home design 800x400
home design 1170Χ320

Η πόλη της Μεσσηνίας που κατοικείται από τη Λίθινη Εποχή με δικό της Πύργο του Άιφελ

Η σημερινή μορφή της όμορφης πόλης οφείλεται στην μεγάλη ανοικοδόμηση που υπέστη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1886
Φιλιατρά Μεσσηνίας (1)

Στο δυτικό άκρο της Μεσσηνιακής ακτογραμμής, ανάμεσα στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία θα συναντήσει κανείς τα όμορφα Φιλιατρά. Τα Φιλιατρά, χτισμένα σε υψόμετρο 70 μέτρων είναι μια από τις νεότερες και ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μεσσηνίας.

Το όνομά της η πόλη το οφείλει κατά μία εκδοχή στον Φράγκο Βαρόνο Ντε Φιλιάτρ, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή στα πολλά πηγάδια της περιοχής. Δηλαδή από την εξέλιξη της λέξεως φρέαρ φρήαρ – φρηρ – φλητρόν – φλεατρόν – φιλιατρόν. Και στον πληθυντικό Φιλιατρά.

Ίχνη ζωής από τη Λίθινη Εποχή

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, έχουν παρατηρηθεί ίχνη ζωής στη περιοχή των Φιλιατρών από τη Λίθινη Εποχή. Αυτό μαρτυρούν οι λίθινοι πέλεκεις και διάφορα εργαλεία που έχουν ανασκαφεί κατά μήκος του ποταμού Κρουνοί. Στην περιοχή της Αγίας Κυριακής υπήρχε οικισμός με το όνομα Εράνα.

Το ιερό της πόλης αυτής ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα ενώ πάνω στα ερείπια του χτίστηκε παλαιοχριστιανική βασιλική. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών εκτίθενται 345 νομίσματα από την περιοχή.

Φιλιατρά
Φώτο: Wikipedia (C messier)

Η νεότερη πόλη μετά τον καταστροφικό σεισμό

Η σημερινή μορφή της όμορφης πόλης οφείλεται στην μεγάλη ανοικοδόμηση που υπέστη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1886. Ο ποιητής Γιώργος Κατσαρός είπε «τα Φιλιατρά είναι μία Πλατεία…».

Η φράση αυτή επιβεβαιώνεται όταν ο επισκέπτης φτάσει στα Φιλιατρά και αντικρίσει την κεντρική πλατεία της πόλης. Μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες των ελληνικών κωμοπόλεων η οποία αποτελεί το κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ζωή των Φιλιατρινών όλων των ηλικιών. Η πλατεία Καποδιστρίου με το Βενετσιάνικο σιντριβάνι και το περίφημο ρολόι στο Δημαρχείο μαζί με νεοκλασικά κτήρια της πόλης μαρτυρούν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης το 19ο αιώνα. Το σιντριβάνι και το ρολόι της πόλης κατασκευάστηκαν με έξοδα των ίδιων των Φιλιατρινών.

Ένας καφές κάτω από τις ξύλινες πέργκολες της πλατείας με θέα το σιντριβάνι θα αποζημιώσει τους επισκέπτες μετά το ταξίδι για τα Φιλιατρά.

Φιλιατρά
Φώτο: Wikipedia (C messier)

Ο Ελληνικός Πύργος του Άιφελ

Στην είσοδο της πόλης αν δείτε μία μινιατούρα του Πύργου του Άιφελ μην μπερδευτείτε, ούτε στο Παρίσι είστε ούτε παραισθήσεις έχετε από το ταξίδι. Πρόκειται για ένα ομοίωμα μικρών διαστάσεων (26μ.), που φιλοτεχνήθηκε από τον καταγόμενο από τα Φιλιατρά γλύπτη, Χάρυ Φουρνιέ.

Ο μικρός Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά υπέστη ανακατασκευή από το δήμο το 2007 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, τους κατοίκους και τα τουριστικά γκρουπ, που επισκέπτονται την περιοχή.

Ένα κάστρο βγαλμένο από τα παραμύθια

Ένα άλλο εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το Κάστρο των Παραμυθιών το οποίο κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ και αποτελεί, επίσης, δωρεά του γιατρού Φουρναράκη. Το ιδιόρρυθμο Κάστρο βρίσκεται στην όμορφη παραλία του Αγρίλη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Φιλιατρά και είναι αυτό που λέει και το όνομά του. Ένα κάστρο βγαλμένο από τα παραμύθια το οποίο συνδυάζει αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορικές περιόδους.

Ο επισκέπτης θα δει να δεσπόζει στην περιοχή το παραμυθένιο Κάστρο και δίπλα του να στέκει ο τεράστιος Δούρειος Ίππος που στο εσωτερικό του, παλιά, είχε βιβλιοθήκη. Παραδίπλα, είναι οι μεγάλες κι επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, αλλά και ιππότες και ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Βίντεο: nikos.tsiak

Τα Φιλιατρά και το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον

Από τα Φιλιατρά καταγόταν ο Σταύρος Μπρουμίδης, πατέρας του μεγάλου ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη (προτομή του βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου), που είχε αποκληθεί «Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου» και αυτό επειδή οι τοιχογραφίες που κοσμούν το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έργο του.

Βυζαντινά μνημεία

Στην περιοχή των Φιλιατρών σώζονται αρκετά μεσαιωνικά και ιδίως βυζαντινά μνημεία. Η μονή του Αγίου Χριστοφόρου, ο ιστορικός ναός της Παναγίας Βλαχέρνας, ο Άγιος Διονύσιος Μόραινας, ο ναός της Αναλήψεως, που είναι ο αρχαιότερος σταυρεπίστεγος, ναός του κόσμου (120ς αι.) και η Ιερά μονή Ευαγγελίστριας.

Φιλιατρά Μεσσηνίας (2)
Φώτο: anagnostis

Το επίνειο των Φιλιατρών

Σε απόσταση μόλις 1 χιλιόμετρο από τα Φιλιατρά βρίσκεται το Λιμενάρι, το οποίο αποτελεί το επίνειο των Φιλιατρών.

Στο Λιμενάρι αξίζει να δει κανείς τη «Μπανιέρα», ένα πολύ μικρό κολπίσκο που εισχωρεί σε πανύψηλα βράχια ενώ αν μείνετε μέχρι το δειλινό η δύση του ηλίου στον θαλασσινό ορίζοντα θα σας χαρίσει ένα απίστευτο μενεξεδένιο ηλιοβασίλεμα, που κάθε εποχή του χρόνου έχει την δική του χάρη.

Πώς φαίνονται τα Φιλιατρά από ψηλά

Στην περιοχή υπάρχουν τα τελευταία χρόνια έχουν ανθίσει πολλές strong>υποδομές, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις και προσφέρουν όλες τις προδιαγραφές για να κάνετε άνετα τις αποδράσεις σας στις κοντινές -ή και πιο μακρινές- ομορφιές της περιοχής.

Μία γεύση από την πόλη των Φιλιατρών στο παρακάτω drone video:

Βίντεο: nikos.tsiak

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis