Κάθε πρόβλημα έχει ένα δώρο για εσένα στα χέρια του…Ρίτσαρντ Μπαχ
Καθημερινά αντιμετωπίζουμε μια πληθώρα δυσκολιών και προβλημάτων στην ζωή μας.
Προβλήματα κάθε είδους, διαφορετικής μορφής και έντασης, καθυστερούν την εξέλιξη μας, εμποδίζουν την πνευματική και νοητική μας ολοκλήρωση, μας απομακρύνουν από τη γνώση του εαυτού μας, μας δημιουργούν τραύματα, διαμορφώνουν τις σχέσεις μας και αναπτύσσουν μέσα μας αισθήματα φόβου.
Προβλήματα που μας οδηγούν σε αδιέξοδα, μας δημιουργούν εμμονές, εξαρτήσεις και προσκολλήσεις, μας θυμώνουν, μας γεμίζουν τύψεις και ενοχές, μας ωθούν σε βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές, μας αποξενώνουν και μας καταδικάζουν σε μια διαρκή στασιμότητα, σε μια άτακτη οπισθοδρόμηση ή σε μια άτακτη φυγή.
Προβλήματα, που μας απωθούν από τη δράση και την ανάληψη ευθύνης του εαυτού και περιορίζουν τις δυνατότητες, τα χαρίσματα και τα ταλέντα μας.
Δύσκολες καταστάσεις, που υπερτονίζουν τις ελλείψεις και τις ανασφάλειες μας και προβληματικές συμπεριφορές, που αναπτύσσουν ένα ισχυρά παγιωμένο σύστημα πεποιθήσεων και ενοχών.
Πολλαπλά προβλήματα, απλά, σύνθετα, χρονοβόρα, διδακτικά, πολύπλοκα, προσωπικά, μικρά, μεγάλα, τυχαία, μη αναστρέψιμα, μας επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας και θεωρούνται αναπόσπαστο και λειτουργικό κομμάτι της εξέλιξης μας μέσω της διαδικασίας της μάθησης.
Ζητήματα επιβίωσης, υγείας, οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, προσωπικά κ.α απαιτούν από εμάς τον άμεσο χειρισμό και την κατάλληλη διαδικασία επίλυσης τους.
Όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας, ζητούν από εμάς να εξετάσουμε την φύση των προβλημάτων, να αναζητήσουμε τα δεδομένα μας, να επεξεργαστούμε τα ζητούμενα, να αναγνωρίσουμε τον άγνωστο χ, να βρούμε ή να εφεύρουμε την κατάλληλη στρατηγική φόρμουλα επίλυσης, και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των κατάλληλων κάθε φορά πράξεων. Πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση.
Στην ζωή, όπως και στα μαθηματικά, μπορούμε να προσθέσουμε προβλήματα, να αφαιρέσουμε εμπόδια, να πολλαπλασιάσουμε χαρίσματα και να διαιρέσουμε λύσεις.
Μπορούμε να ταξινομήσουμε, να ιεραρχήσουμε, να κατηγοριοποιήσουμε, να σχεδιάσουμε, να διορθώσουμε.
Όμως, για να φτάσουμε στην λύση ενός προβλήματος, χρειάζεται να κατανοήσουμε σε βάθος το πρόβλημα, να παρατηρήσουμε τον τρόπο σκέψης μας και τα βήματα που ακολουθούμε, να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να επεξεργαστεί τα στοιχεία που έχει και να προτείνει πρακτικούς τρόπους επίλυσης, ακολουθώντας μια απλή μέθοδο, αποφεύγοντας τις επιστημονικές αναλύσεις.
Βασική προϋπόθεση για την ορθή λύση ενός προβλήματος, είναι η σωστή κατανόηση του.
Ποια είναι η φύση του προβλήματος?
Ποια είναι η πραγματική αιτία?
Ποια είναι η βαθύτερη ρίζα?
Τι ακριβώς με ενοχλεί ?
Πώς μπορώ να το αλλάξω?
Από πού μπορώ να ξεκινήσω?
Για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το προσδιορίσουμε με σαφήνεια, να αναλύσουμε τα δεδομένα μας, να επεξεργαστούμε το σχέδιο δράσης και τέλος, να εφαρμόσουμε την κατάλληλη μέθοδο επίλυσης.
Κάθε πρόβλημα που κάνει την εμφάνιση του στη ζωή μας, είναι ιδιαίτερο και μοναδικό, η αντιμετώπιση του όμως, εξαρτάται από την ολοκληρωτική και σε βάθος κατανόηση του, διαφορετικά θα καταλήξουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα και θα χαθούμε σε εσφαλμένες και αναποτελεσματικές προσπάθειες επίλυσης.
Στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα εμπόδια που μπορεί να μας αποπροσανατολίσουν και να εστιάσουμε στην λύση.
Άσχετες πληροφορίες, δεύτερες σκέψεις, δισταγμοί, αναβολές, συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης, επαναλαμβανόμενο μοτίβο σκέψης, παραπλανητικά δεδομένα, αβάσιμες υποθέσεις, άσκοπες κριτικές, περιοριστικές πεποιθήσεις και αρνητικές παραδοχές παρεμποδίζουν, ακινητοποιούν και αναβάλλουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που έχουμε.
Τα προβλήματα στη ζωή μας, μπορούμε να τα δούμε είτε ως εμπόδια είτε ως ευκαιρίες.
Μπορούμε να είμαστε προκατειλημμένοι απέναντι τους, ή ευγνώμων για τα μαθήματα που μας δίδαξαν.
Μπορούμε να τα αφήσουμε να μας ελέγχουν και να μας αναστατώνουν ή να παρατηρήσουμε πόσο μας βοήθησαν να αλλάξουμε και να προοδεύσουμε στην ζωή μας.
Μπορούμε να απευχόμαστε και να προσευχόμαστε να μην μας συμβούν, ή να υιοθετούμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και μια πιο θετική και ρεαλιστική αντιμετώπιση.
Μπορούμε να κατηγορούμε την μοίρα, την τύχη, τον Θεό, το πεπρωμένο, τους άλλους για τα προβλήματα που έχουμε, ή να ανυψώνουμε την θέληση μας σε έναν ανώτερο σκοπό και να τον υπηρετούμε με ευθύνη, επιμονή και υπομονή.
Τα προβλήματα, μας βοηθούν να μάθουμε, να εκπαιδευτούμε, να προσαρμοστούμε, να αλλάξουμε, να αυτοσχεδιάσουμε, να διαμορφώσουμε την προσωπικότητα μας, να αλληλεπιδρούμε καλύτερα με το περιβάλλον μας, να γνωρίσουμε τις δυνάμεις μας και να ανακαλύψουμε σε βάθος τον εαυτό μας, αξιολογώντας κάθε φορά τα μέσα που έχουμε και που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τους.
Στην ζωή δεν υπάρχει εύκολος και μαγικός τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας, δεν υπάρχουν «καλές νεράιδες» με μαγικά ραβδιά που εξαφανίζουν εμπόδια, ούτε «από μηχανής θεοί» με υπερφυσικές ιδιότητες που δίνουν λύσεις.
Υπάρχει μόνο η ακλόνητη πίστη στον εαυτό μας και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μας.
Το μυστικό βρίσκεται μέσα μας. Ο εαυτός μας είναι η μεγαλύτερη δύναμη επίλυσης όλων των προβλημάτων της ζωής μας.
Τα προβλήματα είναι μέρος της ύπαρξής μας, όπως και οι λύσεις.
Οι επιλογές μας, είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν στις κατάλληλες λύσεις.
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν, τις κατάλληλες για εμάς λύσεις και τότε, τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίζουμε σαν εξελικτικά μαθήματα, σαν προκλήσεις αυτοενδυνάμωσης και σαν ευκαιρίες αλλαγής και προσαρμογής σε νέες καταστάσεις.
Πουλάκου Αντωνία
Πτυχιούχος ΦΠΨ-Ψυχολογίας
Επικοινωνία: [email protected]