Τέλος στην απλή αναλογική και εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 40 και 43% προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.
Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι θα ο νέος εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μηνός.
Το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η απλή αναλογική, είναι έτοιμο όσον αφορά τις διατάξεις του και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα συγκεκριμένα ποσοστά που αφορούν την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, καθώς και το ελάχιστο ποσοστό για την είσοδο μίας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, έχει τριπλό στόχο:
- πρώτον, ως σήμα πολιτικής κυριαρχίας με παρεμβάσεις της επόμενης μέρας,
- δεύτερον, ως σινιάλο συνέπειας στις προεκλογικές δεσμεύσεις μέσα από γρήγορη προώθηση κάθε ώριμου νομοσχεδίου και
- τρίτον για να μπει στο δημόσιο τερέν «άλλη μία αποτυχία» – κατά τα κυβερνητικά στελέχη – «της εποχής ΣΥΡΙΖΑ» που καθιέρωσε την απλή αναλογική.
Με τον νέο εκλογικό νόμο, ένας συνδυασμός θα μπορεί να κερδίζει την πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή εφόσον το ποσοστό είναι από 40%-42% – ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αλώστε, στις βασικές προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών και κατ’ επέκταση του νέου εκλογικού νομοσχεδίου είναι να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή εφόσον σημειώνει μεγάλο ποσοστό και όχι να βρίσκεται τελικά σε αυτή τη θέση κάποιος που έχει μειοψηφήσει κατά πολύ στον πρώτο γύρο.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ενδεχόμενη απόφαση για πλαφόν που θα αφορά την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Για να μπορεί δηλαδή ένας συνδυασμός να εκλέξει εκπρόσωπο, θα πρέπει να επιτυγχάνεται συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο επίσης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ωστόσο πιθανότατα θα είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει στις βουλευτικές εκλογές. Ο νέος νόμος θα καταργήσει επίσης την λεγόμενη «4η κάλπη», που με βάση τον «Κλεισθένη», αφορά στις κοινότητες.
Είναι πολύ πιθανό, επίσης, να μειωθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, ενδεχομένως και των περιφερειακών συμβούλων, αναλογικά βεβαίως με τον πληθυσμό, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για πολυάριθμα και γι’ αυτό δυσκίνητα πολλές φορές όργανα.
Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο όσον αφορά τις διατάξεις του, ωστόσο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα συγκεκριμένα ποσοστά που αφορούν την εκλογή από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου καθώς και το ελάχιστο ποσοστό το οποίο θα εξασφαλίζει την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση του νέου εκλογικού νόμου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει εντάσεις και θα γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων στη Βουλή.