home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρχείοΕυρώπη

Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Άργος ελπίζει και πάλι να προσελκύσει επισκέπτες

Αν για κάτι θα είχε να υπερηφανεύεται το Άργος μετά την κατάρρευση του ρόλου του ως εμπορικού κέντρου την Ανατολικής Πελοποννήσου, ήταν η ιστορία του. Η οικονομική κρίση αρχές του 2014 το χτύπησε εκεί που ήλπιζε: στην ανάδειξη του αρχαιολογικού του πλούτου. 

Το κάστρο του μισογκρεμισμένο, οι Μυκηναϊκοί Τάφοι στον λόφο του προφήτη Ηλία, πάρκινγκ και μπαξέδες, το Αρχαίο θέατρο επικίνδυνο για τους επισκέπτες, η Αρχαία Αγορά του, να περιμένει εις μάτην τους ρήτορες να καταγγείλουν την εγκατάλειψη της πόλης που χάρισε κάποτε το όνομά της σε όλους τους Έλληνες και το αρχαιολογικό του Μουσείο γερασμένο να μοιάζει περισσότερο με υποψήφιο συνταξιούχο που μετρά τις μέρες να βγει στην σύνταξη. Η καρδιά του Άργους πληγωμένη έγερνε προς την Δύση της, μέχρι που ήρθε το πρώτο μήνυμα ελπίδας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ

 

Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης θα ανακαινίζετο μέσω ΕΣΠΑ! Προς στιγμή και μετά από αντιπαραθέσεις με την Δ` Εφορία Αρχαιοτήτων και ιδίως με τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, που πρότειναν τον «ξενιτεμό» των αντικειμένων του Μουσείου του Άργους σε περιοχή που ανήκει στο Ναύπλιο (παλαιό εργοστάσιο ΡΕΑ), οι Αργείτες κέρδισαν αυτή την μάχη. Στις 08/12/2014 αποφασίζεται και μέσω ΕΣΠΑ η μεταφορά των αντικειμένων σε καλά φυλαγμένη αποθήκη του Δήμου Άργους. Εκεί μεταφέρθηκαν όλες οι αρχαιότητες του μουσείου όπου και θα συντηρηθούν.

Μεταξύ αυτών προβλέπονταν και η  συντήρηση των ψηφιδωτών που βρίσκονταν στην στεγασμένη αυλή του μουσείου, όπως το γνωστό σε όλη την Ελλάδα, από τα ημερολόγια, ψηφιδωτό από το Άργος του 6ου αι. μ.Χ. με παραστάσεις των δώδεκα μηνών, κυνηγιού και διονυσιακής σκηνής, καθώς και ψηφιδωτά του τέλους του 5ου αι. μ.Χ. από τη θέση Άγιος Ταξιάρχης με προσωποποιήσεις των τεσσάρων εποχών του έτους και της Απόλαυσης. 

Δυστυχώς όμως για την πόλη, το έργο απεντάχτηκε από το ΕΣΠΑ, αφού η Κυβέρνηση έκρινε τότε ότι τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν αλλού, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και το Μουσείο του Άργους θα μπορούσε να περιμένει. Εξ άλλου η πόλη είχε το βυζαντινό μουσείο για να «παρηγορείται». Το θέμα του Μουσείου έγινε παιχνίδι στα χέρια των πολιτικών και πιπίλιζαν την αναγκαιότητα  του μόνο για να κερδίζουν ψήφους. Τα μνημόνια πέρασαν, οι δικαιολογίες καθυστέρησης άρχισαν να τελειώνουν και λίγο πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές οι Αργείοι αναθάρρησαν αν και με επιφυλάξεις πως η καρδιά της πόλης τους, της ιστορίας τους θα ξαναχτυπούσε, στέλνοντας σήμα πως το Άργος θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του μέσα σε ένα σε οικόπεδο έκτασης 3.109,23 τ.μ..

ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ

 

Ποιο ήταν το αρχαιολογικό Μουσείο Άργους;

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους στεγαζόταν από τις αρχές τις δεκαετίας του 1960 σε κτηριακό συγκρότημα που αποτελείτο από την ιστορική οικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη και ένα σύγχρονο κτήριο που προσαρτήθηκε σε αυτή, στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Καλλέργη που κτίστηκε με έξοδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. 

Η Οικία Καλλέργη, κτισμένη το 1830, έζησε στιγμές του πρώτου εμφυλίου, την επανάσταση της Γ` Σεπτέμβρη, χώρος υποδοχής προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής, Νοσοκομείο κλπ, μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο κατά το διάστημα 1956-1957 και ενώθηκε με τη γαλλική προσθήκη του σύγχρονου κτηρίου. Από τότε μέχρι το 2014 η έκθεση αντικειμένων παρέμενα η ίδια, μειώνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Μερικά ευρήματά του ίσως ήταν πιο τυχερά από τα άλλα αφού εκτέθηκαν και εκτός Άργους όπως το μοναδικό θραύσμα πρωτοαργειακού κρατήρα με παράσταση της τύφλωσης του Πολύφημου από τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του (670-650 π.Χ.). 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ

 

Αναπτέρωση της ελπίδας

Το κέντρο του Άργους βαριά πληγωμένο από την οικονομική κρίση έβλεπε πως το Πάι-Πας της ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας (Αγ. Πέτρου) δεν αρκούσε για να το κρατήσει στην ζωή. Τα βλέμματα όλων και οι ελπίδες ήταν στραμμένες στην δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης επισκεπτών, στο Μουσείο του.

Στις 29 Ιουλίου 2020 Κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ μετέβη στον χώρο του μουσείου με επικεφαλής την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους του Δήμου Άργους – Μυκηνών για την λύση των υπαρχόντων προβλημάτων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν σύντομα οι σχετικές εργασίες για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Η παρέμβαση της υπουργού ήταν άμεση. Εντός των επόμενων ημερών υπογράφηκε η σχετική σύμβαση ενός τόσο σημαντικού έργου για το Άργος, την Αργολίδα και την Ελλάδα, προϋπολογισμού περίπου 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η ιστοσελίδα «anagnostis.org»  στις 29/07/2020 φιλοξένησε τις δηλώσεις της κ. Μενδώνη η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώσαμε μία σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους για την εξέλιξη του έργου. Όπως είναι γνωστό, το σύνολο των μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του κτιρίου, την επέκταση του μουσείου προκειμένου να αποκτήσει τους αναγκαίους χώρους που το εξασφαλίζουν την δυνατότητα και την προοπτική ενός σύγχρονου μουσείου, ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση μελετών και εκτέλεσης έργων μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού το Δεκέμβριο του 2015.

Μετά από μία σιωπή κάποιων χρονών, το έργο το οποίο εντάχθηκε στο Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Πελοποννήσου «Πελοπόννησος 2014 – 2020», με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», τον Ιούλιο του 2019, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7 Ιουλίου, δημοπρατήθηκε κανονικά και 31 Ιουλίου υπογράφεται σύμβαση με τον ανάδοχο. Ο προϋπολογισμός ένταξης του έργου ήταν 5 εκατομμύρια περίπου ευρώ, η σύμβαση με τον ανάδοχο είναι λίγο λιγότερα από 2,5 εκατομμύρια δεδομένης της έκπτωσης η οποία προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ

Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 24 μήνες και αυτό πού είδαμε με τους αρμόδιους αντιδημάρχους στη σύσκεψη, με τον βουλευτή κύριο Ανδριανό, την προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Αργολίδας την κυρία Παπαδημητρίου και τους συνεργάτες της, είναι το πώς θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της έγκρισης τους μουσειολογικής μελέτης και η εκπόνηση της μουσειογραφικής, ώστε στο χρόνο εκτέλεσης του κτιριακού έργου να είμαστε απολύτως έτοιμοι και ώριμοι για να αρχίσει η υλοποίηση και του εκθεσιακού προγράμματος. Ο στόχος είναι στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, σε ένα διάστημα περίπου έξι με οχτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, να έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση του μουσείου προκειμένω πλέον μετά από αρκετά χρόνια να αποδοθεί στους πολίτες του Άργους και τους επισκέπτες».
Αναμένεται πλέον το έργο να ολοκληρωθεί στα επόμενα 2 – 2,5 χρόνια, δίνοντας ξανά ελπίδα στην μάθηση της ιστορίας, αλλά και τόνωση στην τοπική οικονομία.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΥΝΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button