Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και άλλες συλλογικότητες. Το ραντεβού είχε δοθεί στο Ναύπλιο, στη πλατεία Τριών Ναυάρχων, σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι.
Οι φοιτητές δήλωσαν την αντίθεση τους με τα συνθήματα:
- OYTE ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
- ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΝΤΙΔΗ.
- ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΧΩΡΟΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το παρόν έδωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, ο οποίος επισημαίνει τα εξής:
«H κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να προχωρήσει σε ακραία συντηρητικές μεταρρυθμίσεις. Υποχρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων. Θα μείνουν εκτός αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση λέει πως αν θέλετε να σπουδάσετε, να βρείτε κάποιες χιλιάδες ευρώ για να πάτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο ή στο εξωτερικό. Διότι στα κολέγια δεν υπάρχει κανένα κριτήριο εισαγωγής παρά μόνο η συνεπής πληρωμή των διδάκτρων.
Στηρίζουμε τα αιτήματα των φοιτητών και εκφράζουμε την αντίθεση μας στην αστυνόμευση των Πανεπιστημίων.
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε μετά την Κύπρο σε αριθμό αστυνομικών αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ήταν και είναι ευθύνη της αστυνομίας να παρεμβαίνει κάθε φορά, όπως οφείλει να κάνει όταν τελούνται οπουδήποτε αλλού αξιόποινες πράξεις, αλλά όχι να εγκατασταθεί στα Πανεπιστήμια . Ούτε να παρακολουθεί τα συστήματα επικοινωνίας των φοιτητών και να καταγράφει με κάμερες κάθε κίνηση τους. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, δεν συμβαίνουν σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα κι αν νομοθετηθούν τώρα, αφενός δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη, αφετέρου, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταργήσει την πρώτη μέρα.
Το κύριο πρόβλημα των Πανεπιστημίων , όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές , είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση. Η Ν.Δ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30.000.000εκ.ευρώ το χρόνο για ειδικούς φρουρούς.
Η Ν.Δ επιχειρεί να γυρίσει το ποτάμι πίσω, δεν θέλει σπουδαγμένο λαό να διεκδικεί καλύτερες δουλειές , με καλύτερο μισθό, θέλει λιγότερους φοιτητές.
Σύντομα θα διαψευστούν. Οι κοινωνικές ανισότητες προκαλούν ριζοσπαστικές δημοκρατικές παρεμβάσεις».