Ευρώπη

Τα νέα από την Ευρώπη

 

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Το ΕΚ απέρριψε τη μαύρη λίστα χωρών υψηλού κινδύνου

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την Πέμπτη τη μαύρη λίστα με τις χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επιστρέφοντάς την στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να την αναθεωρήσει. Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η λίστα είναι πολύ περιορισμένη, και θα πρέπει κατά συνέπεια να επεκταθεί προκειμένου να καλύψει π.χ. τις χώρες που διευκολύνουν τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.

Παπαδημούλης: θα εργαστώ για μια Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης συγκέντρωσε, στον δεύτερο και τελικό γύρο ψηφοφορίας 469 θετικές ψήφους, επί συνόλου 638 έγκυρων ψηφοδελτίων, και με ποσοστό 73,5%. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2014, στην τότε εκλογή Προεδρείου του ΕΚ, ο Δημ. Παπαδημούλης είχε συγκεντρώσει 302 ψήφους, επί συνόλου 717 εγκύρων ψηφοδελτίων, ποσοστό 42,1%.

 

Το νέο Προεδρείο, στο οποίο ο Δημ. Παπαδημούλης θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την Ευρωομάδα της Αριστεράς, θα διευθύνει την λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου έως την 1η Ιουλίου του 2019.

 

Οι 14 Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε συνέχεια της εκλογής του νέου Προέδρου του ΕΚ την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν σήμερα τους 14 Αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου. Οι υποψήφιοι έπρεπε να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων προκειμένου να εκλεγούν. Οι Αντιπρόεδροι προέρχονται από έξι πολιτικές ομάδες του ΕΚ και μεταξύ τους είναι και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρ.Ενωτ.Αριστερά).
 
Οι Αντιπρόεδροι που εκλέχθηκαν στον πρώτο γύρο:
Mairead McGUINNESS (ΕΛΚ, Ιρλανδία) 466
Bogusław LIBERADZKI (Σοσιαλιστές, Πολωνία) 378

Ο Antonio Tajani νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του ΕΚ με 351 ψήφους στον τέταρτο και τελευταίο γύρο αναμέτρησης με τον Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) ο οποίος συγκέντρωσε 282 ψήφους.
 
Τα αποτελέσματα του τέταρτου γύρου ήταν τα εξής:
1. Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 351
2. Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 282
Σύνολο έγκυρων ψήφων: 633
Αποχές: 80
Σύνολο ψήφων: 713
 

Επτά υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε επίσημα τα ονόματα των επτά υποψηφίων για την ανάληψη της προεδρίας του ΕΚ. Η εκλογική διαδικασία ξεκινά σήμερα αμέσως μετά από τις τρίλεπτες παρουσιάσεις των επτά υποψηφίων στις 10 (ώρα Ελλάδος).
 
Οι επτά επίσημες υποψηφιότητες για την προεδρία του ΕΚ είναι οι εξής:
Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία)
Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο)
Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

Καρβούνης: Η Κομισιόν ούτε καν σκέφτεται τέταρτο Μνημόνιο στην Ελλάδα'

Την άποψη πως η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος στήριξης εκφράζει ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο ίδιος τονίζοντας με έμφαση τη θέση της Επιτροπής, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ένα 4ο μνημόνιο.
 
 

Τα πάντα γύρω από την εκλογή του προέδρου του ΕΚ

Κατά την πρώτη ολομέλεια του ΕΚ για το 2017 εκλέγεται ο νέος πρόεδρος και οι 14 αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 17 Ιανουαρίου οι ευρωβουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τον διάδοχο του σημερινού προέδρου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του, που διήρκεσε 2,5 χρόνια. Περισσότερα για τη διαδικασία και τους κανόνες του ΕΚ παρακάτω.

Γιατί γίνεται εκλογή προέδρου τώρα;

 

Αυστηρότεροι κανόνες για προστασία εσπεριδοειδών

Τα νομοθετικά μέτρα που σχεδιάζει να υιοθετήσει η ΕΕ για να αποτρέψει την εισαγωγή νέων παρασίτων που πλήττουν τα εσπεριδοειδή δέντρα και τους καρπούς τους δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Αυτό υποστήριξε με ψήφισμά του την Πέμπτη το ΕΚ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων και ελέγχων για την πρόληψη της εξάπλωσης των επιβλαβών οργανισμών που πλήττουν τα εσπεριδοειδή.
 

Επαναφορά βίζας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Ταχύτερη θα είναι πλέον η διαδικασία επαναφοράς της υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους υπηκόους τρίτων χωρών σε περιπτώσεις που οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης ή κινδύνους για την ασφάλεια. Το ΕΚ υπερψήφισε το νέο κανονισμό με 485 ψήφους υπέρ, 132 κατά και 21 αποχές.
 

Χουντής: Πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%;

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής με την οποία ζητάει την αποσαφήνιση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, για τη χρονική διάρκεια που δεσμεύτηκε η  Ελλάδα να επιτυγχάνει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.
Πιο συγκεκριμένα, και με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% πέραν του 2018, στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής αφού επικαλείται:

Σελίδες

Ο καιρός στην Αργολίδα