home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΛακωνίαΤαξίδια

Ο πανοραμικά χτισμένος οικισμός της Μάνης που γοητεύει τους τουρίστες

Η Βάθεια είναι ίσως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της αρχιτεκτονικής και της μοναδικής ομορφιάς της Ανατολικής Μάνης.

Χτισμένη σε περίοπτη θέση σαν ακρόπολη στην κορυφή του λόφου. Οι πύργοι, τα σπίτια, οι εκκλησίες, τα λιοτρίβια, τα σοκάκια και οι ρούγες συνυπάρχουν αρμονικά στο μικρό πλάτωμα της κορυφής, έχοντας θέα από τη μία την θάλασσα και από την άλλη τα άγρια βουνά. Η Βάθεια είναι ίσως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της αρχιτεκτονικής και της μοναδικής ομορφιάς της Μάνης.

Οι ιστορικές πηγές μιλούν γι’ αυτήν από τα μέσα του 16ου αιώνα. Ο σημερινός οικισμός διαμορφώθηκε στον λόφο κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ήκμασε τον 19ο και άρχισε να φθίνει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Τον 19ο αιώνα ο οικισμός είχε 300 περίπου κατοίκους οι οποίοι είχαν ως ασχολίες τη στοιχειώδη καλλιέργεια δημητριακών, την κτηνοτροφία, το κυνήγι αλλά και την πειρατεία. Στα τέλη του 19ου αιώνα στράφηκαν προς την καλλιέργεια της ελιάς και στον οικισμό στήθηκαν τέσσερα λιοτρίβια. Σιγά σιγά όμως άρχισε να ερημώνει, με τους κατοίκους της σταδιακά να την εγκαταλείπουν. Το 1979 απέμεναν μόνο 11 κάτοικοι, κυρίως μοναχικές ηλικιωμένες γυναίκες, να ζουν μια ζωή δύσκολη, αποκομένοι, χωρίς ρεύμα, τριγυρισμένοι από ερείπια, εγκατάλειψη και αναμνήσεις. Το ηλεκτρικό ρεύμα έφθασε εκεί το 1980.

Και εκεί που λες ότι όλα τελείωσαν, ο τουρισμός «χτύπησε» την πόρτα της Λακωνικής Μάνης και οι επισκέπτες ανακάλυψαν και αγάπησαν την γοητευτική Βάθεια. Ο ΕΟΤ και ιδιώτες της ξανάδωσαν ζωή αναστηλώνοντας και μετατρέποντας σε ξενώνες κάποια από τα κτήρια, χωρίς να αλλοιώσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, που αυτό είναι άλλωστε που τραβά τους τουρίστες.

Η διαδρομή αυτή που ξεκινά από την Αρεόπολη και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο ηπειρωτικό σημείο της Ευρώπης, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες οδηγικά που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Πελοπόννησο. Η άγρια ομορφιά της Μέσα Μάνης και οι ενδιάμεσοι προορισμοί, όπως τα σπήλαια του Διρού, ο Γερολιμένας, η Βάθεια φυσικά, εγκυώνται μία αξέχαστη εμπειρία. Προτείνεται η προσέγγιση του φάρου στο Ταίναρο να γίνει απογευματινές ώρες ώστε να μπορέσετε στην επιστροφή να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με φόντο την Βάθεια.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button