Ευρώπη

Τα νέα από την Ευρώπη

 

Τα ελληνικά μπαίνουν στα σχολεία του Βελγίου

Οι μαθητές του βελγικού Λυκείου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν τα νέα ελληνικά ως επίσημα διδασκόμενη γλώσσα στο πρόγραμμα σπουδών τους.
 
Την εισαγωγή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και λογοτεχνίας στις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελγίου, προβλέπει η Χάρτα Συνεργασίας Συνεργασίας «Εισαγωγή σε Γλώσσα και Πολιτισμό», που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα  Ζουράρι και την υπουργό Παιδείας της Γαλλόφωνης Κοινότητας κα Marie – Martine Schyns.
 

Κούλογλου: Με τη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας θα αυξήσουμε και τις εξαγωγές (Vid)

Μια ιδέα, μια πρώτη εκδήλωση και ένας μεγάλος στόχος: Η Ευρώπη να μάθει να τρώει ελληνικά φαγητά, κάτι που θα αποτελέσει το μέσο της προώθησης των ελληνικών προϊόντων και της αύξησης των εξαγωγών.

Ο Κούλογλου έφερε την Ελληνική κουζίνα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Πάνω από 500 άτομα κατάφεραν να φτάσουν στο εστιατόριο του Ευρωκοινοβουλίου όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο, ενώ πολλοί ακόμη έμειναν έξω, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία παρόμοιων εκδηλώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών.

 

Ο Στ. Κούλογλου άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για τα στερεότυπα και τις επιθέσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα τα τελευταία χρόνια: «Πρέπει να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας το οποίο εξακολουθεί να είναι δημιουργικό, παρά τη κρίση».

 

Η Ελλάδα στο πιάτο! (Vid)

Συνέντευξη Τύπου για τη βραδιά γευσιγνωσίας «Η Ελλάδα στο πιάτο!», που διοργανώνει απόψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα Anna Politkovskaya του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την παρουσία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.

Μεταξύ των προσκεκλημένων δημοσιογράφων και ο εκδότης του Αναγνώστη Πελοποννήσου και του anagnostis.org Άκης Γκάτζιος, που στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται δίπλα στην παρουσιάστρια της ΕΡΤ Μπηλιώ Τσουκαλά.

Μιλάτε ελεύθερα χωρίς roaming στην Ευρώπη

Από σήμερα 15 Ιουνίου, οι χρεώσεις περιαγωγής καταργήθηκαν. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να τηλεφωνούν και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο εξωτερικό, έχοντας την ίδια χρέωση με αυτή στην χώρα τους.

Πλέον μπορείτε να τηλεφωνείτε, να στέλνετε μηνύματα και να σερφάρετε στο διαδίκτυο σε όποια χώρα της ΕΕ και αν βρίσκεστε, χωρίς να χρεώνεστε επιπλέον.

 

Χάσμα στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών

Οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και τις αμοιβές πρέπει να αντιμετωπιστούν καλύτερα, και να κλείσει το συνταξιοδοτικό χάσμα ύψους περίπου 40% στην ΕΕ.
Το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών ανήλθε σε 38,3% το 2015 στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 65 και αυξήθηκε στα μισά κράτη μέλη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στην ανεργία οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ

Στην ανεργία οδηγεί 15.000 συμβασιούχους εργαζόμενους στους ΟΤΑ η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεών τους με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαχρονικά απαξιώνουν τις δομές στους δήμους για να τις παραδώσουν σε χέρια ιδιωτών.
 
Τα παραπάνω καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε σχετική ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι χιλιάδες απολύσεις γίνονται στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για την κινητικότητα και την εργασιακή περιπλάνηση.
 

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για την περίοδο 2020-2033

Κάθε χρόνο, δύο κράτη μέλη ορίζουν μια πόλη που φιλοξενεί την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και για πρώτη φορά, μπορούν να συμμετέχουν οι χώρες της ΕΖΕΣ/ΕΟΧ κάθε τρία χρόνια.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής μετά το 2020

Η υφιστάμενη πολιτική συνοχής έχει μετριάσει τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Παρόλα αυτά οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες παραμένουν. Αυτό υπογράμμισαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τρίτη (350 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 171 αποχές) .
Ζήτησαν την ενίσχυση των δράσεων της πολιτικής συνοχής μετά το 2020 για τη μείωση αυτών των ανισοτήτων και την πρόληψη δημιουργίας νέων ανισοτήτων σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Το ψήφισμα περιλαμβάνει βασικές προτάσεις για τη βελτίωση της πολιτικής συνοχής μετά το 2020:

Αλλάζει η διαβάθμιση ενεργειακής απόδοσης οικιακών συσκευών

Η διαβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των οικιακών συσκευών θα γίνεται πλέον από το A ως το G, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη κλίμακα για την κατανάλωση ενέργειας (A+, A++, A +++). Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία εγκρίθηκε με 535 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 79 αποχές.
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα θέσει στη διάθεση των καταναλωτών ένα απλούστερο εργαλείο για την επιλογή των αποδοτικότερων προϊόντων που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ενέργειας. Θα ενθαρρύνει επίσης τους κατασκευαστές να καινοτομούν και να επενδύουν σε ενεργειακά αποδοτικότερα προϊόντα.

Σελίδες

Ο καιρός στην Αργολίδα