home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Πέτρα του σκανδάλου η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια

Το Πανεπιστήμιο Ναυπλίου

Ψήφισμα κατέθεσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο εδρεύει στο Ναύπλιο, για το Νομοσχέδιο με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες Διατάξεις».

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, το χρονικό όριο φοίτησης, την ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, την ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας, τη θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς επίσης και ένα πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα των φοιτητών από το Ναύπλιο:

«Με αφορμή την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες Διατάξεις», η Συνέλευση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, μετά από διεξοδική συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στα άρθρα που αφορούν ζητήματα προστασίας και πειθαρχίας, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1. H δημιουργία αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ που ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντιβαίνει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου καθώς και στο πνεύμα ακαδημαϊκής ελευθερίας. Επιπλέον η σύσταση του σώματος αυτού δεν κρίνεται απαραίτητη, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ.

2. Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται μέτρα προστασίας και φύλαξη από ειδικό προσωπικό του Πανεπιστημίου που θα αναφέρεται στις Πρυτανικές Αρχές, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

3. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, οι πειθαρχικές διατάξεις να καθοριστούν από τους εσωτερικούς κανονισμούς των πανεπιστημίων και να αναφέρονται όχι μόνο στους φοιτητές/φοιτήτριες αλλά σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Άλκηστις Κοντογιάννη: Δεν μπορεί η αστυνομία να καραδοκεί γύρω από το Πανεπιστήμιο

Την αντίθεσή της με τις διατάξεις που αφορούν την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια εκφράζει η Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης Άλκηστις Κοντογιάννη, απευθυνόμενη προς τους φοιτητές:

«Λέγομαι Άλκηστις και είμαι Ομότιμη στο Τμήμα σας, ίσως μερικοί να έχετε έρθει στο γραφείο μου στο κτήριο δίπλα από το γήπεδο, στο ισόγειο και να έχετε γνωρίσει το σκύλο, τον Έρωτα. Ο σκύλος που είναι επάνω στη φωτογραφία της σελίδας σας είναι η αγαπημένη των φοιτητών Λιούμπω, που μάλιστα τη ζωγράφισε κάποιος με ταλέντο, στον τοίχο του κτηρίου

Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ να καραδοκεί γύρω από το πανεπιστήμιο.

Εδώ και 11 χρόνια που είμαι στο Ναύπλιο δεν έχει συμβεί ποτέ κανένα επεισόδιο με τους φοιτητές. Ακόμα και σε καταλήψεις που έκαναν οι φοιτητές έβαφαν το κτήριο και περιποιόντουσαν μέσα και έξω το χώρο.

Μου λείπετε, τώρα εργάζομαι για το μεταπτυχιακό και τις φυλακές. Να συναντηθούμε σύντομα»
 

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis