Κυριακή, Απρίλιος 11, 2021
Home design
ΑρχικήΕιδήσειςΡεπορτάζΚαταργούν την αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Καταργούν την αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Σχετικά

Περισσότερα

Για Τρίτη συνεχή χρονιά οι Φίλοι Ποδηλάτου Ήλιδας διοργάνωσαν την ποδηλατική διαδρομή Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία. Μία διαδρομή που ενώνει δύο χώρους τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Στην εκδήλωση πήραν μέρος ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και οι Ορθοπεταλιές Αργολίδας με 10 άτομα.

Πριν την εκκίνηση η αρχαιολόγος της περιοχής μας ανακοίνωσε την απόφαση της ΔΟΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού κινήματος να μην ανάψει την Ολυμπιακή φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία για το ερχόμενο καλοκαίρι (16-28/8) στους 2ους Ολυμπιακούς αγώνες Νεότητας που θα γίνουν στην πόλη Nanjing της Κίνας.

Όπως έγινε και το 2010 στους αντίστοιχους αγώνες της Σιγκαπούρης η Ολυμπιακή φλόγα είναι προγραμματισμένη να ανάψει στην κοιτίδα του Ολυμπισμού την Αρχαία Ολυμπία στις αρχές του καλοκαιριού ώστε να ταξιδέψει στην Κίνα και να φωτίσει τους αγώνες αυτούς.

Λίγες μέρες όμως πριν την έλευση του 2014 μια επιστολή που έφτασε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ήρθε να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και να φέρει τον προβληματισμό στα μέλη της.

Με τη συγκεκριμένη επιστολή η ΔΟΕ ενημέρωνε την Ελλάδα ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η Τελετή Αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας για τους Αγώνες Νεότητας, να μην ανάψει ποτέ δηλαδή η Ολυμπιακή φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία προκειμένου να μειωθεί το κόστος των Κινέζων διοργανωτών. Και να ‘ταν μόνο αυτό;

Από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μια παρόμοια τελετή κάπου στη Κίνα με μια φλόγα που θα ανάψει με νέους κανόνες και βέβαια δε θα έχει καμία σχέση με εκείνη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο απ ότι αρχικά φαίνεται και ανάλογος είναι ο προβληματισμός και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μια πιθανή διακοπή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας από τον πιο επίσημο φορέα με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τη μόνιμη κατάργησή του παραδοσιακού τρόπου με όλα τα συνεπακόλουθα που θα είναι δραματικά για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό της Ελλάδας.

Το έγγραφο έχει θορυβήσει τα μέλη της ΕΟΕ η οποία θα πρέπει να απαντήσει και να διαπραγματευτεί ή όχι με τη ΔΟΕ για την φετινή διοργάνωση βλέποντας ωστόσο πολύ πιο μακριά.

Οι πρώτες πληροφορίες από το Μέγαρο στη «Δ.Βικέλα» μιλούν για αδιαπραγμάτευτη στάση: «Η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει πάντα για τους Ολυμπιακούς αγώνες και μόνο στην Αρχαία Ολυμπία». Ο δρόμος ωστόσο δείχνει μακρύς και ανηφορικός. Μην ξεχνάμε ότι μπροστά υπάρχει ένας οικονομικός γίγαντας η Κίνα και μια τεράστια και πανίσχυρη κοινότητα η ΔΟΕ.

Από την άλλη όμως η Ελλάδα έχει τον μοναδικό και ανεκτίμητο θησαυρό, την ιστορία της, τα σύμβολά της και τους τόπους της…

Η εξέλιξη της συγκεκριμένης πιθανότητας έχει σίγουρα το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design