Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021
Home design
Αρχική Ειδήσεις Κοινωνία Απροστάτευτοι οι πολίτες της Αργολίδας για να φυλαχθούν οι μετανάστες!

Απροστάτευτοι οι πολίτες της Αργολίδας για να φυλαχθούν οι μετανάστες!

Σχετικά

Περισσότερα

Την άμεση και πλήρη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου με αστυνομικό προσωπικό με μεταθέσεις ή αποσπάσεις επιθυμούντων συναδέλφων, ζητούν με σχετικό έγγραφο οι αστυνομικές ενώσεις Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας, και δικαιολογημένα αφού μόνο από την Αργολίδα έχουν αποσπαστεί στην Κόρινθο 15 αστυνομικοί αποδυναμώνοντας σημαντικά την αστυνομική δύναμη του νομού.

Οι ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του ντόπιου εγκλήματος, αφού δεν προβλέφθηκε εξ’ αρχής να αναπληρωθούν τα κενά, υποδηλώνοντας κάποιο στοιχειώδη σχεδιασμό. Το θέμα ανέδειξε πρώτα η Έντυπη Έκδοση του Αναγνώστη Πελοποννήσου στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης (21/4), ενώ ακολούθησε ερώτηση του Γιάννη Ανδριανού που φέρνει το θέμα στη Βουλή. 

 

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο των τριών αστυνομικών ενώσεων: 

« Οι Ενώσεις μας με το έγγραφο αυτό εκφράζουν την ανησυχία τους και την διαμαρτυρία τους για την αφαίμαξη αστυνομικού προσωπικού που υφίστανται οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Κορινθίας – Αργολίδας – Αρκαδίας για την φύλαξη του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ) (πρώην Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ), με την διάθεση των Διμοιριών Υποστήριξης και λοιπών ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων.

Επί τρία συναπτά έτη ανεξαιρέτως όλες οι Διευθύνσεις Αστυνομίας της Γ.Π.Α.Δ. Πελοποννήσου αλλά και κάποιες από την Γ.Π.Α.Δ. Δυτικής Ελλάδας ενίσχυαν συστηματικά με αστυνομική δύναμη το Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Κορίνθου για την φύλαξή του. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλοι και συνεχείς συνδικαλιστικοί αγώνες για να εξευρεθεί λύση με την στελέχωσή του με μόνιμο και αποσπασμένο αστυνομικό προσωπικό, αφού η Πολιτεία δεν παρέδωσε το έργο της φύλαξης σε εταιρεία Security όπως είχε Νομοθετήσει. Για την στελέχωση του Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Κορίνθου ώστε να λειτουργήσει ως αυτόνομη υπηρεσία, η Δ.Α. Κορινθίας διέθεσε Αστυνομικό Προσωπικό από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της, απογυμνώνοντας αυτές σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κατά την περίοδο των τακτικών και έκτακτων – συμπληρωματικών μεταθέσεων των παρελθόντων ετών το Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Κορίνθου, ενισχυόταν με Αστυνομικό Προσωπικό για τον σκοπό αυτό, καθώς και με επιθυμούντες αποσπασμένους συναδέλφους ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα, χωρίς να είναι απαραίτητη η μετακίνηση ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας, για την φύλαξή του.

Η μοναδική ενισχυτική αστυνομική δύναμη που παρέμεινε ήταν η διατεθείσα Διμοιρία Υποστήριξης των Υ.Α.Τ. από την Αθήνα καθώς έτσι είναι το αρχικό σχέδιο φύλαξης του. Μετά το πέρας ενός χρονικού διαστήματος με την αριθμητική μείωση των αλλοδαπών κρατουμένων παρατηρήθηκε και η μείωση των ενισχυτικών δυνάμεων, καθώς αποσπασμένοι συνάδελφοι επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Αποτέλεσμα τώρα που χρειάζονται δυνάμεις για την φύλαξη του να μην επαρκούν, ημερήσιες αναπαύσεις να μην δύνονται στο προσωπικό και να καλείται ξανά η Δ.Α. Κορινθίας να συμβάλει με αστυνομικές δυνάμεις, προχωρώντας ξανά στην αφαίμαξη των υφιστάμενων υπηρεσιών της, καθώς αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλές οργανικές θέσεις κενές. Εμείς ως Ενώσεις επισημαίνουμε ότι: Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα ιδιάζον και σοβαρό ζήτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη το οποίο πρέπει να διαχειριστεί η Πολιτεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιμετωπιστεί εσωτερικά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να αναλάβει και αυτή το έργο που της αναλογεί και όχι την εξ ολοκλήρου διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Η συρρίκνωση της οργανικής δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. κατά 6.700 θέσεις χωρίς να αφαιρέσουμε από αυτήν τα ξένα έργα και τα πάρεργα αλλά επιφορτίζοντας την με την εξολοκλήρου διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού δημιουργεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες της. Η εφαρμογή του Ν.4249/2014 μείωσε αισθητά την οργανική δύναμη όλων των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Χώρας. Οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Κορινθίας – Αργολίδας – Αρκαδίας λειτουργούσαν με μειωμένη αστυνομική δύναμη και τώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε αφού η οργανική τους δύναμη μειώθηκε αισθητά και αυτό φαίνεται από τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις υπηρεσίες για την αστυνόμευση των περιοχών μας, αλλά και από τον τρόπο διάθεσης του προσωπικού ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες αστυνόμευσης. Η επικινδυνότητα για τους συναδέλφους έχει αυξηθεί στο έπακρο καθώς περιπολικά κινούνται μόνο με τον οδηγό τους, χωρίς να είναι επανδρωμένα με πλήρωμα και η εγκληματικότητα καλπάζει με γοργούς ρυθμούς. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κάποιες υπηρεσίες έχουν μόνο σταθμευμένα περιπολικά αφού αδυνατούν να τα θέσουν σε κίνηση λόγω έλλειψης προσωπικού. Η διάθεση συναδέλφων για την φύλαξη του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου δημιουργεί μεγάλα λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες μας τα οποία έχουν επίπτωση στην προσφερόμενη αστυνόμευση στους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας – Αργολίδας – Αρκαδίας.

Τονίζουμε ότι οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι με οικογένειες και η συχνή μετακίνησή τους (Δ.Α. Αργολίδας & Αρκαδίας) τους επιφέρει τεράστια οικογενειακά προβλήματα, καθώς η υπηρεσία τους αυξάνεται κατά δύο ώρες για την μετάβαση τους και την επάνοδο τους στην έδρα, χρόνο τον οποίο στερούν από την οικογένειά τους, ενώ οι υπηρεσίες τους επιφορτίζονται με ώρες υπεραπασχόλησης των συναδέλφων, που βάση του Π.Δ.394/2001 θα πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

Τα πολλαπλά μέτωπα που άνοιξε το μεταναστευτικό – προσφυγικό και οι χώροι φιλοξενίας των αλλοδαπών (hot spot) ανάγκασε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να διακόψει την αποστολή των Διμοιριών Υποστήριξης των Υ.Α.Τ. στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες φύλαξης του, με αποτέλεσμα η Γ.Π.Α.Δ. Πελοποννήσου να αναλάβει την υποχρέωση αυτή και να επιφορτιστούν την συγκρότηση των Διμοιριών Υποστήριξης του οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Κορινθίας – Αργολίδας – Αρκαδίας, καθώς η υπηρεσία αδυνατεί να καλύψει τα εκτός έδρας μετακινήσεων άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων. Στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου κρατούνται αλλοδαποί προς απέλαση οι οποίοι προέρχονται από Αθήνα, νησιά και από άλλα μέρη της χώρας και για τον λόγω αυτό η υπόθεση φύλαξης θα πρέπει να αφορούσε όλους μας και όχι κατά αποκλειστικότητα τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Κορινθίας – Αργολίδας – Αρκαδίας. Οι Διμοιρίες Υποστήριξης των Διευθύνσεων Αστυνομίας προέρχονται από διάφορα Αστυνομικά Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας και Αστυνομικών Σταθμών και δεν είναι Διμοιρίες με την εκπαίδευση, την συνοχή και την εμπειρία των Διμοιριών των Υ.Α.Τ.. Κύριε Αρχηγέ, Είναι δεδομένο και πρέπει να γίνει γνωστό, ότι η επιβάρυνση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Κορινθίας – Αργολίδας – Αρκαδίας για την φύλαξη του, είναι δυσανάλογη των δυνατοτήτων τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην λειτουργία τους, αλλά και στην πρόκληση αφόρητης πίεσης και υπερβολικής καταπόνησης του Αστυνομικού Προσωπικού, καθώς και στην ελλιπή αστυνόμευση των τοπικών κοινωνιών μας.

Το προαναφερθέν ζήτημα που αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο με την συμμετοχή αστυνομικών από τις ήδη εμπλεκόμενες Διευθύνσεις Αστυνομίας, αλλά είναι επιβεβλημένη η ευρύτερη ενίσχυση του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου με την συμμετοχή και άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας. Για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της κάλυψης των εκτός έδρας των μετακινούμενων συναδέλφων, είναι επιτακτική ανάγκη η διαχείριση του εν λόγω θέματος να λάβει χαρακτήρα επιχείρησης ευρείας κλίμακας, όμοιας με αυτή που εφαρμόζεται ήδη στα νησιά υποδοχής, στην Ειδομένη και στις λοιπές περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ώστε να επιτευχθεί και η συμμετοχή άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας. Η άμεση και πλήρη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου με αστυνομικό προσωπικό με μεταθέσεις ή αποσπάσεις επιθυμούντων συναδέλφων. Την επαναφορά της φύλαξης του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου στις διμοιρίες των Υ.Α.Τ. όπως έχει σχεδιαστεί και εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και οι υπηρεσίες του πρέπει να αναζητήσουν μόνιμη λύση στην φύλαξη του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου και όχι να ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι με συνεχείς και πολύωρες κοπιαστικές μετακινήσεις, που δημιουργούν υπεραπασχολήσεις οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος αυτών και των οικογενειών τους.

Η Ομοσπονδία μας παρακαλείται όπως είναι αρωγός μας στον αγώνα για την επίλυση του εν λόγω θέματος που ταλανίζει τις υπηρεσίες μας εδώ και αρκετό καιρό, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες κατά την κρίση της ενέργειες γνωστοποιώντας μας σχετικά αποτελέσματα προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας, τους φορείς των Νομών και τις τοπικές κοινωνίες μας.»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design

Πρόσφατα σχόλια