Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021
Home design
Αρχική Πολιτισμός «Το μειδίαμα του Σωκράτη» διεκδικεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

«Το μειδίαμα του Σωκράτη» διεκδικεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

Σχετικά

Περισσότερα

Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature, EUPL) διεκδικεί το ιστορικό – φιλοσοφικό μυθιστόρημα του Πέτρου Λυγίζου «Το μειδίαμα του Σωκράτη».

 

Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απονεμηθεί το 2017 σε νέο Έλληνα πεζογράφο, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις υποψήφιες χώρες του διαγωνισμού.

 

 

Το Βραβείο αυτό «αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας σήμερα, προωθεί τη λογοτεχνία, πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο» αναφέρει σχετική ανακοίνωση σήμερα με τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

 

«Το βραβείο στηρίζεται στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ ο συντονισμός του στην Ελλάδα έχει ανατεθεί στην Εταιρεία Συγγραφέων.

 

Μέλη της Επιτροπής που έχει αρχίσει τις εργασίες της, είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της ΟΜΕΒΕ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Γεώργιος Νίκας, ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης και ο συγγραφέας και βραβευμένος με Ευρωπαϊκό Βραβείο το 2014 Μάκης Τσίτας, ενώ πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο συγγραφέας και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.

 

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο πρέπει να είναι Ελληνίδες ή Έλληνες πολίτες που έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται στον χώρο της πεζογραφίας, των οποίων δηλαδή έχουν ήδη εκδοθεί κάποια βιβλία πεζογραφίας (συνήθως 2 έως 4 μυθιστορήματα ή συλλογές διηγημάτων), ενώ οι μεταφράσεις των έργων τους δεν υπερβαίνουν τις 4. Το βραβευόμενο έργο πρέπει να είναι το πιο πρόσφατό τους και να μη μεσολαβούν περισσότεροι από 18 μήνες μεταξύ της έκδοσής του και του βραβείου. Ο βραβευόμενος, επίσης, δεσμεύεται να είναι παρών στην ανακοίνωση και απονομή των βραβείων, που αναμένεται στις 23 Μαΐου 2017 στις Βρυξέλλες, και να συμμετάσχει σε εκδήλωση σε βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design

Πρόσφατα σχόλια