home design 800Χ400

Κορωνοϊός: Νέο καθολικό lockdown στο τραπέζι της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου είναι η λύση για να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αν θέλουμε να προλάβουμε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις» είπε χαρακτηριστικά ο κ Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1. «Ακριβώς ό,τι κάναμε το Μάρτιο με ελάχιστα πράγματα ανοιχτά και να μείνουμε μέσα για ακριβώς τρεις εβδομάδες» εξήγησε ο καθηγητής.«Ή θα έχουμε ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες» σημείωσε.

Ο καθηγητής ενημέρωσε πως αυτή η πρόταση έχει γίνει ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν το προτείνει ακόμα».

Σχολιάζοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας είτε από τις 18:00 στις «κόκκινες» περιοχές είτε από τις 21:00 στην Αττική, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για «ημίμετρο» ενώ για τα σχολεία εξέφρασε την εκτίμησή του πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία εάν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων, εξήγησε.

Βατόπουλος: Στο τραπέζι της Επιτροπής το καθολικό lockdown

Στο τραπέζι της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι το καθολικό lockdown σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

«Το να λέει κανείς ότι πρέπει να γίνει ολικό lockdown είναι σωστό υγειονομικά αλλά το θέμα είναι αν αντέχει η οικονομία» είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και παραδέχθηκε ότι «το καθολικό lockdown είναι στο τραπέζι της Επιτροπής».

«Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ και υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και ειχαμε πριν τα Χριστούγεννα» είπε και εξήγησε ότι το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».

«Δύσκολο βλέπω να ανοίξει κάποια δραστηριότητα», εκτίμησε ο ίδιος ερωτηθείς αν θα ανοίξει κάποια δραστηριότητα.

Σχόλια

Exit mobile version