home design 800Χ400

Συλλαλητήριο στο Ναύπλιο: «Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία» φώναξαν οι φοιτητές

Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τετάρτης στην Πλατεία Δημαρχείου, στο Ναύπλιο, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Μαζί τους μαθητές και συλλογικότητες που ενστερνίζονται τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν να κάνουν με το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που θέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Το συλλαλητήριο ήταν ειρηνικό, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

 

 

Τι ζητούν οι φοιτητές

Με μια ανακοίνωση καταπέλτη απέναντι σε κάθε εξουσιαστική εισβολή στα Πανεπιστήμια, η Γενική Συνέλευση των δύο τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών γνωστοποιεί ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ναυπλίου είναι αντίθετοι με το σχετικό νομοσχέδιο που θέλει την ΕΛ.ΑΣ μέσα στα ΑΕΙ:

«Ένα χρόνο μετά την εκλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει τακτικές που επεμβαίνουν στον πυρήνα της Δημοκρατίας και τον διαταράσσουν, τακτικές που μας παραπέμπουν στις μαύρες σελίδες της Σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας. 

Ο λόγος γίνεται για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Με τους αιματοβαμμένους αγώνες του δυναμικά αυτό – οργανωμένου Φοιτητικού Κινήματος το ’73 κατακτήθηκε το Ακαδημαϊκό Άσυλο, το οποίο υποστηρίζει την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών στα Δημόσια Πανεπιστήμια.
Τον Αύγουστο του 2019 και παρά τις έντονες ενστάσεις του Φοιτητικού Κινήματος και όχι μόνο, το Άσυλο καταργείται με νόμο βαθιά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, υπονομεύοντας την Πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση και την λειτουργία των Φοιτητικών
Συλλογών πανελλαδικά. Οι εικόνες που ακολουθούν στους Ακαδημαϊκούς χώρους σοκάρουν, με πολλούς να κάνουν δικαίως συζήτηση για χουντικές πρακτικές, διαφθορά της Κυβέρνησης και επιβολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση συστήνει την Ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και την προτείνει κάτω απ’ το χαλί. Τώρα, το μόνο της μέλημα, με το σύστημα Υγείας και την Οικονομία να καταρρέουν, με τα Πανεπιστήμια κλειστά, είναι να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης. Με το ένα χέρι, τα όργανα της Κυβέρνησης μας χτυπούν και με το άλλο καταθέτουν στεφάνια στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Η υποκρισία τους ξεπερνά τους Ακαδημαϊκούς χώρους και φτάνει μέχρι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις. Το κράτος που κατακρεουργεί σε κάθε του κίνηση τη Δημόσια Εκπαίδευση [ενδεικτικά: μείωση χρηματοδοτήσεων έως και 4, 5 εκατομμύρια σε σχέση με την περσινή επιχορήγηση, ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης (βλ. Εξίσωση πτυχίων Ιδιωτικών Κολεγίων και ΑΕΙ) ] νομοθετεί την είσοδο της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, χωρίς (μάλλον;) να λαμβάνει υπόψιν:

1. Την ήδη υπάρχουσα αντισυνταγματική κατάργηση του Ακαδημαϊκού Άσυλου (2019).

2. Την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην αστυνομική βία και καταστολή που το ίδιο ενθαρρύνει [βλ. 6/12/20, επέτειος θανάτου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, 17/11/20 επέτειος Πολυτεχνείου, 11/11/20, ΑΣΟΕΕ (Αθήνα)].

3. Τις μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις σύσσωμου του Φοιτητικού Κινήματος που εκφράζει την απόλυτη άρνηση του απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.

4. Την άρνηση της Συγκλήτου των Πρυτάνεων από όλα τα ΑΕΙ της Ελλάδας για ένα νέο σώμα αστυνόμευσης στα Πανεπιστήμια που θα έχει άμεση σχέση με την ΕΛ.ΑΣ.

5. Το γεγονός ότι ακόμη και για την παραμικρή αίσθηση υπόνοιας αντιγραφής, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία που θα είναι εξ – οπλισμένη με γκλοπ και χειροπέδες, θα μπορεί να αφαιρεί το δικαίωμα του φοιτητή να συμμετέχει στις εξετάσεις της Σχολής του, ακόμη και να τον διαγράφει από αυτήν!

 

Τα φοιτητικά μας χρόνια είναι τα καλύτερα μας χρόνια, κατά κοινή ομολογία. Ο λόγος για την παραπάνω θέση δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο, σαν παραδεδομένος θεσμός, αποτέλεσε και θα αποτελεί, για όσο τον προφυλάσσουμε, εστία: Εστία παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και πολιτικών πεποιθήσεων, εστία μέσα στην οποία νέοι άνθρωποι ανταλλάσσουν καθημερινά ιδέες, απόψεις και κίνητρα για την διαμόρφωση των ιδανικών τους ελεύθερα, παρόλο που τα αρπακτικά των χρηματιστηρίων, των εταιριών και των Κυβερνήσεων εποφθαλμιούν αυτή την ελευθερία με σκοπό την υποτίμηση της!

Πολύ πιο υπαινικτικά και ύπουλα απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, αναφορικά στον θεσμό του Πανεπιστημίου, στις 16, 17 και 18 του Δεκέμβρη, είδαμε να κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου και να απειλείται η αυτοδιαχειριζόμενη και ελευθεριακή μικρογραφία της κοινωνίας που κάθε φοιτητής έχει συν – διαμορφώσει μέσα στο Πανεπιστήμιο του.

Κατόπιν, λοιπόν, “βιωματικής μάθησης” της λειτουργίας των κοινωνικών δομών που προέκυψαν από τους αγώνες του Φοιτητικού Κινήματος αυτά τα χρόνια βρισκόμαστε, αφενός στην ευχάριστη θέση να αξιοποιούμε το παραδεδομένο για εμάς δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και αφετέρου, στην δυσάρεστη θέση να βλέπουμε την τάση να απειλείται κάθε κεκτημένο μας, κάθε τι για το οποίο χύθηκε αίμα στην Ιστορία.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Καλών Τεχνών, γνωστοποιούμε πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ναυπλίου είναι αντίθετοι με το σχετικό νομοσχέδιο που θέλει την ΕΛ. ΑΣ μέσα στα ΑΕΙ.

Σχόλια

Exit mobile version