Έντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες εκφράζονται στο Λουτράκι με αφορμή το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και αφορά τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος ΙΠΕ».
Η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή της επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η κίνηση αυτή, η οποία παράλληλα στερεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σταματά να μας εκπλήσσει αρνητικά. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και αφορά τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος ΙΠΕ» υφαρπάζει τον ιαματικό πλούτο του Δήμου μας, στερώντας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο.
Αυτή η κατάφωρα αντιδημοκρατική κίνηση, εκτός του ότι εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας καθώς ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος, καταδεικνύει και τη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής που είναι η συγκέντρωση εξουσιών στο Κράτος.
Πολλοί Δήμοι, ανάμεσα σε αυτούς και ο δικός μας, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης Διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους.
Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λουτρακίου, θα κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της» για να αποτρέψει την εφαρμογή των άρθρων αυτού του νομοσχεδίου. Θεσμικά, μεταφέροντας τη συζήτηση στη Βουλή, στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην ΠΕΔ Πελοποννήσου αλλά και στην κοινωνία, όπου θα αναζητήσουμε συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο για την υπεράσπιση της Δημοτικής περιουσίας.
Η δημιουργία φορέων και κρατικών ανωνύμων εταιριών για την ικανοποίηση των κυβερνητικών golden boys, η συστηματική απαξίωση της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας για να υπάρξει το έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της και η συγκεντρωτική αναπτυξιακή λογική που δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τα τοπικά χαρακτηριστικά, αυτή τη φορά πρέπει να σταματήσει στο «τείχος προστασίας» των τοπικών κοινωνιών».