Κυριακή, Απρίλιος 11, 2021
Home design
ΑρχικήΑθλητισμόςΜία μυθική ιστορία αγάπης θα προϋπαντήσει τον 14ο Αργειακό Μυκηναϊκό Δρόμο

Μία μυθική ιστορία αγάπης θα προϋπαντήσει τον 14ο Αργειακό Μυκηναϊκό Δρόμο

Σχετικά

Περισσότερα

Ενδιαφέροντα δρώμενα θα έχει και φέτος η τελετή έναρξης του Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου. Ο 14ος κατά σειρά αγώνας από τις Μυκήνες στο Άργος που θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Απριλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το προηγούμενο βράδυ η Πλατεία του Άργους θα πλημμυρίσει από κόσμο για να απολαύσει, μεταξύ άλλων, τη μυθική ιστορία αγάπης της Υπερμνήστρας και του Λυγκέα, όπως και την λαμπαδηδρομία.  

Δρώμενο με Μαρία Μπαβέλα και Γιάννη Κατσιπόδη

Συμμετέχει ο σύλλογος Κίνηση Γυναικών Κουρτακίου.

Αφήγηση : Σοφία Μώρου .

Ενδυματολογική επιμέλεια : Σωτηρία Σταθόγιαννη

Η Τελετή έναρξης 14ου Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου 2019

θα γίνει στις 06-04-2019, ώρα 21:00.

Αργειακός Μυκηναϊκός Δρόμος

Αντλώντας έμπνευση από την μυθική ιστορία αγάπης της Υπερμνήστρας και του Λυγκέα, ένα δρώμενο που αποτίει φόρο τιμής στο μοναδικό φαινόμενο της επιβίωσης των αρχαίων μύθων, που γονιμοποιούν μέχρι σήμερα τη δραματουργική και μουσική φαντασία του ανθρώπου, υπογραμμίζοντας την πολλαπλότητα των πνευματικών εκφάνσεων .

Το ΕΝΑ είναι η δύναμη της αγάπης που μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας, η σημασία της ατομικής απόφασης που μπορεί να γίνει συλλογική δράση, η πίστη μας ότι ο αθλητισμός μπορεί να γκρεμίσει όλα τα τείχη της μάταιης αντιπαλότητας ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες και να χτίσει γέφυρες κατανόησης, αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων μας .

«ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΣ»

απαγγελία : Τάσος Θάνος

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης με αυτό το ποίημα, που ανήκει στα ιστοριογενή του, αποσκοπεί να δείξει και να τονίσει τη σημασία και το κύρος που είχε κάποτε ο ελληνισμός. Είναι ευρέως διαδεδομένο, πως οι περισσότεροι λαοί επιθυμούσαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να γίνουν μέσω αυτής φορείς της ελληνικής παιδείας και να επιδείξουν κάθε πιθανό στοιχείο σύνδεσης με τον ελληνισμό, διότι καθετί τέτοιο αποτελούσε πηγή υπερηφάνειας και τιμής. Έτσι, λοιπόν, οι Αντιοχείς καυχιούνται ότι έχουν σχέση με τους Έλληνες και ειδικότερα με τους Αργείους. Αυτό το οποίο αποτελεί καύχημα για τους Αντιοχείς μπορεί βέβαια να τεκμηριωθεί και ιστορικά. Στο χώρο, τον οποίο ο Σέλευκος Α’ έκτισε το 300 π.Χ. την Αντιόχεια, προϋπήρχε η Ιώνη, που την είχαν ιδρύσει οι Αργείοι προκειμένου να τιμήσουν την Ιώ, κόρη του βασιλιά τους Ινάχου, η οποία, σύμφωνα με μια παράδοση, αφού μεταμορφώθηκε σε δαμάλα από τον Δία και περιπλανήθηκε κυνηγημένη από την Ήρα, πέθανε στη Συρία, όπου οι Αργείοι ίδρυσαν προς τιμήν της πόλη και ναό.

(Φιλολογική ανάλυση : ΚΟΝΟΜΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

Αργειακός Μυκηναϊκός Δρόμος

Με λαμπαδηδοδρομία η τελετή έναρξης

Η Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Άργους, με κατάληξη την κεντρική πλατεία το Σάββατο 6 Απριλίου 2019.

Η φωτιά αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Αργειακής πολιτιστικής κληρονομιάς :

Σύμφωνα με το μύθο ο Φορωνέας δεν ήταν μόνο ο πρώτος άνθρωπος της γης,  ήταν και ο πρώτος θνητός βασιλιάς, ορισμένος από τον ίδιο το Δία.

Όπως δε αναφέρει ο Παυσανίας, οι Αργείοι διατηρούσαν μια φωτιά, τη φωτιά του Φορωνέα, λίγο πιο πέρα από τη γλυπτική Εικόνα του Βίτωνα, γιατί ήθελαν να αποδίδεται η εύρεση της φωτιάς στο Φορωνέα και δεν συμφωνούσαν στο ότι η φωτιά ήταν δώρο του Προμηθέα.

Ακόμη πίστευαν ότι ο Φορωνέας ήταν αυτός που κατάφερε να πάρει τη γνώση της φωτιάς και της μεταλλουργίας από τους Τελχίνες και τους Ιδαίους Δακτύλους.

Για τη σχέση αυτή του Φορωνέα με τους Τελχίνες έχει διατυπωθεί μία τολμηρή αλλά ενδιαφέρουσα υπόθεση : αν δηλαδή γίνει δεκτό ότι ο Φορωνέας αναδείχθηκε πρώτος βασιλιάς και ήρωας του πολιτισμού επειδή οργάνωσε την λατρεία της Ήρας και έφερε στους ανθρώπους τη χρήση της φωτιάς και της μεταλλουργίας, τότε θα μπορούσε κανείς να πει, ότι στο βασιλιά Φορωνέα βρίσκεται μία μυθική απήχηση του θεσμού βασιλιά μεταλλουργού.(Ιωάννης Αποστολόπουλος: Άργος Νέμεα Επίδαυρος- Κέντρα Ολυμπιακής Παιδείας/ Άργος 2001)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design