Το όνομά του έχει αρχαιοελληνική προέλευση, καθώς σημαίνει την ιερή μανία, δηλαδή τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση. Το όρος Μαίναλο είναι πηγή ζωής και ευτυχίας για όλη την Πελοπόννησο, ένας επίγειος φυσικός παράδεισος γεμάτος όμορφες εκπλήξεις γι’ αυτόν που θα θελήσει να το εξερευνήσει.
Απλώνεται αγέρωχο από το υψίπεδο της Τρίπολης μέχρι το φαράγγι του Λούσιου και από την Λίμνη του Λάδωνα μέχρι την Μεγαλόπολη. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας.
Φύση, τουρισμός και ανεμογεννήτριες
Με συνολική έκταση 680.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 400.000 είναι δάσος, το Μαίναλο βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα, από άποψη πυκνής δάσωσης, βουνά της Ελλάδας. Μέσα στον ορεινό του όγκο, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας πανίδας που μαζί με την πλούσια βλάστηση το αναδεικνύουν σε ένα μοναδικό και πανέμορφο βιότοπο.
Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, η ευκολία πρόσβασης, η πληθώρα δραστηριοτήτων και το χιονοδρομικό κέντρο καθιστούν το Μαίναλο ως έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς.
Μια ξεχωριστή διαδρομή μέσα στα έλατα και ένα τοπίο που όσο ανεβαίνεις σου θυμίζει κάτι από Άλπεις, αλλά με τη δική του μοναδική ομορφιά.
Την ηρεμία των κατοίκων των γύρω χωριών έχει διαταράξει η είδηση πως σχεδιάζονται να μπουν ανεμογεννήτριες στο βουνό, η οποία έχει ξεσηκώσει τοπικούς φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή.
Το Βαλτεσινίκο
Αμφιθεατρικά χτισμένο σε πλαγιά του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.180 μέτρα, δεσπόζει σε όλο τον ορεινό όγκο της Αρκαδίας ένας από τους ωραιότερους φθινοπωρινούς και χειμερινούς ορεινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, το Βαλτεσινίκο.
Ο οικισμός εκτείνεται στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του βουνού, με πολλά πετρόκτιστα σπίτια, γραφικές εκκλησίες, ξωκκλήσια και μοναστήρια – όπως 3 χιλιόμετρα έξω από το Βαλτεσινίκο η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου– αλλά και μια πλατεία που σφύζει από ζωή με τις ταβέρνες και τα καφενεία.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το χωριό είναι γεμάτο ζωντάνια όλο τον χρόνο αν και το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι εποχές που η ομορφιά του αναδεικνύεται περισσότερο.
Το Βαλτεσινίκο έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ παλαιότερα στο χωριό είχε αναπτυχθεί και η ξυλοτεχνία. Σήμερα διαθέτει αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα μικρά καφενεία υπόσχονται μεγάλες γευστικές απολαύσεις και μοναδικά παραδοσιακά γλυκά σε συνδυασμό με την εξαιρετική θέα που προσφέρουν.
Το χιονισμένο Μαίναλο
Ο Ζaf Zafeiropoulos δημιούργησε ένα χαρακτηριστικό βίντεο στο χιονισμένο Μαίναλο και το Βαλτεσινίκο, γράφοντας:
«Έπειτα από την δυσάρεστη θέση στην οποία έχουμε βρεθεί κάτοικοι του Μαινάλου και όχι μόνο, μετά την απόφαση της πιθανής τοποθέτησης ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων σε μεγάλο κομμάτι αυτού, ένιωσα την ανάγκη να αφιερώσω σε αυτό τον τόπο το βίντεο μου από το μέρος που μεγάλωσα αγάπησα και οφείλω να προστατεύω, το Βαλτεσινίκο – Μαίναλο. Νιώθω χρέος μου να το υπερασπιστώ με τον τρόπο μου. Το μέρος το οποίο έκανα τις πρώτες βόλτες με τον πατέρα μου και έμαθα μέσα από τις πράξεις και τα λόγια του από μικρό παιδί να αγαπάω και να σέβομαι.
Οποιαδήποτε μορφή βιομηχανίας είναι ανεπιθύμητη!
Αυτό το βίντεο είναι το ελάχιστο το οποίο μπορώ να κάνω.
Με τον τρόπο που αγαπάω, για αυτό που αγαπάω.»
Τα πλάνα από το χιονισμένο Μαίναλο είναι μαγικά. Τύφλα να ‘χει η Ελβετία! Απολαύστε το βίντεο: