Δεν θέλουν να δουλεύουν τις Κυριακές

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Για «νίκη» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι.

Παρά το γεγονός ότι η Κυριακή ως αργία για τους περισσότερους είναι μία καλή μέρα για ψώνια, όσοι εμπλέκονται στο λιανικό εμπόριο συνεχίζουν να μην βλέπουν με καλό μάτι την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές με μετάθεση της αργίας για τα καταστήματα κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας.

Αν και η εμπορική κίνηση έχει φθάσει στο ζενίθ και ανάκαμψη στον ορίζοντα δεν φαίνεται, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων πανηγυρίζει για την τελευταία απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση, την οποία, μεταξύ άλλων, χαιρετίζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές της χώρας.

Οι δικαστές, με την υπ΄ αριθμ. 100/2017 απόφασή τους, έκαναν δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων και εμπόρων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις εξής περιοχές:
1) Αττική: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,
2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και
3) Νότιο Αιγαίο: Στους Δήμους: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό», είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Παράλληλα, στην απόφαση καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές μίλησε στη ψυχή της ελληνικής αγοράς και δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, υπέρ της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης».
 

Κατηγορία: 

Σχόλια

Ασχετα αν οι Κυριακές βολεύουν εμάς τους καταναλωτές, νομίζω πως δεν είναι καλό για τους υπαλλήλους και τους μικρούς εμπόρους που δε θα τους μένει ούτε μια μέρα να ξεκουραστούν. Οι ελέυθεροι επαγγελματίες είναι πνιγμένοι από τα χρέη. Εδω εμεις οι υπάλληλοι είμαστε κάθε μερα με algon και ηρεμιστικά και περιμένουμε πώς και πώς την κυριακή για να ηρεμήσουμε. Φανταστείτε αυτοί που δουλεύουν δωδεκάωρα καθημερινά...

Προσθήκη νέου σχολίου

Ο καιρός στην Αργολίδα