home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΤαξίδιαFeatured

Μία «θάλασσα» από κάστανα σε ένα από τα γοητευτικότερα χωριά του Πάρνωνα

Θα περπατήσουμε στα δρομάκια του χωριού και θα περιηγηθούμε στην πλατεία με τα ταβερνάκια και τα καφέ

Καθαρός αέρας, χωριό πνιγμένο στα έλατα και στις καστανιές. Ιδανικός προορισμός για όσους λατρεύουν να περνούν τα βουνά, σκαρφαλωμένο σε 1150 μέτρα υψόμετρο στις παρυφές του Πάρνωνα. Άλλωστε δεν το αποκαλούν τυχαία το «Μπαλκόνι της Κυνουρίας». Ο Κοσμάς Αρκαδίας προσφέρεται για εξορμήσεις στον Πάρνωνα, μια από τις γοητευτικότερες διαδρομές στην Ελλάδα.

Αξιόλογη τουριστική υποδομή τόσο για να μείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες όσο και για να φάτε. Περπατήστε στα σοκάκια του χωριού, θαυμάστε τα πέτρινα σπίτια, ξεδιψάστε στις κρήνες με το δροσερό νερό και περάστε μια βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο. Επισκεφθείτε τον καστανεώνα (τεράστια έκταση με καστανιές), τη Μονή Παναγιάς της Έλωνας, το λιμανάκι της Πλάκας και τα Πούλιθρα για απόδραση στην θάλασσα, το Γεράκι και το γραφικό Παλαιοχώρι.

Ο Κοσμάς αποτελεί ορμητήριο για κοντινές εξορμήσεις σε άλλα γραφικά χωριουδάκια της περιοχής μέσα στα έλατα, αλλά και για παραθαλάσσιους προορισμούς σε Λακωνία και Αρκαδία.

xeimonas sto xorio (39)
sxoleio (2)
Το Σχολείο – Μουσείο
eikones apo to xorio (36)

Γαστρονομικές απολαύσεις

Στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια θα βρείτε καφενεία, ταβέρνες και καταστήματα με χειροποίητα είδη. Δοκιμάστε την βραστή γίδα που είναι η σπεσιαλιτέ της περιοχής και τα σπιτικά γλυκά (γαλακτομπούρεκο, καρυδόπιτα, μπακλαβάς) για τα οποία το χωριό είναι ξακουστό.

Μην παραλείψετε να αγοράστε οπωσδήποτε φρέσκα κάστανα, κάστανο γλυκό του κουταλιού, αλλά και το ονομαστό μέλι της περιοχής.

plateia (4)
Η Πλατεία
kosmas arkadias (305)
eikones apo to xorio (26)

Πεζοπορία στα μονοπάτια του Κοσμά

Τέσσερα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια με αφετηρία το χωριό σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Περιπατητικές διαδρομές στο ελατοδάσος του Πάρνωνα με σημεία αναφοράς πανέμορφες πηγές, γραφικά ξωκλήσια, ιστορικά μνημεία.

Μία αναζωογονητική εμπειρία στο βουνό, με ευχάριστες εκπλήξεις και απίστευτη θέα.

ΔιαδρομέςΣύντομη περιγραφήΜήκος (km)
Μονοπάτια
Κοσμάς – Μαζαρακιώτικο πηγάδι – ΠυροφυλάκιοΗ διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένη (κόκκινο τρίγωνο). Ξεκινά από την πλατεία του Κοσμά συνεχίζει δυτικά διασταυρώνεται με ένα χωματόδρομο και φτάνει στο Μαζαρακιώτικο Πηγάδι. Μετά συνεχίζει ανηφορικά και φτάνει στο Πυροφυλάκιο στη κορυφή της Κορομπηλιάς όπου η θέα είναι υπέροχη. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι ή από τον χωματόδρομο. 7,11
Κοσμάς – Κάτω Άϊ Γιώργης – Ποτίστρες – Κοσμάς Μία κυκλική διαδρομή σηματοδοτημένη (κόκκινος κύκλος) περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Ξεκινάς από την πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις. Στο τέρμα του χωριού παίρνεις το δρόμο δεξιά προς τα πάνω και στην επόμενη διασταύρωση κάνεις αριστερά. Μετά από λίγο τελειώνει ο χωματόδρομος και ξεκίνα το μονοπάτι. Η συνέχεια είναι κατηφορική. Συναντάς την πηγή του κάτω Αϊ Γιώργη και μετά από λίγο το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. Ακολουθείς για λίγο χωματόδρομο και μπαίνεις στο μονοπάτι που πηγαίνει για αρκετή ώρα δίπλα και μέσα στο ποτάμι. Στη συνέχεια ένα κομμάτι είναι πάνω στην άσφαλτο. Σε λίγο μπαίνεις στο μονοπάτι και φτάνεις στη πηγή Ποτiστρες. Ανηφορίζεις για το χωριό. 7,62
Κοσμάς – Κάστρο ΓερακίουΗ διαδρομή ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στο κάστρο Γερακiου. Είναι καλά σηματοδοτημένη. Ένα κομμάτι της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο. Στο κάστρο υπάρχει ξεναγός όπου μπορεί να σας ξεναγήσει στο χώρο.
14,62
Κοσμάς – Προφήτης Ηλίας – ΚοσμάςΜία μικρή κυκλική διαδρομή περίπου 45 λεπτά σηματοδοτημένη (πορτοκαλί τρίγωνο). Ξεκινάς από τη πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις. Στο τέρμα του χωριού κάνεις δεξιά στην ανηφόρα μετά προχωράς στο χωματόδρομο και στην επόμενη διασταύρωση πηγαίνεις δεξιά για προφήτη Ηλία. Συναντάς το εκκλησάκι, επιστρέφεις λίγο πίσω και εκεί μπορείς να αγναντέψει το χωριό από ψηλά και να ξεκουραστείς. Μετά παίρνεις το μονοπάτι δεξιά που κατηφορίζει για το χωριό.
eikones apo to xorio (16)
kastanodasos (4)
Καστανοδάσος
potistres (3)
Ποτίστρες

Περιήγηση στο χωριό

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται το ορεινό χωριό της Αρκαδίας.

Θα περπατήσουμε στα δρομάκια του χωριού και θα περιηγηθούμε στην πλατεία με τα ταβερνάκια και τα καφέ.

Βίντεο: MAI TRAVEL
Βίντεο: Ηlias Mpr Photography

Πανέμορφη διαδρομή

Ο Κοσμάς βρίσκεται 116 χιλιόμετρα από την Τρίπολη στον δρόμο προς Λεωνίδιο, περνώντας μέσα από ένα σαγηνευτικό τοπίο σε μία πανέμορφη οδική διαδρομή.

Ανήκει στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και αποτελεί πέρασμα μεταξύ των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας.

fisi (7)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button