Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
Home design
Αρχική Ταξίδια Του Παπά ή Λίμνη: Ο άγνωστος κυκλικός όρμος στη Μεθώνη και τα...

Του Παπά ή Λίμνη: Ο άγνωστος κυκλικός όρμος στη Μεθώνη και τα μυστικά του (Video)

Σχετικά

Περισσότερα

Λίγο μετα από τον βιολογικό καθαρισμό της Μεθώνης στη Μεσσηνία, βορειοανατολικά του Πυργάκη σχηματίζεται ένας αβαθής κυκλικός όρμος, ο οποίος ονομάζεται του Παπά ή Λίμνη, ή του Παπά η Λίμνα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

Βαθύς είναι μόνο στό στόμιο, το οποίο είναι πολύ στενό. Μοιάζει στο σχήμα με την διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς αλλά όχι στην ομορφιά.

Κατά μήκος των τοιχωμάτων της βόρειας πλευράς του περάσματος, διαγράφονται στον ασβεστόλιθο αλλεπάλληλα καταποντισμένα ίχνη ακτογραμμής σε βάθη από 1 έως 7 μ. περίπου.

 

Στη λίμνη αυτή έως τούς πρώτους μετακατοχικούς χρόνους οι γυναίκες μετέφεραν με τα γαϊδούρια δεμάτια λινάρια και σπάρτα, τα όποια άφηναν εκεί για δυο ημέρες μέσα στο νερό και εν συνεχεία τα μετέφεραν στα σπίτια τους για να αρχίσει η επεξεργασία στον αργαλειό για να υφάνουν λινά σεντόνια, έλαιόπανα κ.α.

Η ομάδα “Walking in Hellas * Περπατώντας στην Ελλάδα” πέταξε πάνω από την άγνωστη αυτή λίμνη και μας την παρουσιάζει στο παρακάτω βίντεο που ανέβασε χθες στο Youtube.

 

Από που προέρχεται η ονομασία της

Για την ονομασία της έχουν διασωθεί δύο παραδόσεις:

Κατά την πρώτη ένας παπάς, ο όποιος είχε μεταβεί εκεί, είδε στην ακτή ένα λαγό. Έτρεξε να τον πιάσει και αυτός κολυμπώντας πήγε προς το στόμιο. Τον ακολούθησε ο παπάς και όταν έφθασε στο βαθύ μέρος, επειδή δεν γνώριζε να κολυμπά πνίγηκε.

Η δεύτερη εκδοχή λέει η περιοχή ήταν αλώνι, στο όποιον αλώνιζαν τα σιτηρά. Ό παπάς πήγε εκεί να αλωνίσει γιορτινή ημέρα και δεν λειτούργησε στην εκκλησία. Τότε έγινε σεισμός και γκρεμίστηκε ή περιοχή, σχηματίστηκε η λίμνη, ή δε παραγωγή του παπά καταστράφηκε.

Έως τις αρχές του 20ού αιώνος βόρεια της λίμνης προς το διάσελον υπήρχαν χωράφια, τα όποια οι ιδιοκτήτες έσπειραν, όπως και κάθε επίπεδη έκταση, ή οποία υπήρχε στο βουνό. Και οι δύο παραδόσεις περί της ονομασίας της λίμνης είναι αιτιολογικές, αιτιολογούν δηλαδή την προέλευση της ονομασίας αυτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design

Πρόσφατα σχόλια