Έφυγε από τη ζωή ο με Ναυπλιώτικη καταγωγή σπουδαίος ευπατρίδης, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, εθελοντής στο Ρίμινι, πολίτης της Ελλάδας και της Ευρώπης Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν. Μεταξύ άλλων υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.
Για τον άγνωστο στους νεότερους Ιωάνη Μαζαράκη γράφει ο Κώστας Καράπαυλος:
«Βασικά για να μαθαίνουν οι παλαιότεροι και “ισχυροί”
“Τα λάβαρα της Επανάστασης” ή όπως λέει ο εκ καταγωγής Ναυπλιευς Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν στο ομώνυμο βιβλίο του “οι σημαίες της ελευθερίας”
Πως βρέθηκαν όμως οι σημαίες της ελευθερίας στο μουσείο της Εθνολογικης και Ιστορικής Εταιρείας για να δοθούν αντίγραφα στην πόλη μας;
Σίγουρα οι αρμόδιοι εδώ δεν γνωρίζουν ότι οι σημαίες της ελευθερίας εδώ στην πόλη μας ήσαν, πριν καταλήξουν στο Μουσείο. Στο Οπλοστάσιο του Ναυπλίου επί δεκαετίες είχαν συγκεντρωθεί οι σημαίες από όλες τις επαναστατημένες περιοχές της χώρας και από εδώ μεταφέρθηκαν στα Ανάκτορα. Εκεί μετά την μεγάλη πυρκαγιά οι περισσότερες χάθηκαν και οι υπόλοιπες δόθηκαν στην Εθνολογικη εταιρεία. Και τώρα σαν ένα οιονει αντιδάνειο ξαναβρεθηκαν έστω και ως αντίγραφα στον τόπο όπου αρχικά είχαν συγκεντρωθεί
Για να μαθαίνουν οι παλαιότεροι
Ο με Ναυπλιώτικη καταγωγή σπουδαίος ευπατριδης, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, εθελοντής στο Ρίμινι, πολίτης της Ελλάδας και της Ευρώπης Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν ήταν ψυχή της Εθνολογικής και Ιστορικής εταιρείας επί 4 δεκαετίες (πρώτη φωτογραφια)
Απεβίωσε προχθές, αλλά καμία αναφορά εδώ στην πόλη καταγωγής του.
Αλλά γιατί Ναυπλιεύς; Ο προπάππος του εκ Φθιώτιδας, ήταν ο πιο σπουδαίος Φιλικός στην περιοχή του. Συμμετείχε στον αγώνα για την ελευθερία. Ήταν αντιπρόσωπος στις Εθνοσυνελεύσεις και γερουσιαστής του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Άλλαξε το επίθετο του σε Αινιανας (Αινιάν) από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, τους Αινιανες για να δείξει της συνέχεια του Έθνους
Η θυγατέρα του, η Αγανικη Αινιανη, εν μέρει Ναυπλιωτισα, ήταν η πρώτη Αρσακειας, η πιο μορφωμενη γυναίκα της εποχής της και εξαιρετική βουκολική ποιήτρια.
Η Αινιανή νυμφεύθηκε τον αρχίατρο Ιωάννη Μαζαράκη, εκ Κύθνου ορμώμενο που υπηρετούσε στο Ναύπλιο. Στο Ναύπλιο λοιπόν γεννήθηκε το έτος 1869 ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, ο οποίος αργότερα υπηρέτησε στην πόλη μας στο Οπλοστάσιο, αλλά και στην Γεωγραφική Υπηρεσία. Στο Ναύπλιο γνώρισε και συνδέθηκε με τον Παύλο Μελά.
Και μετά; Μετά έγινε, ο Ναυπλιεύς αυτός, ο σπουδαίος και τρανός καπετάν Ακρίτας του Μακεδονικού Αγώνα (ο δεξιά στην δεύτερη φωτογραφία).
Γιος του μεγάλου και τρανού Καπετάν Ακρίτα ήταν ο ευπατρίδης Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν, που έγραψε το βιβλίο για τις σημαίες της ελευθερίας (φωτογραφία τρίτη)
Ας τιμήσουμε ως πόλη τους δικούς μας Γεώργιο Αινιάν, φιλικό, γερουσιαστή και αγωνιστή της ελευθερίας, την κόρη του Αγανικη Αινιανή, βουκολική ποιήτρια, τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν, τον καπετάν Ακρίτα και τον ευπατρίδη Ιωάννη Μαζαράκη Αινιάν. Τους δικούς μας ανθρώπους
Τα λάβαρα της Επανάστασης έχουν τις δικές τους ιστορίες
Η απλή ανάρτηση των σημαιών χωρίς τις ιστορίες μόνον επικοινωνιακούς λόγους εξυπηρετούν».