Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021
Home design
Αρχική Ταξίδια Δείτε το χωριό της Αρκαδίας με τα τρία ονόματα που βρίσκεται ανάμεσα...

Δείτε το χωριό της Αρκαδίας με τα τρία ονόματα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις

Σχετικά

Αρτεμίσιο ή Κακούρι ή Λαγκούσι. Το χωριό με τα τρία ονόματα που βρίσκεται στην καρδιά της Αρκαδίας ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις, την Αρχαία Μαντινεία και τον Αρχαίο Ορχομενό. Πήρε τη σημερινή του ονομασία από το ομώνυμο βουνό στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένος ο οικισμός.

Ο Παυσανίας, που πέρασε και από εκεί στη διάρκεια των περιηγήσεών του στην Αρκαδία, αναφέρθηκε στην περιοχή ως «κώμη της Μαιράς».

To όνομα Κακούρι προερχόταν από τις λέξεις «κακόν όριον», ένα πέρασμα στα βόρεια του χωριού, όπου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης οι αγωνιστές έστηναν ενέδρες στους Τούρκους. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το όνομα προερχόταν από κάποιον Αρκάδα, που ονομαζόταν Κακούρης.

Για να εισέλθουν στο χωριό οι επισκέπτες διανύουν μια εντυπωσιακή διαδρομή δύο περίπου χιλιομέτρων, σε δρόμο πλαισιωμένο από λεύκες.

Ιδανικό για ορειβάτες και φυσιολάτρες, λάτρεις των χειμερινών σπόρ και κυνηγούς.

Σήμερα το Αρτεμίσιο έχει περίπου 650 μόνιμους κατοίκους, με κύρια πηγή ενασχόλησής τους την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αμπελουργία.

Στο χωριό υπάρχει ξενώνας (μέσα στον οποίο λειτουργεί και το λαογρφικό μουσείο), αρκετά καφενεία και ταβέρνα. Κοντινές διαδρομές η Αρχαία Μαντινεία και το Λεβίδι.

Την επομένη της Τυρινής πραγματοποιείται καρναβάλι, ανήμερα της Αποκριάς χοροεσπερίδα, πανηγύρι γίνεται στην γιορτή του Αϊ-Λιά, ενώ όλο τον Αύγουστο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Αρτεμισιακά).

Αρτεμίσιο - Κακούρι Αρκαδίας

 

Αρτεμίσιο - Κακούρι Αρκαδίας

 

Αρτεμίσιο - Κακούρι Αρκαδίας

 

Αρτεμίσιο - Κακούρι Αρκαδίας

 

Αρτεμίσιο - Κακούρι Αρκαδίας

 

Το Αρτεμίσιο απέχει 18 χλμ. από την Τρίπολη.

 

Φωτογραφίες από τη σελίδα του χωριού στο facebook (Το κακούρι)

Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Αριθμοί :

Home design

Πρόσφατα σχόλια