home design 800Χ400

Περιμένοντας τα κρουαζιερόπλοια στο Ναύπλιο

|

Χρόνος ανάγνωσης

5 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Περιμένοντας τα κρουαζιερόπλοια στο Ναύπλιο

Ολοκληρώθηκε εδώ και καιρό με τις γνωστές παρατάσεις, η εκβάθυνση στο λιμάνι του Ναυπλίου μετά από αρκετές περιπέτειες και αναβολές. Όμως η υγειονομική κρίση έχει καθηλώσει τα κρουαζιερόπλοια με το Φθινόπωρο να αποτελεί ένα «δύσκολο» στοίχημα για τις εταιρίες κρουαζιέρας, μιας και η εποχή του κορωνοϊού συνεχίζει να ταλαιπωρεί δημοφιλείς προορισμούς και να υπάρχουν αυστηρά μέτρα λόγω του φόβου δεύτερου κύματος.

Έτσι με τη σειρά του και το Ναύπλιο, που ήλπιζε οικονομικά στην κρουαζιέρα με το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού το οποίο πλέον επιτρέπει να φτάσουν στην προβλήτα λίγο μεγαλύτερα πλοία από το παρελθόν, δεν ακούει ακόμα το σφύριγμα των πλοίων αυτών, τα οποία πλέουν μεσοπέλαγα στις θάλασσες του κόσμου χωρίς επιβάτες, σαν …φαντάσματα.

Πώς σχολίασε όμως ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κωστούρος το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε το έργο αυτό, αλλά σε μια εποχή που η κρουαζιέρα δεν υφίσταται;

«Ένα ιστορικά τεράστιο έργο η εκβάθυνση του λιμανιού του Ναυπλίου ολοκληρώθηκε μαζί με τα υποέργα. Το έργο αυτό που αποτελούσε διακαή πόθο επί δεκαετίες, υλοποιήθηκε μέσα στην πιο δύσκολη για τη χώρα μας εποχή και με τις πιο γραφειοκρατικά σκληρές συνθήκες. Είναι ένα έργο παρακαταθήκη το οποίο θα επιτρέπει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κρουαζιερόπλοιων να μπαίνουν στο λιμάνι με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας ο τουρισμός κρουαζιέρας έχει παύσει. Είναι όμως περισσότερο από σίγουρο ότι με την επανεκκίνηση του ο προορισμός λιμάνι Ναυπλίου, αναβαθμίζεται πολύπλευρα».

Οι λάντζες

Όπως και νάχει όλοι ελπίζουν όταν επανέλθει η κρουαζιέρα να πάψουν να υπάρχουν οι τριτοκοσμικές εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια που δεν μπορούν να πλησιάσουν την πόλη και με τους χιλιάδες τουρίστες να προσπαθούν να φτάσουν με λάντζες. Εικόνες που συναντούσαν όλοι στο Ναύπλιο κατά το παρελθόν και απέτρεπαν πολλούς να βγουν από τα πλοία, παραμένοντας μέσα σε αυτά. Ένα μόλις μέρος από τους επιβάτες των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων πατούσαν το πόδι τους στην πόλη, αφού πολλοί αρνούνταν να επιβιβαστούν σε βάρκες, αφήνοντας την άνεση και την πολυτέλεια του κρουαζιεροπλοίου. Βέβαια οι τριτοκοσμικές αυτές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ναύπλιο, δεν θα εκλείψουν παντελώς, αφού τα πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια και πάλι δεν θα μπορούν να μπουν στο λιμάνι.

Το έργο και οι περιπέτειες

Το έργο «Ολοκλήρωση εκβάθυνσης λιμένα Ναυπλίου και Υποστήριξη Κρηπιδωμάτων» (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ΕΣΠΑ 2007 – 2013») έχει πλέον ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει:

-Την εκβάθυνση του διαύλου με τελικό βάθος εκσκαφής (-9,90 Μ.) – μετρούμενο από κατώτατη ρηχία και της λιμενολεκάνης με τελικό βάθος εκσκαφής (-8,50 Μ.) – μετρούμενο από κατώτατη ρηχία. Η εργασία της εκβάθυνσης πέρα από τα βάθη εκσκαφής υλοποιήθηκε σε ότι αφορά το δίαυλο διεύρυνση του κατά 50 μέτρα πλάτος και σε ότι αφορά την λιμενολεκάνη διεύρυνση του κύκλου ελιγμών, ώστε να εξυπηρετούνται με ασφάλεια τα πλοία σχεδιασμού και να τεθούν νέες συνθήκες ναυσιπλοίας για την εξυπηρέτηση των Κρουαζιερόπλοιων.

-Αποκατάσταση και υποστήριξη των υπαρχόντων κρηπιδωμάτων από το πι ως το τέλος του κρηπιδώματος στο νέο λιμάνι. Η αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων έγινε στα νότια κρηπιδώματα με την χρήση σακκόλιθων, εργασία η οποία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε από εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο.

-Την υποστήριξη των έργων με Φ.Ο. (φυσικούς ογκόλιθους) στην περιοχή “Μπανιέρες” (που δημιούργησε αντιδράσεις στους ντόπιους, αφού δεν είχαν ενημερωθεί και ξαφνιάστηκαν).

Το έργο αυτό πέρασε από σκοπέλους για να ολοκληρωθεί. Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος το 2018 – πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, επιχειρούσε να εξηγήσει τι ακριβώς είχε συμβεί: «Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, οι εμπλεκόμενοι φορείς πάρα πολλοί αλλά και οι προσπάθεια μας μεγάλη. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την υπογραφή με τον ανάδοχο του έργου και κατ´ επέκταση ένα βήμα από την έναρξή του. Ο αγώνας να συμπληρώσουμε τα κενά και τις αστοχίες έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί πίστωση 5.500.000€ και να φτιαχτεί νέος φάκελος εξ αρχής και με τη χώρα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση».

Όπως ανακοινώθηκε τότε, η αρχική μελέτη παρουσίασε αστοχίες η εργολαβία διαλύθηκε και το έργο κινδύνευσε σοβαρά. Έγιναν νέες μελέτες μέσω διαγωνισμών με κόστος άνω των 100.000€ για να είναι πιο αξιόπιστες. Τελικά, το έργο εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου που ενέκρινε την 2η τροποποίηση της πράξης «Έργα Αναβάθμισης Λιμένος Ναυπλίου» στον άξονα προτεραιότητας 02 – Υποδομές προσπελασιμότητας Πελοποννήσου του Ε.Π. Δυτική Ελλάδα – Πελοπόνννησος – Ιόνιοι Νήσοι» ποσού 6.682.115,79 ευρώ, με εκτιμώμενη πίστωση έτους 2017 ποσού 5.600.000,00 ευρώ. Οι εγκρίσεις δόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και προχώρησε η δημοπράτηση.

Τον προβληματισμό του για το έργο έχει εκφράσει ο αρχαιολόγος Χρήστος Πιτερός σημειώνοντας: «Δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα του λιμανιού από την αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για το σημαντικό λιμάνι του Ναυπλίου. Το λιμάνι του Ναυπλίου, προστατευμένο από τους νότιους ισχυρούς ανέμους είναι το μεγαλύτερο ασφαλές λιμάνι της Αργολίδας και ήταν σε χρήση από την προϊστορική και ιδιαίτερα κατά την εποχή των Μυκηναϊκών ανακτόρων και εξής. Κατά τη μυκηναϊκή εποχή, όπως έγινε φανερό από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες, το Ναύπλιο ήταν ένα σημαντικό μυκηναϊκό κέντρο, η έκταση του λιμανιού ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφθανε ως την Ενδεκάτη. Στη συνέχεια το λιμάνι προσχώθηκε σταδιακά από τις εκβολές των χειμάρρων με αποτέλεσμα στα ιστορικά χρόνια ως την εποχή μας να χρησιμοποιείται το δυτικότερο τμήμα του που αντιστοιχεί στην παλιά πόλη. Στα αρχαία χρόνια η θάλασσα εισχωρούσε ως το φυσικό βράχο και την Πλατεία Συντάγματος. Κατά την Α’ Ενετοκρατία γύρω στα 1500 μ.Χ., με τις προσχώσεις που έγιναν για την επέκταση της πόλης αλλά και με τις μεταγενέστερες επεκτάσεις βορειότερα, μετά την απελευθέρωση, η πόλη και το λιμάνι έλαβαν την μορφή που γνωρίζουμε».

Σχόλια

Exit mobile version