Το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε ορισμένες περιοχές της χώρας έκανε γνωστό χθες, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες και τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα πρέπει να υπάρξει αύξηση.
“Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας που μπορεί και πρέπει να υπάρχει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να κάνουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί, κατά 8%. Αυτό έχει στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης”.
Προϋποθέσεις
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και είναι σε άμεση συνάρτηση με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2020, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας και παραπέμπεται πλέον στο καλοκαίρι του 2021.
Με την προσαρμογή αυτή αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις σε περιοχές «που πρέπει» και να δημιουργηθεί έτσι δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν και οι μειώσεις του 8%, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για 3.000 νέες περιοχές, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών, οι οποίες αν και έχουν πολύ υψηλή αξία, καθώς είναι ως επί το πλείστον παραθαλάσσιες, σε νησιά, έχουν σήμερα πολύ χαμηλές τιμές υπολογισμού του φόρου.
Αναλυτικότερα, αυτές οι περιοχές παραμένουν μέχρι στο απυρόβλητο της Εφορίας και η ενσωμάτωση τους στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αναμένεται να φέρουν πρόσθετα έσοδα ως και 500 εκατ. ευρώ, με τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τα σχέδια για τη νέα μείωση στον Ενιαίο Φόρων Ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα οι οποίες φορολογούνται σήμερα ως αγροτεμάχια.
Πότε αναμένεται να δούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, τότε η προσαρμογή θα ξεκινήσει τον Απρίλιο με Μάιο σε διαφορετική περίπτωση θα μετατεθεί για το 2022. Το 2019 η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προχωρώντας σε μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 22%. Η μείωση ήταν 30% για τις πολύ μικρές περιουσίες, 20% για τις μεσαίες περιουσίες (έως 1.000.000 ευρώ) και 10% για τις μεγαλύτερες περιουσίες.
Η πανδημία έβαλε φρένο ωστόσο, στη νέα μείωση κατά το 2020 και πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης και το πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας είναι αυτές που θα καθορίσουν αν το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτή τη μείωση. Αν η διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, τότε ενδεχομένως να δο0ύμε μείωση του πλέον μισητού φόρου στην Ελλάδα, του ΕΝΦΙΑ, φέτος. Αν όμως οι εξελίξεις με την πανδημία καθυστερήσουν και πάλι την προσαρμογή των αξιών τότε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα τη δούμε απο το 2022.