Τετάρτη, Απρίλιος 14, 2021
Home design
ΑρχικήΕιδήσειςΆρθροΨυχολόγοι στην Αργολίδα ανησυχούν για το στίγμα που αφήνει ο κορωνοϊός

Ψυχολόγοι στην Αργολίδα ανησυχούν για το στίγμα που αφήνει ο κορωνοϊός

Σχετικά

Περισσότερα

Η Δώρα Τσιντζιφάκη Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας MSc εκ μέρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αργολίδας αναφέρεται σε μία άλλη πτυχή του νέου ιού που έχει μεπει στις ζωές μας το τελευταίο δεκάμηνο. Σε άρθρο με τίτλο “Covid-19 και στίγμα” μας λέει ότι αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι θα νοσήσουμε από κορωνοϊό, επομένως η κοινωνία δεν πρέπει να οδηγείται σε συμπεριφορές που θέτουν στο περιθώριο ανθρώπους που είχαν την ατυχία να νοσήσουν πρώτοι.

Covid-19 και στίγμα

 

Όπως σημειώνετα στο σχετικό κείμενο:

«Το στίγμα του κορωνοϊού είναι ένα από τα προβλήματα που εμφανίζονται και οξύνονται σταθερά. Ξεκίνησε αρχικά ως ένα φυλετικό στίγμα, π.χ. το στίγμα κατά των ανθρώπων ασιατικής καταγωγής και έχει εξελιχθεί ως ένα στίγμα κατά όσων νοσούν ή έχουν νοσήσει, ή και κατά όσων έχουν βρεθεί κοντά τους (π.χ. επαγγελματίες υγείας, οικογενειακά μέλη ή φίλοι). Άνθρωποι, κοινωνικές ομάδες ακόμη και πόλεις και χωριά μπαίνουν στο «στόχαστρο» και την κοινωνική απομόνωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο κορωνοϊός covid-19 είναι ένας ιός που αργά ή γρήγορα θα περάσει σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πάντες και να μην οδηγείται η κοινωνία σε συμπεριφορές που θέτουν στο περιθώριο ανθρώπους που είχαν την ατυχία να νοσήσουν πρώτοι.

Δεν το επέλεξαν, ούτε το έκαναν σκόπιμα.

Στην εποχή μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την δυνατότητα στον οποιονδήποτε πίσω από ένα πληκτρολόγιο να «λιθοβολήσει» κάποιον που κόλλησε τον ιό και τον μετέδωσε και σε άλλους. Σίγουρα όλοι ψάχνουν να βρουν τον φταίχτη, που όμως δεν είναι άλλος από το άγχος και τον φόβο για το άγνωστο.

Το στίγμα επηρεάζει τη συναισθηματική και ψυχική υγεία των στιγματισμένων ατόμων και των κοινοτήτων στις οποίες ζουν.

Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει χρειάζονται υποστήριξη και όσοι βρίσκονται γύρω τους θα πρέπει να δείχνουν ενσυναίσθηση, κατανοώντας την ίδια την ασθένεια και υιοθετώντας αποτελεσματικά, πρακτικά μέτρα, ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους, ασφαλείς.

Όλα τα άτομα σε μια κοινότητα μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθούν οι αντιδράσεις προκατάληψης και στιγματισμού που σχετίζονται με τον COVID-19 εάν έχουν σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση.

Η αποφυγή του στιγματισμού είναι σημαντική για τη συνοχή των μελών της κοινότητας. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθούν οι αντιδράσεις προκατάληψης και στιγματισμού που σχετίζονται με το COVID-19 εάν έχουν πλήρη ενημέρωση και γνώση των γεγονότων στην κοινότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design

Πρόσφατα σχόλια