Ευρώπη

Τα νέα από την Ευρώπη

 

Το μέλλον της Ευρώπης

Εάν θέλει η ΕΕ να ενισχύσει την ετοιμότητά της, και εάν επιθυμεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της και να καταστήσει την οικονομία της ευρωζώνης περισσότερο ανθεκτική σε κρίσεις, τότε θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Και για να προχωρήσει ακόμη περαιτέρω, θα πρέπει να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά ήταν το βασικά μηνύματα των τριών σχετικών ψηφισμάτων που ενέκρινε το ΕΚ την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.
 

Πανευρωπαϊκοί κανόνες για Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση για την θέσπιση κανόνων στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες τους και να διασφαλισθεί παράλληλα ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας και προστασίας.

Υποχρεωτικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ θα ελέγχονται με τη χρήση βάσεων δεδομένων, π.χ. αυτών που αφορούν τα απολεσθέντα και κλαπέντα έγγραφα, βάσει του νέου κανονισμού που υπερψήφισε το ΕΚ την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου. Ο νέος κανονισμός είχε ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως με το Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου 2016.
 

Το ΕΚ υπέρ της μείωσης των εκπομπών ρύπων

Οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρόταση της Επιτροπής για μείωση του αριθμού των διαθέσιμων προς δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών κατά 2,2% ετησίως και πρότειναν το διπλασιασμό του ποσοστού εισαγωγής για το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς, κάτι που θα οδηγήσει στην απορρόφηση των περίσσιων δικαιωμάτων.
 

CETA: Το ΕΚ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

«Με την έγκριση της CETA, αποδεικνύουμε ότι επιλέγουμε τη διαφάνεια, την ανάπτυξη και τα υψηλά πρότυπα έναντι του προστατευτισμού και της στασιμότητας. Ο Καναδάς είναι μία χώρα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ένας σύμμαχος στον οποίον μπορούμε να βασιστούμε. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες αντί για τείχη ενισχύοντας έτσι την ευημερία των πολιτών μας. Η CETA θα αποτελέσει παγκοσμίως σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία CETA Artis Pabriks  (ΕΛΚ, Λετονία).
 

Ο Moscovici στην Αθήνα

Στην Αθήνα, ο κ. Moscovici θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Στην τελετή θα παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος νωρίτερα θα παρασημοφορήσει τον κ. Moscovici στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Επίτροπος Moscovici θα συναντηθεί, την ίδια ημέρα, με τον Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα.
 

Η ισότητα των φύλων στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας

Το ΕΚ με έκθεσή που ψηφίστηκε ζητά από τα κ-μ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.

«Η ισότητα των φύλων πρέπει να επιστρέψει στην κορυφή της ατζέντας την Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο εισηγητής της έκθεσης  Ερνέστ Ουρτασούν (Πράσινοι, Ισπανία).

 

 

Απασχόληση, προσφυγικό, τρομοκρατία, περιβάλλον , οι προτεραιότητες της ΕΕ

Η ΕΕ εστιάζει φέτος σε νομοθεσίες που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών της. Η ασφάλεια, το προσφυγικό, η κλιματική αλλαγή και η ενιαία ψηφιακή αγορά είναι μόνο μερικές από τις προτεραιότητες που έχει θέσει. Μάθετε περισσότερα για τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας για το 2017 και πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμβάλει στην υλοποίησή τους στα βίντεο που ετοιμάσαμε.
 

Συνάντηση Παπαδημούλη – Ταγιάνι

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή και την επικείμενη συμμετοχή του Προεδρείου του ΕΚ στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας, ενημέρωσε τον Αντόνιο Ταγιάνι για την πορεία του Ελληνικού προγράμματος.
 
Του ζήτησε να συμβάλλει, ως Πρόεδρος του ΕΚ, στην ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς περαιτέρω εμπλοκές και καθυστερήσεις και πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των νομικών και συνταγματικών κανόνων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως κατεγράφη στην πρόσφατη κοινή Διακήρυξη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λισαβόνα.
 

Χωρίς βίζα στην ΕΕ οι Γεωργιανοί

Ο νέος κανονισμός μένει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο. Θα τεθεί σε ισχύ μόλις τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός αναστολής των θεωρήσεων, ο οποίος θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να επαναφέρουν προσωρινά την υποχρέωση θεώρησης σε περιπτώσεις έξαρσης των μεταναστευτικών ροών ή κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.
 

Σελίδες

Ο καιρός στην Αργολίδα