home design 800x400

home design 1170Χ320

Ανάσα τριών μηνών για τις οφειλές στα Ταμεία

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ανάσα τριών μηνών για τις οφειλές στα Ταμεία
Παραγραφή του ελέγχου τραπεζικών λογαριασμών

Νέα τρίμηνη παράταση-ανάσα έρχεται για τις οφειλές από τη μεγάλη εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2019, που βαρύνουν 800.349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Πρόκειται για τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής πέντε δόσεων, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει -με την ισχύουσα διάταξη- να πληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί νέα τρίμηνη παράταση στην αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών, ώστε η ρύθμιση των πέντε δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί να αρχίσει να «τρέχει» από τον ερχόμενο Ιούνιο. Λόγω της συνθήκης, άλλωστε, που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορονοϊού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα επεκταθούν και εντός του Μαρτίου. 

 Υπενθυμίζεται πως μετά τη μεγάλη εκκαθάριση των εισφορών του 2019, τελευταία χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκε το σύστημα εισφοροδότησης μη μισθωτών με βάση το φορολογητέο εισόδημα, προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, υπενθυμίζεται πως έως τις 31 Μαρτίου 2021 θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2019, ενώ οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Με τη νέα παράταση που κυοφορείται, η εξυπηρέτηση της ρύθμισης θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις πέντε δόσεις. Δίνεται έτσι νέα «ανάσα» τριών μηνών για την αποπληρωμή των οφειλόμενων του 2019. 

Η ρύθμιση 24-48 δόσεων   

 Οι οφειλές της μεγάλης εκκαθάρισης του 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται, στο επικρατέστερο σενάριο, στη νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων που θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Ιανουάριο του 2022, στην οποία όμως θα ενταχθούν όλα τα κορονο-χρέη του πρώτου lockdown, όπως και τυχόν οφειλές από συμπληρωματικές εκκαθαρίσεις του 2017 και 2018. 

 Ειδικότερα, τα παγωμένα κορονο-χρέη του πρώτου lockdown, που επρόκειτο να ξεπαγώσουν στις 30 Απρίλιου του 2021, μπαίνουν εκ νέου στην «κατάψυξη» έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, ώστε να ενταχθούν από το 2022 στη νέα μεγάλη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ. Θα μπορούν, δηλαδή, να αποπληρωθούν σε έως και τέσσερα χρόνια, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. 

 «Η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία. 

 Η αίτηση για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ’ εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές   

 Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων – εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων έχει παραταθεί μέχρι 30 Απριλίου 2021. Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις τριών μηνών για επιχειρηματίες και τεσσάρων μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για: 

 – ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα. 

 – ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα. 

 Την ίδια παράταση, όμως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους και ακολούθως τη ρύθμιση σε 24 ή 48 δόσεις θα λάβουν επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων προηγούμενων ετών -δηλαδή του 2017 και του 2018- για τις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30ή Απριλίου. 

   Ρύθμιση οφειλών 316 εκατ.   

 Στη νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν κατ’ αρχήν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των «παγωμένων» χρεών προς τα Ταμεία. Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατ. ευρώ, αφορά αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας. 

 Τα υπόλοιπα 91 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 28,8%, αφορούν ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη από εκκαθαρίσεις παλαιότερων ετών (2017-2019). 

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
newsletter banner anagnostis