Τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι αναφερόμενοι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασαν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, καθώς θεωρούν ιδιαίτερα απρόβλεπτη και επικίνδυνη τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο lockdown σε όλη την Ελλάδα.
Ο Νίκος Τζανάκης, ο Νίκος Σύψας και ο Χαράλαμπος Γώγος με αντίστοιχες συνεντεύξεις που έδωσαν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Αρχικά, ισχυρό καμπανάκι χτύπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής τόνισε πως τα ημερήσια κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, υπολογίζοντάς τα σε περισσότερα από 1.300 ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο κύμα στην Αττική κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως σύμφωνα με το προγνωστικό του μοντέλο το τρίτο κύμα στην Αττική θα έφτανε μετά τις 15 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να «χτυπά» ήδη τη συγκεκριμένη περιφέρεια ενώ σημείωσε πως οι πληροφορίες που έχει είναι πως αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών με Covid. Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης σχολίασε και το ζήτημα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που εντοπίστηκε σε διάκονο στη Θεσσαλονίκη και έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή, τονίζοντας πως η Εκκλησία θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ιερείς έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.
Την ανησυχία του για τι μεταλλάξεις του κορονοϊού μετά το πρώτο κρούσμα από τη Νότια Αφρική που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη μετέφερε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η μετάλλαξη (σ.σ. της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».
Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».
Άρα, είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.
«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.
Όπως είπε, μάλιστα, «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας».
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε πώς «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.»
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη.»
Ο καθηγητής ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα».
«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα και πρέπει να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς», τόνισε.
Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.
Τι θα συμβεί με τα σχολεία
«Η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση.»
Ωστόσο, επεσήμανε πως «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».
Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν όλα στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα.
«Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορονοϊό.»
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω. «Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.»