Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει από αύριο στις επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ανάσα στην αγορά και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από τα μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ήδη έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ποσό 300 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχεται επιδότηση 9 μηνών, η οποία θα ξεκινά από ένα υψηλό ποσοστό και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα» και θα αφορά δανειολήπτες που πλήττονται απο την πανδημία και έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/ υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Κριτήρια
Για να λάβει κάποιος την επιδότηση του Προγράμματος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και θα παίζει ρόλο το υπόλοιπο του δανείου του, το ύψος της μηνιαίας δόσης που πληρώνει η επιχείρηση καθώς θα πρέπει να αποκλειστούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Θα παίζει ακόμα και ρόλο και ο τζίρος της επιχείρησης, το προσωπικό που απασχολεί, θα μπει επίσης ένα πλαφόν στις καταθέσεις που διαθέτει η επιχείρηση αλλά και ανώτατο όριο στην ακίνητη περιουσία.
Στόχος είναι το «Γέφυρα 2» να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του υφιστάμενου προγράμματος «Γέφυρα» το οποίο αφορά τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α΄ κατοικία. Αυτή τη φορά όμως θα στοχεύει στα επιχειρηματικά δάνεια. Το πρόγραμμα προτείνεται να έχει διάρκεια επιδότησης 9 μήνες, η οποία προτείνεται να ξεκινά από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα «πράσινα» στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα». Το ίδιο θα ισχύει και για τα δάνεια σε καθυστέρηση.
Οι λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσει τελικά το πρόγραμμα θα εξεταστούν αύριο σε ειδική τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε αρμόδια στελέχη του υπουργείου οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, πάντως δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν την Άνοιξη.
Στο διάστημα αυτό, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω κρατικής επιδότησης τόκων, όπως είχε συμβεί τους μήνες Απριλίου-Αυγούστου 2020. Δικαιούχοι της επιδότησης ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους (δηλαδή και ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι), που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε πληγέντες κλάδους (βάσει ΚΑΔ). Το πρόγραμμα κάλυψε τους συμβατικούς τόκους 5 μηνών και την αναλογούσα εισφορά του Ν.128/1975 για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου ως και τις 31 Αυγούστου, για επιχειρηματικά δάνεια που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019.