home design 800Χ400

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν για το lockdown

Εδώ και δύο μέρες η χώρα μας καταγράφει τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων (1151 νέες μολύνσεις χθες) κι αυτό είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, τη στιγμή, μάλιστα, που οι μεταλλάξεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην κοινότητα.

Παράλληλα, διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μία σταθερή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η οποία ενδέχεται να επιφέρει ισχυρές πιέσεις στις ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας και αυτό είναι που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που εξετάζονται είναι αναφορικά με την Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά νωρίτερα από τις 9 το βράδυ, ίσως και στις 6 το απόγευμα.

Για το λιανεμπόριο υπάρχει η σκέψη για λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away και κατάργηση του click in shop.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι τα δια ζώσης μαθήματα δεν αντικαθίστανται. Πάντως δεν αποκλείονται παρεμβάσεις στις «κόκκινες» περιοχές.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».

Ο κ. Σύψας, σημείωσε πως στην σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα», ενώ πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται».

Σχολιάζοντας την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε. Για στα τελευταία σημείωσε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».

«Εάν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως εξήγησε, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα. «Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών», σημείωσε.
 

Σχόλια

Exit mobile version