home design 800Χ400

Θεοφάνεια στην Ερμιονίδα με φρουρούμενες λειτουργίες και χωρίς Γιάλα-Γιάλα

Διαφορετικά Θεοφάνεια φέτος σε όλη την Ελλάδα, με κάποιες παραφωνίες και έκφραση απογόητευσης από κάποιους που ήθελαν και φέτος -παρά την πανδημία- να τηρηθούν τα πατροπαράδοτα έθιμα, όπως το Γιάλα-Γιάλα στην Ερμιόνη. Στην Ερμιονίδα οι εορτασμοί έγιναν σε φρουρούμενες εκκλησίες και χωρίς καθαγιασμό υδάτων στη θάλασσα όπου άλλωσε απαγορευόταν.

Η αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Αγγελική Λούμη Γιαννικοπούλου αναφερόμενη στη σημερινή μέρα ανέφερε:

«Σήμερα όλοι νιώσαμε ένα μεγάλο κενό μέσα στην ψυχή μας. Νοσταλγήσαμε περισσότερο από ποτέ, την ζωή μας, όπως την ζούσαμε πριν την πανδημία. Αφορμή στάθηκε η σημερινή γιορτή των Θεοφανείων, η μεγάλη ετήσια χριστιανική γιορτή της βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Σε αυτό τον τόπο τα Θεοφάνεια και ο αγιασμός των υδάτων θεωρείται μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ενασχόληση με την θάλασσα. Σε αυτόν τον τόπο πιστεύουμε στα έθιμα. Τα έθιμα ωφελούν την ψυχή. Αρκεί να βρεθεί κανείς στο πνεύμα των πατροπαράδοτων συνηθειών για να αντλήσει δύναμη.

Όταν διατηρούμε την πίστη μας, γιορτάζουμε τις γιορτές μας και τηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας, δημιουργούμε μια ενότητα στην κοινωνία. Ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, όπως τώρα οι παραδόσεις έχουν θετική επιρροή λειτουργώντας σαν άγκυρα στις αντίξοες συνθήκες. Η τήρηση των παραδόσεων στις γιορτές προδιαθέτει για ειρηνική συμβίωση και εξισορρόπηση ακόμη και ταραγμένων σχέσεων, μια που πρόκειται για ένα όμορφο διάλειμμα και μια ήρεμη ανάπαυλα στην βιαστική καθημερινή μας ζωή. Οι παραδόσεις περνούν από γενιά σε γενιά, αποτελώντας συνδετικό ιστό ανάμεσα σε παππούδες, γονείς και εγγόνια. Εμπλουτίζουν την ψυχή μας και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τις ελληνικές ρίζες.

Η λειτουργία στην εκκλησία σήμερα έγινε ”φρουρούμενη” από την αστυνομία. Ο Σταυρός δεν έπεσε στην θάλασσα. Οι παραδόσεις δεν τηρήθηκαν όπως τις ξέρουμε…

Χρόνια πολλά σε όλη την Ερμιονίδα για την σημερινή μεγάλη γιορτή των  Θεοφανείων. Το φως της Χριστιανικής Πίστης δεν σβήνει ποτέ. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα φώτα όπως  και πριν. Θα είμαστε όλοι στον αγιασμό των υδάτων στο Απέραντο και Ελληνικό μπλε της Ερμιονίδας μας».

 

Γιάλα-Γιαλα από του χρόνου

Το πατροπαράδοτο έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε φέτος με τον δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο να μιλάει στους νέους που θα συμμετείχαν στο έθιμο φέτος.

Στην τηλεδιάσκεψη με θέμα το Ερμιονίτικο έθιμο “Γιάλα – Γιάλα” που έγινε χθες, συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο και τους νέους που υπό άλλες συνθήκες θα πραγματοποιούσαν το έθιμο αυτό, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ερμιόνης, Ιωσήφ Μερτύρης, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π., Δαμιανός Κουτούβαλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, Ιωσήφ Γανώσης. 

Ο Δήμαρχος αφού ευχήθηκε Υγεία και κάθε καλό για το Νέο Έτος στους συμμετέχοντες, ανέφερε μεταξύ άλλων επί του θέματος: 

«Γνωρίζω πολύ καλά την προσμονή σας να” παραλάβετε τη σκυτάλη” για να συνεχίσετε κι’ εσείς με την σειρά σας ένα έθιμο που έχει μια πλούσια και ιστορική παράδοση.

Μια παράδοση που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. 

Το ξεχωριστό Ερμιονίτικο έθιμο του” Γιάλα Γιάλα” τιμά τη ναυτοσύνη της περιοχής μας και βρίσκεται μέσα στις καρδιές όλων των Ερμιονιτισσών και των Ερμιονιτών.

Λόγω των συνθηκών, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι λόγω της προστασίας του υπέρτατου αγαθού της Δημόσιας Υγείας, πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες της Πολιτείας και της Επιστημονικής Κοινότητας της Χώρας.

Αυτή την ώρα καλούμαστε όλες και όλοι μαζί να δώσουμε τον δικό μας αγώνα με απόλυτη υπευθυνότητα ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την “περιπέτεια” που έχει αλλάξει τη ζωή μας, τις καθημερινές μας συνήθειες και τις κοινωνικές μας δραστηριότητες που δίνουν “πνοή” στον τόπο μας.

Τα ήθη και έθιμα μας, ο σεβασμός στην παράδοση του τόπου μας, η λαογραφία μας και ο τοπικός μας πολιτισμός, είναι η δική μας “ταυτότητα” και είναι χρέος όλων μας αυτή η “ταυτότητα” να παραμείνει αναλλοίωτη.

Αγαπητά μου παιδιά,

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα προγράμματα εμβολιασμού, (για την αντιμετώπιση του covid-19), μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η ανθρωπότητα θα νικήσει την πανδημία.

Του χρόνου, θα γιορτάσουμε όπως πρέπει το μοναδικό μας έθιμο χάρη στο οποίο η Ερμιόνη γίνεται θετικό σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα. Το “Γιάλα Γιάλα”.

Γνωρίζετε από τις διηγήσεις των παλαιότερων για την ιστορία αυτού του μοναδικού εθίμου.

Γνωρίζετε ότι μέσα από τη συμμετοχή τους, οι νέοι της Ερμιόνης, έχουν συμβάλλει ώστε το έθιμο αυτό να έχει συνέχεια. Θυμούνται πάντοτε με συγκίνηση και αγάπη τις δικές τους εμπειρίες.

Στα Θεοφάνεια του 2022, (μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά), θα έχετε και εσείς αυτή τη μοναδική χαρά.

Να βιώσετε μέσα από τη δική σας συμμετοχή το έθιμο του “Γιάλα Γιάλα”.

Να στολίσετε τις βάρκες, να φορέσετε την παραδοσιακή Ερμιονίτικη ναυτική ενδυμασία, να τραγουδήσετε τα όμορφα και χαρακτηριστικά στιχάκια του “Γιάλα Γιάλα” σε κάθε γωνιά και σε κάθε σοκάκι της Ερμιόνης και να πέσετε στο νερό για να πιάσετε Τον Σταυρό και Την Εικόνα.

Τα Αγιασμένα ύδατα περίμεναν οι ναυτικοί μας, οι ψαράδες μας και οι σφουγγαράδες μας ώστε να μπαρκάρουν για να έχουν την ευλογία απο την εκκλησία μας.

Αυτό επίτασσε η Ορθόδοξη Πίστη τους, η καρδιά τους και η Θρησκευτική τους συνείδηση.

Αγαπητά μου παιδιά,

Σας εύχομαι να έχετε καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία και ευτυχία στις ζωές σας.

Του χρόνου, θα γιορτάσουμε μαζί το έθιμο αυτό.

Θα έχετε την τιμή και την ευλογία, να είστε οι συνεχιστές του “Γιάλα Γιάλα” και να παραδώσετε τη “σκυτάλη της συνέχειας” στους επόμενους.

Εσείς είστε άλλωστε το μέλλον αυτού του τόπου.

Είμαι βέβαιος ότι θα “χαράξετε αυτό το μέλλον” με “οδηγό” σας τον σεβασμό στις παραδόσεις μας και στην κληρονομιά μας.

Μια κληρονομιά που σας ευχόμαστε όλοι να την εμπλουτίσετε για να φτάσει ο τόπος μας ψηλότερα.”

Με την σειρά τους οι συμμετέχοντες στην συζήτηση αντάλλαξαν ευχές, μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους και συζήτησαν για τον τρόπο διεξαγωγής του “Γιάλα – Γιάλα” την επόμενη χρονιά».

 

Φώτο από παλιότερο εορτασμό τωνΘεοφανείων στην Ερμιόνη

Σχόλια

Exit mobile version