Κυριακή, Απρίλιος 11, 2021
Home design
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνίαΠρόταση Μανιάτη για τη μείωση φόρου στα διατηρητέα

Πρόταση Μανιάτη για τη μείωση φόρου στα διατηρητέα

Σχετικά

Περισσότερα

Την προτασή του κατέθεσε επισήμως ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τη θέσπιση «Συντελεστή Διατηρήσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»με στόχο την μείωση του φορολογικού βάρους για τα κτίρια παραδοσιακών και διατηρητέων οικισμών στους ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος.
 
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις Διεθνών Συμβάσεων, Κοινοτικών Οδηγιών και Εθνικής Νομοθεσίας, με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, άλλων αρμόδιων Υπουργείων και των Φορέων, έχουν εκδοθεί αποφάσεις με τις οποίες έχουν δεσμευτεί οικιστικά σύνολα, (χωριά και παλιές πόλεις) και μεμονωμένα κτίρια με το χαρακτηρισμό τους ως «Παραδοσιακά και Διατηρητέα».
 
Με τις αποφάσεις αυτές έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και προϋποθέσεις ως προς τις χρήσεις και τους συντελεστές δόμησης και έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισης σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτιρίων για περίπου 10.200 διατηρητέα κτίρια και 880 παραδοσιακούς οικισμούς.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ προτείνει να δημιουργηθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις κτιρίων «Συντελεστής Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σύμφωνα με τον οποίο, θα μειώνεται το αντίστοιχο φορολογικό βάρος με κλιμακούμενο τρόπο, κατά το ανάλογο του Συντελεστή Παλαιότητας.
 
Είναι προφανές ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν πρέπει να αφορούν σε ιδιοκτήτες υψηλού εισοδήματος.
 
Να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόταση έχει κατατεθεί στο παρελθόν και από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς (Αυτοδιοίκηση, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – ΤΕΕ, Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), Συλλόγους Ιδιοκτητών Διατήρησης και Προστασίας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος κ.λ.π.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design