Την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ύψους 1.300.000 ευρώ μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και της ΔΕΥΑ Αργους Μυκηνών για την αντικατάσταση του αγωγού διάθεσης λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Αργους – Ναυπλίου υπέγραψε σήμερα 9 Φεβρουαρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
«Ρυθμίζεται έτσι το μεγάλο ζήτημα του Βιολογικού Καθαρισμού Αργους – Ναυπλίου, ο οποίος βρίσκεται πράγματι σε άσχημη κατάσταση, όπως διαπίστωσα από την πρόσφατη επίσκεψή μου στην εν λόγω μονάδα» είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης όταν είχε επισκεφθεί τον Βιολογικό και είχε διαπιστώσει ιδίοις όμασι το πρόβλημα.
Αν και δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας αποφασίστηκε να διατεθεί το ποσό αυτό για τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού, στα πλαίσια της αρωγής της Περιφέρειας προς τους δήμους.
Επίσης στην ίδια σύσκεψη με τους δημάρχους Ναυπλιέων, Ερμιονίδας και Επιδαύρου (έλειπε ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών), παραχωρήθηκαν δωρεάν οι 4.500 μετοχές της Αναπτυξιακής Αργολίδας από την Περιφέρεια στους τρεις Δήμους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτησή τους.
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε ακόμα και στη ΣΔΙΤ για τη Μαρίνα Ναυπλίου, όπου ο στόχος είναι μέσα στο 2021 να έχει ξεκινήσει ο εργολάβος τις εργασίες για το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, αφού χρειάστηκε πρώτα να ξεπεραστούν μπία σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία παρουσιάστηκαν.
Η ρύπανση στον Αργολικό
Κρίσιμα ερωτήματα τίθενται για το μεγάλο θέμα της ρύπανσης του Αργολικού Κόλπου από τα λύματα που φέρεται να μολύνουν τη θάλασσα, ένα θέμα το οποίο ήδη ερευνά η εισαγγελία Ναυπλίου.
Το Λιμεναρχείο παρακολουθεί από κοντά το θέμα με συνεχή παρουσία λιμενικών στο σημείο που έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα στη θάλασσα για να περιορίσει τη ρύπανση που έχει προκληθεί. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν έλεγχοι από την Περιφέρεια ή από κάποιον άλλο φορέα, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να αποδωθούν ευθύνες όπου αναλογούν.
Τα ίδια κάθε χρόνο
Οι επιπτώσεις από το χρόνιο αυτό επαναλαμβανόμενο γεγονός μπορεί να είναι τεράστιες, πρώτα γιατί τα λύματα αποτελούν εστίες μόλυνσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και δεύτερο δημιουργείται τεράστια ρύπανση στο περιβάλλον.
Η Περιφέρεια από την πλευρά της παρακολουθεί το θέμα εδώ και καιρό, αφού το φαινόμενο της δυσοσμίας και οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Συζήτηση άλλωστε και αρθρογραφία για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και εκτός από τη δυσοσμία που προκαλεί, πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Το γνωρίζουν οι υπηρεσίες
Το θέμα όμως δεν είναι πρωτόγνωρο ούτε στις υπηρεσίες. Από το 2015 υπάρχει ψήφισμα που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, στη Διεύθυνση Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, που αναφέρεται στο θέμα της επεξεργασίας αποβλήτων από τα εργοστάσια εσπεριδοειδών. Όμως και ακόμα πιο παλιά, αν ξεφυλλίσει κανείς τον τοπικό τύπο, θα βρει δεκάδες αναφορές όλα τα χρόνια για το ίδιο ζήτημα.
Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά και κάθε χρόνο μένουν αναπάντητα.
Και πέρσι εξάλλου, τέτοια εποχή είχε διαπιστωθεί ότι παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο με φρεάτια που χύνονται στον Αργολικό Κόλπο, στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής και του υγροβιότοπου.
Ψαράδες σε απόγνωση
Οι ψαράδες διαμαρτύρονται ότι με την έναρξη λειτουργίας του βιολογικού έχει αυξηθεί το φυτοπλαγκτόν με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη οξυγόνωση στη θάλασσα και περιορισμός των ψαριών.
Αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο ότι η εκβολή του σωλήνα του βιολογικού έγινε στα 10 μέτρα βάθος με αποτέλεσμα τα λύματα να κλείνουν την έξοδό του και να γίνεται υπερχείλιση του φρεατίου στην στεριά ή να αναγκάζονται όταν υπάρχει φορτίο να ανοίξουν οι μπούκες του βιολογικού και να χύνεται στην παραλία.
Τι κάνουν τα χυμοποιεία
Τα χυμοποιεία είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν δικούς τους πρωτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς και να ρίχνουν τις μονάδες βιομηχανικού οξυγόνου (BIOD) για να μπορεί να ανταποκρίνεται ο βιολογικός των ΔΕΥΑ Άργους και Ναυπλίου.
Υπάρχει η υποψία ότι λόγω φόρτου απλά χλωριώνουν τα λύματα και τα αφήνουν στην θάλασσα.
Από πού έρχονται οι σωλήνες
Κανονικά ο βιολογικός Καθαρισμός Ναυπλίου Άργους κατευθύνει τα απόβλητά του μέσω ενός αγωγού στο μέσο περίπου του Αργολικού μεταξύ Αναβάλου και Καραθώνας.
Η ύπαρξη αγωγών στο αποστραγγιστικό κανάλι, όπως αυτά φαίνονται στις φωτογραφίες δεν είναι γνωστό αν συνδέεται με την λειτουργεία του Βιολογικού. Ίσως θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να πρόκειται για σύνδεση κάποιων άλλων επιχειρήσεων που δεν είναι καν συνδεδεμένες με τον βιολογικό καθαρισμό.