοπικό τύπο, θα βρει δεκάδες αναφορές όλα τα χρόνια για το ίδιο ζήτημα. 

Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά και κάθε χρόνο μένουν αναπάντητα.

Και πέρσι εξάλλου, τέτοια εποχή είχε διαπιστωθεί ότι παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο με φρεάτια που χύνονται στον Αργολικό Κόλπο, στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής και του υγροβιότοπου.

Μικρότερη ψαριά

Οι ψαράδες διαμαρτύρονται ότι με την έναρξη λειτουργίας του βιολογικού έχει αυξηθεί το φυτοπλαγκτόν με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη οξυγόνωση στη θάλασσα και περιορισμός των ψαριών.

Αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο ότι η εκβολή του σωλήνα του βιολογικού έγινε στα 10 μέτρα βάθος με αποτέλεσμα τα λύματα να κλείνουν την έξοδό του και να γίνεται υπερχείλιση του φρεατίου στην στεριά ή να αναγκάζονται όταν υπάρχει φορτίο να ανοίξουν οι μπούκες του βιολογικού και να χύνεται στην παραλία.

Τι δεν κάνουν τα χυμοποιεία

Τα χυμοποιεία είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν δικούς τους πρωτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς και να ρίχνουν τις μονάδες βιομηχανικού οξυγόνου (BIOD) για να μπορεί να ανταποκρίνεται ο βιολογικός των ΔΕΥΑ Άργους και Ναυπλίου.

Υπάρχει η υποψία ότι λόγω φόρτου απλά χλωριώνουν τα λύματα και τα αφήνουν στην θάλασσα.

Από πού προέρχονται τα απόβλητα

Κανονικά ο βιολογικός Καθαρισμός Ναυπλίου Άργους κατευθύνει τα απόβλητά του μέσω ενός αγωγού στο μέσο περίπου του Αργολικού μεταξύ Αναβάλου και Καραθώνας.

Η ύπαρξη αγωγών στο αποστραγγιστικό κανάλι δεν είναι γνωστό αν συνδέεται με την λειτουργία του Βιολογικού. Ίσως θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να πρόκειται για σύνδεση κάποιων άλλων επιχειρήσεων που δεν είναι καν συνδεδεμένες με τον βιολογικό καθαρισμό.

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Εκεινη η εισαγγελια Ναυπλιου δεν βλεπει τιποτα;;;; ουτε μια πολη ν πνιγεται απο ο πυρηνουργειο, μια δασημη παραλια (καραθωνα) να μολυνεται και να καταστρεφεται απο μια παρανομη χωματερη ;; τωρα ολος ο κολπος εχει γινει πορτοκαλι ;;;;

    ΤΙΠΟΤΑ ;;;

  2. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι αρχές παρεμβαίνουν σε κάθε παράβαση, παρανομία, εγκληματική πράξη αυτόβουλα. Μελετούν τα σχετικά έγγραφα αδειοδοτήσεων των υποδομών, ελέγχουν το σχεδιάγραμμα των εγκαταστάσεων, εντοπίζουν υπερβάσεις των όρων αδειοδότησης κάθε επιχείρησης, είτε του βιολογικού είτε κάποιου χυμοποιείου και σε περίπτωση απόκλισης από την αρχική μελέτη, εκτελούν άμεσα το κλείσιμο της μονάδας μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι όροι λειτουργίας της όλης υποδομής, όπως αυτοί διατυπώνονται σαφώς με τεχνικές μελέτες που έχουν αδειοδοτηθεί από τις δημόσιες αρχές.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί καθυστερούν οι έλεγχοι και τα μέτρα καταστολής… ή καλύτερα, αντιλαμβάνομαι την “πολυπλοκότητα” του θεσμικού πλαισίου στην ελλαδική επικράτεια που επιτρέπει σε δυνατούς παίκτες να κερδίζουν απέναντι σε αδύναμους κι αστήρικτους από γραφειοκρατικά τερτίπια, τα θύματα του κρατικού πελατειακού συστήματος διαφθοράς.
    Μήπως να αναλάβουν απευθείας τα Ευρωπαϊκά όργανα τον έλεγχο και επιστασία στον βιολογικό Νέας Κίου; Εγώ, λόγω προσωπικής εμπειρίας ως προς την ποιότητα υπηρεσιών ανάμεσα στα δυο επίπεδα διακυβέρνησης, αυτό θα το εμπιστευόμουν πολύ περισσότερο!
    Ευάγγελος Αλεξανδρής
    Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος

Exit mobile version