home design 800Χ400

Αργολίδα: Lockdown ακορντεόν και ανορθόδοξες ρυθμίσεις λειτουργίας γονάτισαν τους εμπόρους

Για επιβολή ανορθόδοξων ρυθμίσεων λειτουργίας των επιχειρήσεων και lockdown ακορνετόν, τα οποία γονάτισαν τους εμπόρους, κάνει λόγο μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Αργολίδας, ζητώντας γενναιότερα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην αγορά λόγω κορωνοϊού.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο Παναγιώτη Μακρή και τον γραμματέα Κωνσταντίνο Χρόνη:

«Τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοινωθήκαν αιφνιδιαστικά στις 2 Ιανουαρίου 2021 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Όταν, μάλιστα, δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η λειτουργία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί τον βασικό παράγοντα διασποράς του κορωνοϊού, δεδομένου ότι λόγω του μεγέθους τους και με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας δεν δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού.

Οι φτωχές επιδόσεις αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, τον αποτελεσματικό έλεγχο  των συνόρων, την εξαντλητική ιχνηλάτηση και τα συστηματικά τεστ για τον Covid-19, έχουν οδηγήσει στην επιβολή ανορθόδοξων ρυθμίσεων λειτουργίας των επιχειρήσεων (πχ click away), στην άρση και εκ νέου επιβολή οριζόντιων περιορισμών (lockdown ακορντεόν) που έχουν κουράσει και κλονίσει την πίστη των πολιτών.

Επιπλέον, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι διάχυτη η αίσθηση πως τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται στοχεύουν περισσότερο στην εξασφάλιση των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, έναντι αυτών που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και παράλληλα τον μεγαλύτερο εργοδότη.

Για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε πως η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους στην μετά Covid-19 περίοδο. Αυτό σε συνδυασμό, παρά τις θετικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο (εμβόλιο), με την διάχυτη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα επαναφοράς σε μια σχετική κανονικότητα, θα εξαντλήσει τα όποια οικονομικά και ψυχικά αποθέματα έχουν απομείνει.

Με βάση αυτά άμεσα θα πρέπει να ληφθούν γενναιότερα μέτρα στήριξης, αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον βασικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής κάτι που συστηματικά υποτιμάται ως προς τις επιπτώσεις του στην αναπτυξιακή διαδικασία».

Σχόλια

Exit mobile version