home design 800Χ400

Η ενοποίηση των πλατειών στο κέντρο του Άργους έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα

Η ενοποίηση των χώρων του Άργους έχει βαθειά ιστορία και δεν θα πρέπει να ειδωθεί ως μεμονωμένο έργο, έτσι όπως το παρατηρούμε σήμερα. Οι επιπτώσεις στον αστικό ιστό δεν περιορίζονται μόνο στο κυκλοφοριακό των οχημάτων, αλλά αναδεικνύουν το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης, δίνοντας χώρους σε πεζούς και επιτρέποντας άφοβα το παιχνίδι των παιδιών.

Η ιστορία των ενοποιήσεων

Η αρχική ενοποίηση που είχε σχεδιαστεί τα τέλη της δεκαετίας του `80 προέβλεπε, ενοποίηση πλατειών, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, ακόμα και ενοποίηση ακάλυπτων ιδιωτικών χώρων μετατρέποντας τους σε κοινόχρηστες αυλές. Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο από την τότε δημοτική αρχή, προβάλλοντας σαν επιχείρημα ότι «θα έρθουν τα κομμούνια να σας πάρουν τα σπίτια». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια ενοποίησης χώρων του Άργους να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, ακόμα και όταν αφορούσε αρχαιολογικούς χώρους.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2013 η μακέτα με την ενοποίηση των χώρων στο κέντρο του Άργους, λογικό ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τον εμπορικό κόσμο. Κάθε αλλαγή βλέπεται με περισσότερη διστακτικότητα παρά με ευχαρίστηση. Το Άργος το είχε ζήσει αυτό και μια 10ετία πριν την ενοποίηση των πλατειών, όταν έγιναν οι πρώτοι πεζόδρομοι στο εμπορικό μέρος της πόλης. Τώρα θα επραγματοποιήτο ένα τεράστιο έργο, όχι ως προς τον όγκο του αλλά ως προς την μορφή λειτουργίας της πόλης. Σήμερα άλλοι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και άλλοι όχι.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος αναφερόμενος στο έργο δήλωσε :  «Το έργο αφορά την ανάπλαση συνολικά του ιστορικού κέντρου της πόλης έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων και συγκεκριμένα της πλατείας Αγίου Πέτρου, της οδού Δαναού, του παρακείμενου πάρκου πλατείας Αγίου Πέτρου (οδός Νικηταρά & Βασ. Γεωργίου), της οδού Βασιλίσσης Όλγας, της πλατείας Δημοκρατίας, καθώς και του πάρκου Μπόνη. Περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις πέριξ των προαναφερόμενων χώρων και τμήματος της οδού Δαναού από την οδό Καποδιστρίου, μέχρι την οδό

Βασιλέως Κωνσταντίνου. Το έργο είναι ενταγμένο στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013, άξονας προτεραιότητας 08 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Πελοποννήσου» με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 6.664.140,00 Ευρώ και δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε καμία περίπτωση χωρίς την συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης!».

Πού υπήρξαν αντιρρήσεις

Πραγματικές αντιρρήσεις ως προς επιμέρους θέματα του έργου είχε προβάλει ο ποδηλατικός σύλλογος «Ορθοπεταλιές», ενώ η αντιπολίτευση έκανα ασκήσεις επί χάρτου: «Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την παρουσίαση αστικοποίησης του κέντρου του Άργους και σύνδεσης των δύο κυριοτέρων πλατειών της πόλης της Πλατείας του Αγ. Πέτρου και της πλατείας Δημοκρατίας (λαϊκή αγορά). Στο τμήμα που μας «αναλογεί» ιδιαίτερα, στους ποδηλατοδρόμους, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

1.    Εμφανίζετε 3 ποδηλατοδρόμους στους οποίους βλέπουμε στην μακέτα διέρχονται και πεζή. Ειδικά αυτός στο ύψος της Δαναού που εξελίσσεται σε γεφυράκι. Ένας ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος παράλληλα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για πεζούς και ποδηλάτες.

2.    Και οι τρεις ποδηλατόδρομοι είναι στην ίδια κατεύθυνση και χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους. Εδώ θα προτείναμε, αν είναι εφικτό, έναν ποδηλατόδρομο που θα συνδέει και τους τρείς κάθετα, θα ξεκινά απ το πάρκο με προοπτική να φτάσει Ανατολικά μέσω της Μακαρίου έως τον Σιδηροδρομικό σταθμό και Δυτικά, μέσω της Ζωγράφου στην Γούναρη, αποτελώντας έναν από τους κεντρικούς ποδηλατικούς άξονες της πόλης Α-Δ. Στο σημείο της πλατείας προτείνουμε να διέρχεται νοτίως της λιμνούλας και εφαπτόμενο στην μάντρα του Μουσείου.

3.    Θεωρούμε υπερβολή 3 ποδηλατοδρόμους σε τόση μικρή απόσταση αναμεταξύ των. Ο ποδηλατόδρομος επί της Καλλέργη μάλλον είναι περιττός, αφού αυτός επί της Φείδωνος μπορεί να εξελίχθη σε κεντρικό άξονα Β-Ν που θα συνδέει την Κορίνθου, και ενδεχομένως το υπό μελέτη κατασκευής  κολυμβητήριο και τα σχολεία της περιοχής με τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και το δημοτικό στάδιο καθώς και την περιοχή του βάλτου και του Κεφαλαρίου με πολλές ποδηλατικές διαδρομές.

4.    Παρακαλούμε να έχετε υπ όψιν σας πως διεκδικούμε την κατασκευή ενός κεντρικού ποδηλατικού άξονα του νομού που θα διέρχεται παράλληλα με την σιδηροδρομική γραμμή συνδέοντας αρχικά τις 2 πόλεις και τους αρχαιολογικούς χώρους απ τις Μυκήνες έως και την Λέρνα.»
Από τις προτάσεις του συλλόγου επιλέχτηκε η κατάργηση ενός ποδηλατοδρόμου, αυτού της Φείδωνος, δείχνοντας πως δεν υπήρχε μέχρι τότε πρόθεση για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη.

Το πράσινο και οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις υπήρξαν ως προς το κυκλοφοριακό και την μετατροπή ενός δρόμου σε πεζόδρομο, που σήμερα έχουν αμβλυνθεί αφού με τον καιρό συνήθισαν οι οδηγοί στις αλλαγές. Όμως οι κυριότερες ενστάσεις, πέρα από την αισθητική του έργου  υπήρξαν ως προς την μείωση του πρασίνου στο κέντρο μιας πόλης που το καλοκαίρι «πιάνει» τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην χώρα. Η γρήγορη ανάπτυξη όμως των νέων φυτών έχει καλύψει μεγάλο μέρος του πρασίνου που απωλέσθηκε λόγω των έργων ενοποίησης. Όσον αφορά το αισθητικό μέρος των αναπλάσεων, αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό και δύσκολα θα υπήρχε ομόφωνη απόφαση.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ωραία όλα όσα φτιάχνει ο δήμος και η βραδινή βόλτα με τον σκύλο μου απολαυστική.Τι θα γίνει όμως με τα αδέσποτα;;;; Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκαστικά το πήρα αγκαλιά και έτρεξα πίσω στο σπίτι γιατί μας κυνήγησαν

Exit mobile version