home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥΑρχείο

Κάθε φορά που σαν ηθοποιοί παίζουμε έναν ρόλο,δεν κρυβόμαστε… Εκθέτουμε τους εαυτούς μας…

Οι άνθρωποι έχουμε αναπτύξει πολύπλοκες και πολυσύνθετες γνωστικές και συναισθηματικές αυτό-εικόνες και αυτό-έννοιες, για διάφορες πτυχές του εαυτού μας, οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικές, οικογενειακές, πολιτικές κ.α δυνάμεις του εκάστοτε περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. 

Το κοινωνικοπολιτιστικό υπόβαθρο στο οποίο γαλουχηθήκαμε και αλληλεπιδρούμε, σε συνδιασμό με την ανατροφοδότηση των πληροφοριών από τους γύρω  μας, επηρεάζει, παραμορφώνει,  μεταμορφώνει,  διαστρεβλώνει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της αυτό-εικόνας μας και μας οδηγεί στο να υιοθετήσουμε ποικίλους και διαφορετικούς ρόλους στην καθημερινότητα μας.

Ρόλοι, που επηρεάζουν την αυτό-ιδέα μας.

Ρόλοι που μας απομακρύνουν από την προσωπική θέαση της αλήθειας τους εαυτού μας.

Ρόλοι, που εξαφανίζουν κάθε δείγμα αξιοπρέπειας, αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης.

Ρόλοι, που ενοχοποιούν κάθε συμπεριφορά, επιλογή, σκέψη, συναίσθημα ή πράξη μας.

Ρόλοι, που εδραιώνουν ένα αυστηρό σύστημα παγιωμένων πεποιθήσεων και αντιλήψεων.

Ρόλοι, που αρέσκονται στο δράμα, την μιζέρια, την αρνητικότητα, την έλλειψη και την μετριότητα.

Ρόλοι, που δημιουργήθηκαν από τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας.

Ρόλοι, που τους χρησιμοποιούμε ως μέσο επιβολής, ελέγχου και χειραγώγησης επάνω σε άλλους ανθρώπους.

Η ζωή μας πολλές φορές φαντάζει σαν ένα γιγάντιο θέατρο, με πολλές παραστάσεις, περίεργα κοστούμια, διαφορετικά σκηνικά, τραγικά σενάρια και  αμέτρητους συμπρωταγωνιστές.

Κάθε μέρα που περνάει βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο στους ρόλους  που υποδυόμαστε, αγνοώντας ότι απλά προσποιούμαστε, έχοντας διαλέξει κάθε φορά και ένα διαφορετικό σενάριο. Θύμα, μάρτυρας, θύτης, ήρωας, σωτήρας. Εραστής, σύντροφος, φίλος, γονέας. Δάσκαλος, επιχειρηματίας, μαθητής, επιστήμονας. Δυνατός, έξυπνος,  τέλειος. 

Υπάρχουν αμέτρητοι ρόλοι τους οποίους υιοθετούμε καθημερινά, έτσι ώστε να ευθυγραμμιζόμαστε νοητικά και ψυχολογικά με τις υπάρχουσες κοινωνικές- θρησκευτικές- πολιτικές-οικογενειακές- οικονομικές συνθήκες που δεσπόζουν στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, έτσι ώστε να μην αποκλίνουμε από το ευρύτερο γενικευμένο κοινωνικό σύνολο.

Μέσα από τους ρόλους που επιλέγουμε κάθε φορά να παίζουμε, χτίζουμε την ιδέα του εαυτού μας, αλλά στην πορεία  λησμονούμε ότι αυτή η ιδέα είναι  η αντανάκλαση του καθρεφτισμού της αντίληψης που έχουν οι άλλοι για εμάς. 

Οι ρόλοι αυτοί καταδυναστεύουν την ανθρώπινη φύση μας και  έρχονται σε ρήξη με την πραγματική μας ταυτότητα, η οποία μένει ανεπηρέαστη από τις ιδιότητες, τις ανισότητες, τις συγκρίσεις και τις προσδοκίες που η κοινωνία  επιτάσσει.

Ανάλογα με τον ρόλο που υιοθετούμε , προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά, τα λόγια και  τα συναισθήματα μας, έτσι ώστε να ταιριάζουν με τις προσδοκίες που ακολουθούν τον εκάστοτε ρόλο.

Οι ρόλοι που καλούμαστε να υποδυθούμε είναι δημιούργημα του τραυματισμένου, κακομαθημένου και κακοποιημένου «εγώ» μας, το οποίο τις περισσότερες φορές αποποιείται τις ευθύνες  για τη συμπεριφορά του και ενοχοποιεί συνεχώς τους άλλους. 

Αποτελούν μέρος ενός καλά στημένου παιχνιδιού της ανθρώπινης επιβίωσης.

Η αδυναμία μας να απεγκλωβιστούμε από το «παίγνιο» των ρόλων,  βρίσκεται στην ταύτιση των ρόλων αυτών και στην προσκόλληση των αναγκών που οι ρόλοι αυτοί μας δημιουργούν.

Μόνον όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι ρόλοι αυτοί είναι προσωρινοί και προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την συνειδητότητα που κρύβεται πίσω από αυτούς θα απελευθερωθούμε.

Δεν χρειάζεται να τους απορρίπτουμε, να τους καταδικάζουμε, να τους  αφήνουμε να μας επηρεάζουν και να μας ελέγχουν,  αλλά να κατανοήσουμε την αιτία που κρύβεται πίσω από τους ρόλους που παίζουμε. Είμαστε αυτοί οι ρόλοι στην καθημερινή μας ζωή. Όπως επίσης, είμαστε και οι επιλογές και οι ευκαιρίες  που μας προσφέρονται για εξέλιξη, μάθηση, συνειδητοποίηση και αυτοπραγμάτωση. 

Το βασικό κλειδί για την εξέλιξη μας,  είναι να θυμόμαστε ότι είμαστε 100% υπεύθυνοι για τη ζωή μας, τις επιλογές μας και την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, έτσι ώστε αν δεν μας αρέσει, έχουμε κάθε δικαίωμα να την αλλάξουμε. 

Άλλωστε, είμαστε εδώ για να εκπαιδευτούμε μέσα από νέες προκλήσεις  και να μάθουμε μέσα από καινούργια μαθήματα και οι ρόλοι αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο μάθησης. 
 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Back to top button