Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021
Home design
Αρχική Ειδήσεις Αυτοδιοίκηση Κομποστοποίηση το τρίπτυχο των δημάρχων

Κομποστοποίηση το τρίπτυχο των δημάρχων

Σχετικά

Περισσότερα


Χιλιάδες χρόνια μετά τους Κινέζους οι δήμαρχοι της Αργολίδας ανακαλύπτουν την πυρίτιδα, στην δεδομένη περίπτωση τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά και ας έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του νομού επέμεναν στα οφέλη της ανακύκλωσης.
Σύσκεψη υπό την άτυπη προεδρία του Δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου, στον οποίο ανήκε και η πρωτοβουλία του καλέσματος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο δημοτικό κατάστημα Ναυπλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Αργολίδας.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι θα πρέπει να «είμαστε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε οριστική λύση για το θέμα των σκουπιδιών στην Αργολίδα», ενώ εξήρε τον αγώνα του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή εκφράζοντας τη συμπαράστασή του.
Ο κ. Καμιζής αναφερόμενος στην παραίτησή του, η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή από την αποκεντρωμένη διοίκηση, υπογράμμισε πως πέτυχε τον στόχο της αφού υποχρέωσε την περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των δεματοποιημένων σκουπιδιών, εκτός Ερμιονίδας. Θ πρέπει να τονιστεί πως το κόστος της μεταφοράς ανέρχεται στα 200.000 ευρώ περίπου και φυσικά το ποσό αυτό θα ήταν δυσβάσταχτο για τον δήμο Ερμιονίδας. 
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε την αντίρρησή της στο θέμα της δεματοποίησης, καθώς θεωρεί  ότι χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση από την πλευρά της Περιφέρειας δεν αποτελεί λύση. Κοινή συνισταμένη των προτάσεων – μέχρι να βρεθεί οριστική λύση – αναδείχθηκε η διαλογή των υπολειμμάτων (ΚΔΑΥ), η κομποστοποίηση και η δεματοποίηση των υπολειμμάτων.
Όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει μέχρι το τέλος του 2012 οριστική επιλογή της λύσης στο θέμα της διαχείρισης, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διαδημοτική συνεργασία στην περίπτωση που η λύση από την Περιφερειακή διοίκηση δεν καρποφορήσει.
Για το θέμα έγκρισης του χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος δεσμεύτηκε ότι πολύ μέχρι σήμερα! θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκ μέρους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και θα έχουν σταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για την τελική έγκριση χωροθέτησης. Ο κ. Χειβιδόπουλος έριξε την ευθύνη στους δημάρχους τονίζοντας ότι “η Περιφέρεια, μέσα από καινούργιες συνθήκες που δίνει ο Καλλικράτης, προχώρησε σε κάποιες ενέργειες όπως η ίδρυση του ΦΟΣΔΑ. Η ευθύνη είναι πλέον στους πολίτες και τους δήμους”, απέκρυψε όμως πως οι κινήσεις των δημάρχων και του ΦΟΣΔΑ δεν είναι ελεύθερες και πως δεσμεύονται από τον Περιφερειακό σχεδιασμό  της Περιφέρειας Πελοποννήσου κι επομένως δεν μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις σε ένα σχεδιασμό που κωλυσιεργεί τα πάντα εδώ και χρόνια.
Το θετικό βεβαίως της σύσκεψης ήταν πως, αν και αναγκάστηκαν οι δήμοι εκ των πραγμάτων, θα προχωρήσουν σε μερική ανακύκλωση τουλάχιστον μέχρι να μπει σε λειτουργία “το σύστημα διαχείρισης απορριμάτων”, σε 2-3 χρόνια περίπου. Θα πρέπει να τονιστεί πως ορισμένοι απ τους παρευρισκόμενους τόνισαν πως οι δεματοποιητές, η αγορά και η χρήση τους αποτελούν οικονομικό σκάνδαλο ενώ εξέφρασαν τους φόβους τους πως η σχεδιαζόμενη λύση από πλευράς περιφέρειας αποσκοπεί σε εργοστάσιο καύσης ή κάτι αντίστοιχο κι όχι σε ανακύκλωση παρ όλο που είναι φιλική στο περιβάλλον και έχει μικρότερο κόστος. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός πως δεν έγινε καμιά συζήτηση για την χρίση των υπολειμμάτων απ την ανακύκλωση RDF, ενός υλικού που προσφέρεται για καύση καθώς και της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών που αποτελείται κατά 75 από ύλη κατάλληλη για καύση.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως στην σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου κ. Αν. Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Τριπόλης και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ περ. Πελοποννήσου κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δ. Καμιζής μαζί με το Δημοτικό Σύμβουλο Ερμιονίδας κ. Ι. Τσαμαδό, ο αντιδήμαρχος Επιδαύρου  κ. Γ. Βερδελής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Φ. Δαμούλος, το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ κ. Δ. Καρούτζος και ο υπεύθυνος της Μόνιμης Επιτροπής Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΤΕΕ κ. Γ. Διδασκάλου, οι κ.κ. Ι. Γκιόλας, Π. Μπούκουρης και η κυρία Μ. Κούτσελα εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπλιέων στον ΦΟΣΔΑ, ο Γ. Παπαηλιού από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και ο μηχανικός κ. Γκόνης ως πολίτης.
Συμμετείχαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ναυπλιέων κ. Αν. Σαλεσιώτης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στ. Αυγουστόπουλος. Από πλευράς του δήμου Άργους-Μυκηνών παρουσιάστηκε ξαφνικό κώλυμα συμμετοχής λίγα λεπτά πριν την έναρξης της συνάντησης.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design

Πρόσφατα σχόλια