home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτισμόςΑρχείο

Τι συνδέει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με δύο διεθνούς φήμης σκηνοθέτες;

Σε μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, η καλλιτεχνική δημιουργία διάγει μία «κατάσταση εξαίρεσης» και κάθε συμβατική συνθήκη της έχει ανατραπεί, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο προσκήνιο, με το ερευνητικό πρόγραμμα Γένεσις το οποίο επιδιώκει να αποκρυπτογραφήσει τη διαδικασία της δημιουργίας μιας παράστασης. Μέσω του προγράμματος αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, πως  στοχεύει σε σημαντικές συνεργασίες που ξεπερνούν τα σύνορα και συμβάλλουν στη δυναμική του συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας. 

Χαρίζοντας μας πρόσβαση στη δημιουργική διαδικασία δύο κορυφαίων Ευρωπαίων σκηνοθετών, του Romeo Castellucci και του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το ερευνητικό πρόγραμμα Genesis: Genetic Research & Digital Visualization in the Performing Arts | Γένεσις: Γενετική Έρευνα  & Ψηφιακή Οπτικοποίηση στις Παραστατικές Τέχνες αποσκοπεί στη γενετική ανάλυση της παράστασης. Μελετά και καταγράφει όλα τα στάδια της διαδικασίας της δημιουργίας, από την αρχική σύλληψη μέχρι τη σκηνική της ολοκλήρωση, μία μελέτη που νοείται πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστημονική ανάλυση και ερμηνεία της.

Τι συνδέει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τους διεθνούς φήμης σκηνοθέτες Romeo Castellucci και Δημήτρη Παπαϊωάννου;

 

Οι πολυσύνθετες και πλούσιες σε εικαστικό υλικό δημιουργίες των δύο, διεθνούς απήχησης, σκηνοθετών έχουν επιλεγεί ως περιπτώσεις μελέτης, προσφέροντας στους ερευνητές τη δυνατότητα να αναλύσουν, να καταγράψουν και να οπτικοποιήσουν ψηφιακά τη δημιουργική διαδικασία των εν τη γενέσει σκηνικών παραγωγών. Η γενετική έρευνα εστιάζει στη βαθμιαία πραγμάτωση της δραματικής και σκηνικής σύνθεσης, την εργασία των σκηνοθετών πάνω στο δραματουργικό υλικό, την ανίχνευση και κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου του καλλιτεχνικού στοχασμού, των πηγών και των αναφορών των δημιουργών, τη μελέτη της διαδικασίας των δοκιμών, τη διδασκαλία και καθοδήγηση των ερμηνευτών, τη διαχείριση του χώρου, των κοστουμιών, του φωτισμού, της παραγωγής. 

Τι συνδέει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τους διεθνούς φήμης σκηνοθέτες Romeo Castellucci και Δημήτρη Παπαϊωάννου;


Με φορέα υποδοχής το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του αξιοποιεί τη θέση του στον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, με επιστημονική υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Έλενα Παπαλεξίου, πλαισιωμένη από μία ομάδα ειδικευμένων και έμπειρων ερευνητών και ερευνητριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με συνεργαζόμενους φορείς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και το Πανεπιστήμιο της Ρέννης 2, το πρόγραμμα Γένεσις αξιοποιεί τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία της εποχής μας, προσδοκώντας να συμβάλει στην αύξηση της προσβασιμότητας σε υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης σπανιότητας πολιτιστικό υλικό. Το πολιτιστικό αυτό περιεχόμενο πρόκειται να αποκαλυφθεί, να αναδειχθεί και να καταστεί κοινή περιουσία για τους ερευνητές, καλλιτέχνες αλλά και το ευρύτερο κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, με απώτερο στόχο τη σύνδεση της τέχνης με την παραγωγή γνώσης και έρευνας. Το πρόγραμμα Γένεσις χρηματοδοτείται από το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης ερευνητικών έργων για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και θα διαρκέσει τρία έτη.

Τι συνδέει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τους διεθνούς φήμης σκηνοθέτες Romeo Castellucci και Δημήτρη Παπαϊωάννου;

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button