home design 800Χ400

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία

Περισσότερες από 196.700 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν ήδη υποβληθεί στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και την 30ή/6/2021.

Ο εν εξελίξει κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, ώστε οι πληρωμές προς τους δικαιούχους να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύντομη περιγραφή της Δράσης

Η Δράση «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. € συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ, με πόρους της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (900,00 εκ. €) και με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς και από τον τακτικό προϋπολογισμό.

H «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», είναι η ενίσχυση η οποία χορηγείται σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 και η οποία επιστρέφεται, εν όλω ή εν μέρει, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Η ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Δικαιούχος, που χορηγεί την ενίσχυση είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών η οποία με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα μεριμνήσει για την μεταβίβαση των απαιτούμενων πόρων στους άμεσα ωφελούμενους.

Σχόλια

Exit mobile version