home design 800x400

home design 1170Χ320

Η Πελοπόννησος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη «Μήδεια» που έρχεται με άγριες διαθέσεις

karia-xionia_4

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και όλη η υπόλοιπη χώρα, εν αναμονή της ραγδαίας επιδείνωσης την οποία προβλέπεται -σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)- να παρουσιάσει ο καιρός από το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένεται να ενσκήψει η κακοκαιρία «Μήδεια».

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αυτής θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, καθώς και οι ισχυρές, κατά τόπους, καταιγίδες.

Η σύσκεψη

Το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπως και το σύνολό των ομολόγων του, από όλη τη χώρα, μετείχε -μέσω τηλεδιάσκεψης- στην κατεπείγουσα συντονιστική σύσκεψη που συγκλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Αθήνα, με αντικείμενο τον συντονισμό των φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Στην εν λόγω σύσκεψη από την πλευρά της πολιτείας μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια

Ενημερώνοντας ο περιφερειάρχης -παρουσία και του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή– σχετικά με την κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε ότι όλος ο μηχανισμός της έχει τεθεί σε επιφυλακή, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν δύο εργολαβίες και τρεις αυτεπιστασίες και σημειώνοντας ότι όλα τα μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα για να γίνουν παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα ειδοποιηθούν όλοι οι δήμαρχοι της Περιφέρειας για την κατάσταση που διαμορφώνεται και εφόσον καταστεί αναγκαίο θα συγκληθούν τα κατά τόπους ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας).

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή 14 του μήνα θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.
  • Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14 – 18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό.
  • Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο.
  • Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα καιρικά φαινόμενα

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ηπειρο. Την Κυριακή, 14 του μήνα, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Από τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή, 14 του μήνα, στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή, 14 του μήνα, θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα 15 μέχρι την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι έντασης τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

  • Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ηπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 13 μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου.
  • Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14 του μήνα.
  • Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, μέχρι αργά το απόγευμα.

Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
  • Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Σχόλια

newsletter banner anagnostis