Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021
Home design
Αρχική Ειδήσεις Κοινωνία Καιρός: Τι φέρνει ο Αζορικός αντικυκλώνας για την Πελοπόννησο

Καιρός: Τι φέρνει ο Αζορικός αντικυκλώνας για την Πελοπόννησο

Σχετικά

Αζόρικος αντικυκλώνας, με διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά, που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, φέρνει βροχές και ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ θα εκδηλωθούν και νέες χιονοπτώσεις, αυτήν τη φορά όχι μόνο στα ορεινά καθώς φαίνεται.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, αζορικός αντικυκλώνας είναι ένα στάσιμο πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, το οποίο παρατηρείται πάνω από τις νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας και ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τον καιρό τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Από τη θέση του εξαρτάται η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών, αλλά και η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειότερα τμήματα της γηραιάς ηπείρου προς τα νότια και κατ’ επέκταση και τη χώρα μας.

Καθώς ο αζορικός αντικυκλώνας αναμένεται να εμφανίσει μια έξαρση προς τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης, θα αναγκάσει τα βαρομετρικά χαμηλά από τη δυτική Μεσόγειο να κινηθούν προς τη χώρα μας, ενώ από την άλλη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Ο κ. Μαρουσάκης τονίζει χαρακτηριστικά πως αναμένεται «σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ ισχυρούς ανέμους, ακόμη και τα χιόνια, που πιθανόν να μην αφορούν μόνο ορεινές περιοχές, αλλά και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, με έμφαση τη βόρεια Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα από σήμερα θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου και σταδιακά την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Συνεπώς μετά τον χθεσινό ήλιο στην Αργολίδα, συννεφιά και πιθανές βροχές θα μας συντροφεύσουν την καραντίνα που έτσι κι αλλιώς μας κρατάει μέσα στα σπίτια μας.

Αζορικός αντικυκλώνας

 

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ο ΑΖΟΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Με κακοκαιρία όπως όλα δείχνουν θα αποχαιρετήσουμε τον Νοέμβριο αλλά και θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβριο μιας και μετά την κατάρρευση του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή ο οποίος ρύθμιζε την ατμοσφαιρική κυκλοφορία για αρκετές ημέρες πάνω από την Γηραιά ήπειρο, ανοίγει ο δρόμος για την μετατόπιση βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά της Ευρώπης προς τη χώρα μας.

Ο ΑΖΟΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Ο Αζορικός αντικυκλώνας είναι ένα στάσιμο πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο παρατηρείται πάνω από τις νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας και ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τον καιρό τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Από την θέση του εξαρτάται η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών αλλά και η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς τα νότια και κατ’ επέκταση και τη χώρα μας.

Στον πρώτο επισυναπτόμενο χάρτη μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτό το πεδίο υψηλών πιέσεων (Αζορικός αντικυκλώνας), όπως επίσης και τα βαρομετρικά χαμηλά που από την δυτική Μεσόγειο αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας.

Καθώς ο Αζορικός αντικυκλώνας αναμένεται να εμφανίσει μια έξαρση προς τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης, θα αναγκάσει τα βαρομετρικά χαμηλά από τη δυτική Μεσόγειο να κινηθούν προς τη χώρα μας ενώ από την άλλη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (δεύτερος και τρίτος επισυναπτόμενος χάρτης).

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η όλη εξέλιξη που αναλύουμε παραπάνω, θα έχει ως αποτέλεσμα την σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά πάνω από τη χώρα μας. Από τη μία θα έχουμε θερμές και υγρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βαρομετρικά χαμηλά στην Μεσόγειο και από την άλλη πολύ πιο ψυχρές και πολύ πιο ξηρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα δημιουργήσει σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ ισχυρούς ανέμους ακόμη και τα χιόνια που πιθανόν να μην αφορούν μόνο ορεινές περιοχές αλλά και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου με έμφαση τη βόρεια Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ “ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ” ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Το επόμενο 48ωρο θα μπορέσουμε να έχουμε πιο λεπτομερή στοιχεία για το ποιες περιοχές θα χτυπηθούν από αυτά τα κύματα κακοκαιρίας. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε και για το οποίο να προετοιμαστούμε ο καθένας από την μεριά του στο μέτρο του δυνατού, είναι ότι ανοίγεται μπροστά μας ένα διάστημα με κακοκαιρίες (από Κυριακή και μετά) που ίσως φέρουν και προβλήματα. Δίνουμε την απαιτούμενη βαρύτητα στα δελτία καιρού όπου συνεχώς θα εμπλουτίζονται και με νεότερα στοιχεία γι’ αυτή την εξέλιξη.

Καλό βράδυ φίλες και φίλοι μου!

Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Αριθμοί :

Home design

Πρόσφατα σχόλια