Η Κολμάρ (Colmar, Kolmar) δεν θεωρείται τυχαία η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης. Και αν όχι η ομορφότερη είναι μία από τις πιο γραφικές. Μια πόλη – παραμύθι, με καλό κρασί και θρύλους που συνδέονται με την Ελληνική Μυθολογία και με παραδοσιακά χρωματιστά κτίρια που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Ο φακός του anagnostis ταξίδεψε στην πόλη αυτή, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Γαλλία, σε απόσταση 68 χλμ. νοτιοδυτικά του Στρασβούργου. Βρίσκεται στο Δρόμο του Κρασιού (Route de Vin), αποτελώντας την “πρωτεύουσα” των αλσατικών κρασιών (capitale des vins d’Alsace).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Με διαστημόπλοιο πήγε για ποτό ο Ηρακλής από τις Μυκήνες στην Κολμάρ της Γαλλίας
Το καλό κρασί είναι και η αφορμή που λέγεται ότι εκεί έφτασε ο Ηρακλής για να ξαποστάσει, αφήνοντας ως «ενθύμιο» το ξεχασμένο του ρόπαλο, που έγινε σύμφωνα με το θρύλο, το οικόσημο της πόλης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη λέσχη The club of Hercules φυλασσόταν το ρόπαλο, ως αναμνηστικό και ως μάρτυρας της παρουσίας του ημίθεου στην Αλσατία.
Ο Ηρακλής, ο ημίθεος Θεός, οδεύοντας από τον κήπο των Εσπερίδων, πριν καταλήξει στις Μυκήνες, βρέθηκε στην περιοχή μεταξύ των Vosges και του Ρήνου, που αργότερα ονομάστηκε Αλσατία. Ήταν αργά, αναζητούσε ζέστη και διψούσε. Αποφάσισε να σταματήσει και να πιει καλό τοπικό κρασί.
Μπαίνοντας σε ένα πανδοχείο ήπιε πολύ από το τοπικό κρασί, το οποίο είχε από τότε την ίδια καλή φήμη με σήμερα και έπεσε σε βαθύ ύπνο, με το κεφάλι του να γυρίζει.
Το επόμενο πρωί το κεφάλι του πονούσε και είδε ότι το κοπάδι του είχε φύγει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βγαίνοντας για να το μαζέψει, άφησε πίσω το ρόπαλό του. Οι ντόπιοι το χρησιμοποίησαν τελικά ως το οικόσημο της πόλης τους.
Μετά την περιπέτειά του ο Ηρακλής επέστρεψε στις Μυκήνες και παρέδωσε τα μήλα από τον Κήπο των Εσπερίδων στον Ευρυσθέα. Εκείνος τα έδωσε πίσω στον ήρωα σαν δώρο. Ούτε ο Ηρακλής όμως κράτησε τα μήλα. Τα παρέδωσε στην Αθηνά, η οποία τα επέστρεψε στον κήπο των Εσπερίδων, καθώς εκεί ήταν η θέση στην οποία έπρεπε να βρίσκονται.
Το μικροκλίμα της περιοχής του Κολμάρ είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την καλλιέργεια αμπέλου, εξηγώντας γιατί η πόλη είναι το επίκεντρο παραγωγής και διακίνησης των αλσατικών κρασιών.
Το Κολμάρ δέχεται βροχές με ετήσιο ύψος μόλις 550 χιλιοστά – από τις πλέον ξηρές περιοχές της Γαλλίας – γεγονός που οφείλεται στη γειτνίασή της με τα Βόσγια: Εκεί τα νέφη συμπυκνώνονται και μετατρέπονται σε βροχή, η οποία πέφτει σε ψηλότερα σημεία. Έτσι, η περιοχή γύρω από την πόλη δέχεται ανέμους θερμούς και ξηρούς.
Μια πόλη που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς και να δει το πλήθος των αξιοθέατων σημείων της στα οποία περιλαμβάνονται:
- Μουσείο Unterlinden
- Μουσείο Μπαρτολντί (Musée Bartholdi)
- Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου (Église du Saint-Martin)
- Καθεδρικός ναός των Δομινικανών (Église des Dominicains
- Μικρή Βενετία (Petite Venice)
- Οικία Πφίστερ (Maison Pfister):
- Οικία Κόιφχους (Maison Koïfhus
- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Εθνογραφίας (Musée d’histoire naturelle et d’ethnographie)
- Μουσείο δημοτικών εργοστασίων (Musée des usines municipales)
- Δημοτική Βιβλιοθήκη
Από τις φωτογραφίες που παρουσιάζουμε μπορεί κανείς να αντιληφθεί για ποιο λόγο η Κολμάρ, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ομορφότερα μέρη της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης.
Άκης Γκάτζιος