home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτικήFeatured

Αργολίδα: Στο σκοτάδι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα της κλημεντίνης, στην Αργολίδα, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της πανδημίας αλλά και των καταστροφών που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή.

Ήδη εντείνονται οι πιέσεις ώστε να δοθεί έκτακτη στρεμματική ενίσχυση προς τους πληττόμενους παραγωγούς. Μέχρι τώρα έχουν γίνει διερευνητικές επαφές και οι όποιες υποσχέσεις έχουν μείνει στα λόγια.

Οι παραγωγοί βρίσκονται στο σκοτάδι καθώς δεν έχουν ακόμα καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα όσο περνά ο καιρός τα αιτήματά τους γίνονται πλέον μη υλοποιήσιμα.

Πουλάς σε Λιβανό

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Άνδρέας Πουλάς με την επιστολή της Ομάδας Παραγωγών «ΚΑΣΟΑ – ΔΑΝΑΟΣ» με την οποία ζητούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους για έκτακτη έγκριση ποσοτήτων δωρεάν διανομής εσπεριδοειδών των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο την στήριξη της εμπορίας και Στρεμματική ενίσχυση με σκοπό την συνέχιση της καλλιέργειας και την επόμενη περίοδο, που με τις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους παραγωγούς.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

«Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω επιστολή της Ομάδας Παραγωγών «ΚΑΣΟΑ – ΔΑΝΑΟΣ» στην οποία αναφέρουν ότι παρά τις ενέργειες και τις οχλήσεις μας δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος για το θέμα της καταστροφής των εσπεριδοειδών Αργολίδας εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ. και ζητούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους για:

Έκτακτη έγκριση ποσοτήτων δωρεάν διανομής εσπεριδοειδών των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο την στήριξη της εμπορίας και

Στρεμματική ενίσχυση με σκοπό την συνέχιση της καλλιέργειας και την επόμενη περίοδο, που με τις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους παραγωγούς.

Σε διαφορετική περίπτωση η φετινή πρωτοφανής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής με μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».

Η επιστολή της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ

Στην επιστολή της ομάδας παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ που υπογράφει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Πιπερός, με θέμα την καταστροφή των εσπεριδοειδών της Αργολίδας αναφέρονται τα εξής:

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι παρά τις προσπάθειες και τις επαφές σας , για το θέμα της καταστροφής των εσπεριδοειδών Αργολίδας , δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ.

Οπως γνωρίζετε είχαμε θέσει δύο αιτήματα, δηλαδή:

1) Έκτακτη έγκριση ποσοτήτων δωρεάν διανομής εσπεριδοειδών των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο την στήριξη της εμπορίας και

2) Στρεμματική ενίσχυση με σκοπό την συνέχιση της καλλιέργειας και την επόμενη περίοδο, που με τις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους παραγωγούς.

Οσον αφορά το πρώτο αίτημα, έχει σχεδόν εκπνεύσει ο χρόνος και η τρέχουσα κακοκαιρία απομακρύνει το ενδεχόμενο υλοποίησής του.

Οσον αφορά το δεύτερο αίτημα , εάν πρόκειται να υπάρξει ενίσχυση, τότε θα θέλαμε μία ενημέρωση και μία συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με τον τρόπο εκτίμησης, το ύψος της ενίσχυσης , τον χρόνο καταβολής κ.λ.π., διότι όσο περνά ο καιρός δεν θα υπάρχουν στο τέλος ούτε “μάρτυρες” πού να μπορούν να πιστοποιήσουν το μέγεθος της ζημιάς.

Θα θέλαμε λοιπόν να επανέλθετε πρός τον Υπουργό, ζητώντας του να βγάλει μία επίσημη ανακοίνωση και με την σειρά σας να μας ενημερώσετε. Ενημερώστε τον για ακόμη μία φορά ότι τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας αντιμετωπίζουν φέτος μια πρωτοφανή κατάσταση που με βεβαιότητα οδηγεί σε κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής με μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button