Ήπιες παρεμβάσεις, που χωρίς να επηρεάζουν το εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας, θα το καταστήσουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερο για όσους το επισκέπτονται, εισηγείται η μελέτη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ που παραδόθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Την μελέτη παρέδωσε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στην Τρίπολη, χθες Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Το κόστος άμεσης παρέμβασης για στερέωση πρανών, αγκύρωση βράχων και άλλες σχετικές εργασίες προϋπολογίζεται, σύμφωνα με τη μελέτη, σε 700.000 ευρώ, ωστόσο με την αναμενόμενη έκπτωση αναμένεται ότι η δαπάνη θα καταλήξει να είναι σημαντικά μικρότερη.
“Το έργο αυτό πολύ γρήγορα θα δημοπρατηθεί με στόχο να ολοκληρωθεί η παρέμβαση το συντομότερο εφικτό χρόνο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες του χώρου” σημείωσε ο περιφερειάρχης.
ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
Εξ άλλου, ο Π. Νίκας συζήτησε με τον πανεπιστημιακό την προοπτική να αναλάβει το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή -στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων- σειράς μικρών λιμνοδεξαμενών για συγκράτηση των ομβρίων, με έμφαση στην ανατολική Πελοπόννησο, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η διαδικασία αυτή θα μπορέσει να γίνει μέσω σχετικής προγραμματικής σύμβασης στο άμεσο μέλλον, ώστε να επιδοθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η πρώτη αναγνωριστική μελέτη για τις εν λόγω λιμνοδεξαμενές, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια λεπτομερείς μελέτες προς την κατεύθυνση δημοπράτησης των εν λόγω έργων.