home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο μεταλάς χειρουργός που ξεκίνησε από τη Δημητσάνα μιλά για τη σχέση Μουσικής και Ιατρικής

Στον ορεινό δήμο Γορτυνίας, οι κάτοικοι θυμούνται με αγάπη τον δικό τους Μανώλη, τον γιατρό, που έκανε τα πρώτα ιατρικά του βήματα στο ΚΥ Δημητσάνας, πριν από χρόνια. Καλόκαρδος, συνεπής και δοτικός στην επιστήμη του, ο Μανώλης είναι σήμερα ένας καταπληκτικός Χειρουργός ίσως από τους καλύτερους της γενιάς του.

Όμως οι κάτοικοι της Δημητσάνας είχαν την τύχη να γνωρίσουν αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα, είναι περήφανοι σήμερα και γιατί ο γιατρός τους είναι ένας τους πλέον αναγνωρίσιμους, παραγωγικούς και συνεπείς Έλληνες hard ΄n’ heavy μουσικούς, έχει αφήσει το δικό του στίγμα στη σκηνή, με τους Innerwish, τους Rock ‘N’ RollChildren και πολλά άλλα projects,ενώ έχει γράψει πολλά live χιλιόμετρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τη φιλανθρωπική livestreaming συναυλία της Κυριακής, 3 Ιανουαρίου με τους Rock ‘N’ RollChildren (Diogreektributeband), έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο rockoverdose.gr όπου μιλά για τη σχέση Μουσικής και Ιατρικής, με πολλά προσωπικά βιώματα και κάποια…νέα! Απολαύστε την!

RockOverdose:  Καλησπέρα Μανώλη, ελπίζω να είσαι καλά. Πώς είναι αυτή η περίοδος για σένα;

Μανώλης Τσίγκος: Ηλία μου χαιρετώ και ευχαριστώ πάρα πολύ για την κουβέντα. Είμαι από τους πολύ τυχερούς όλο αυτό το τόσο δύσκολο διάστημα για τους περισσότερους, μιας και λόγω φύσης της δουλειάς μας δεν σταμάτησα καθόλου να εργάζομαι άρα και και να περνώ ένα μεγάλο μέρος της ημέρας εκτός σπιτιού. Το δύσκολο κομμάτι είναι μόνο η αδυναμία συνεύρεσης με τους φίλους και η δυνατότητα να κάνουμε πρόβες. Αλλά μπροστά στις τόσο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι διπλανοί μας, αυτό είναι ήσσονος σημασίας.

RockOverdose: Είσαι ένας εξαιρετικός χειρουργός και ταυτόχρονα ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους Έλληνες rock/metal μουσικούς. Πόσο δύσκολα συνδυάζεται η απαιτητική χειρουργική σου ιδιότητα με την ενεργό συμμετοχή σου σε τόσα σημαντικά μουσικά πρότζεκτ;

Μανώλης Τσίγκος: Η ζωή μου ανέκαθεν ήταν μοιρασμένη στη χειρουργική, τους ασθενείς μου και τη μουσική. Νομίζω ότι όσες φορές και να ξαναγεννιόμουν πάλι ακριβώς τα ίδια θα έκανα. Δεν ξέρω πως τα κατάφερα, νομίζω ότι είμαι υπερβολικά τυχερός, αλλά ανέκαθεν με τον καλό προγραμματισμό μπορούσα και μπορώ να παντρεύω αυτές τις τόσο διαφορετικές συνιστώσες της ζωής μου, έτσι ώστε να συγκλίνουν. Φυσικά και η χειρουργική θα έχει πάντα το μέγιστο αριθμό στην ποσόστωση, αλλά και η μουσική είναι αυτό που τη συμπληρώνει. Χωρίς κάτι εκ των δύο, δε νομίζω ότι θα χαμογελούσα ξανά.

RockOverdose: Τι πιστεύεις ότι κάνει την πλειοψηφία των ιατρών, όπως έχω διαπιστώσει, να έχουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες; Είναι το ότι «ξεδίνουν» ή πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να ωθήσει έναν άνθρωπο ταυτόχρονα προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις;

Μανώλης Τσίγκος: Όταν η ζωή σου έχει τόση ευθύνη και η πρακτική σου αφορά τις ζωές των συνανθρώπων σου, μοιραία κουβαλάς συναισθηματικό φορτίο που πρέπει να εκτονωθεί. Οπότε τι καλύτερο από την Τέχνη, τι ζωτικότερο!

RockOverdose: Έχεις να θυμηθείς κάποια φορά που χρειάστηκε να επιλέξεις μεταξύ των δύο σου ιδιοτήτων; Έχεις βρει μια ισορροπία, χωρίς να χάνει κάποιο από τα δυο;

Μανώλης Τσίγκος: Πάντα όταν θα χρειαστεί να επιλέξω στον προγραμματισμό, η χειρουργική φυσικά και έρχεται πρώτη. Στη ζυγαριά της ζωής οι ασθενείς μου καταλαμβάνουν το 70 – 80% και η μουσική το 20 – 30%. Η ισορροπία αυτή είναι πια δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη επί προσωπικού και είμαι εξαιρετικά τυχερός που μπορώ και τη διατηρώ. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι χωρίς τη χειρουργική δεν θα μπορούσα να ζω, είμαι αφοσιωμένος στους ασθενείς και τα προβλήματά τους, αλλά και χωρίς τη μουσική δεν θα μπορούσα να είμαι ευτυχισμένος.

RockOverdose:  Έχει χρειαστεί να φορέσεις «μάσκα» επί σκηνής, ενώ το μυαλό σου είναι σε κάποιο επείγον ή σοβαρό περιστατικό;

Μανώλης Τσίγκος: Ευτυχώς δεν έχει χρειαστει παρά μόνο 2 – 3 φορές σε 16 χρόνια χειρουργικής πορείας έως τώρα. Η τελευταία ήταν πριν 4 χρόνια. Παίζαμε με RNRChildren στο Αγρίνιο και ένας ασθενής που ήταν στην 6η μετεγχειρητική ημέρα μετά από παγκρεατεκτομή εμφάνισε μια βαριά επιπλοκή. Το live ήταν Σάββατο και εμείς φτάσαμε στο Αγρίνιο αυθημερόν το απόγευμα έτσι ώστε να λείψω λιγότερες από 24 ώρες από την Αθήνα, έχοντας φυσικά αφήσει πίσω τους συνεργάτες μου. Μόλις φθάσαμε στο MetalUnion μου τηλεφωνούν και με ενημερώνουν για την επιπλοκή, μια επιπλοκή που δεν χρειάζονταν χειρουργική παρέμβαση ή τη φυσική μου παρουσία για να αντιμετωπιστεί από τη μία αλλά ήταν αρκετά σοβαρή από την άλλη. Επαιξα όλο το set με το κινητο δίπλα μου και ανοιχτό, και μόλις τελειώσαμε έφυγα, πήγα να αλλάξω και επέστρεψα μόνος στην Αθήνα για να είμαι στο νοσοκομείο το ξημέρωμα. Έχω συμβιβαστεί όμως με αυτό, ξέρω ότι κάποιες λίγες φορές θα συμβεί μιας και η ομάδα μας κάνει εξαιρετικά δύσκολες επεμβάσεις, οπότε δεν παραπονιέμαι. Μόνο οι ασθενείς να πηγαίνουν καλά και εγώ θα είμαι ευτυχής.

RockOverdose: Το RockinDio είναι μια προσπάθεια να «παντρέψεις» τον μουσικό Μανώλη με τις κοινωνικές και ιατρικές σου ευαισθησίες;

Μανώλης Τσίγκος: Όλα τα οφείλουμε στο μεγάλο Dio που είχε ο ίδιος ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες και μέγιστη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Οπότε το παραδειγμά του αλλά και η εσωτερική ανάγκη της προσφοράς (που είναι κυρίως χαρακτηριστικό της οικογενειακής δοτικότητας την οποία έζησα από μικρός σε κάθε της έκφραση) οδήγησαν στο RockinDio. Η θεώρηση μου για τη ζωή άλλωστε είναι ότι η ουσιαστική αποστολή του ανθρώπου στον πλανήτη είναι η προσφορά, το να κάνεις πάντα το καλό, οπότε το RockinDio είναι ένας σημαντικότατος εκφραστής αυτής της κοσμοθεωρίας. Το πιο σημαντικό με το RockinDio όμως είναι ότι ένωσε ανθρώπους, on και offstage, που έχουν την ίδια άποψη για τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο με τον γιατρό επί τω έργω της μουσικής: 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button