home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΨυχαγωγίαΑρχείο

Πατρινό Καρναβάλι για πάντα! Διαφορετική αλλά φαντασμαγορική η τελετή έναρξης (photos & video)

Πατρινό Καρναβάλι για πάντα και με κορωνοϊό! Βρήκαν τον τρόπο οι υπεύθυνοι του δήμου Πατρέων εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία να προσφέρουν στον κόσμο χαρά και κέφι, με μια φαντασμαγορική, αν και διαφορετική, τελετή έναρξης του πιο δημοφιλούς καρναβαλιού της χώρας μας. 

Η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 μεταδόθηκε χθες βράδυ Σάββατο 23 Ιανουαρίου, σε απευθείας τηλεοπτική και διαδικτυακή μετάδοση από τις 9 έως τις 11.30 το βράδυ από τις σελίδες και τα κανάλια του Δήμου Πατρέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκορπώντας σε όλον τον κόσμο αισιοδοξία και την ελπίδα ό,τι όλα θα επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς τους.

 

Είχε προηγηθεί σε μια λιτή, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, τελετή που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου (23/1) στο Δημαρχείο Πάτρας, η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος  κάλεσε για μια ακόμη φορά, όλους να τηρήσουν τις αποστάσεις και τα μέτρα που προβλέπονται κατά του covid-19.

 

Ο Δήμαρχος είπε: «Φέτος το Καρναβάλι μας γίνεται αλλιώς. Προχωράμε μέσα στην πανδημία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά ως πόλη και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε με επιτυχία. Καλό καρναβάλι σε όλους, η φετινή ιδιαιτερότητα δεν πρέπει να μας κάνει σιωπηλούς». 

Εν συνεχεία η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ και το παρακολουθήσουν όλοι, τηλεοπτικά και διαδικτυακά και από τις σελίδες και το κανάλι του Δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε το βίντεο από τη χθεσινοβραδινή έναρξη: 

Η τελετή εστίασε στα συστατικά που αποτελούν το μακρόχρονο καρναβάλι της Πάτρας, ρίχνοντας φως σε ορισμένα από τα σημεία, γεγονότα σταθμούς της υπεραιωνόβιας ιστορίας του θεσμού πλαισιωμένα από ορισμένα εμβληματικά αγαπημένα και διαχρονικά  καρναβαλικά  τραγούδια, τα οποία  ορχήστρα καταξιωμένων και έμπειρων μουσικών της πόλης, που είναι μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας. Τον δικό τους χορευτικό τόνο έδωσαν τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Εμβόλιμα στα δρώμενα, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά που ξετυλίγονταν στο Δημοτικό Θέατρο με παρουσιαστή τον Ιάσονα Τσόλη, γίνονταν συνδέσεις σε σημεία που χτυπούσε και χτυπά η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού.

 Έτσι στην πρώτη σύνδεση με την ιστορική αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας μεταφερθήκαμε στις χρυσές εποχές του κοσμοπολίτικου Καρναβαλιού της κάτω πόλης, που κυριαρχούσαν οι χοροεσπερίδες και οι παλαιοί μεγαλοπρεπείς χοροί με τους εύπορους καλεσμένους, χοροί για μικρούς και μεγάλους. 

Η παρουσιάστρια Κατερίνα Τσουκαλά συνομίλησε με το μέλος της Φιλαρμονικής Εταιρείας και καρναβαλιστή Θανάση Μανθόπουλο για τις μνήμες του χτες κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο και στο 1892 που ιδρύθηκε η εταιρεία, εμβληματική στην ιστορία του Καρναβαλιού μας αλλά και για μνήμες πριν από 60 χρόνια όταν τρία παιδικά ζευγάρια μάτια κρυμμένα πίσω από την κουρτίνα της αίθουσας κοιτούσαν τους ανθρώπους να χορεύουν.

Η δεύτερη σύνδεση έγινε στην ταβέρνα «Λαβύρινθος» της παλαιάς Πάτρας όπου εκεί όπως και στις ταβέρνες αλλοτινών Καρναβαλιών ξετυλιγόταν το παραδοσιακό καρναβάλι, αυτό της άνω πόλης, του κόσμου της βιοπάλης, όπου οι πάντες γίνονταν μια παρέα και γίνονταν τα λαϊκά γλέντια. Με τον Τζίμη Πολίτη μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας και καρναβαλιστής Δημήτρης Δημισιάνος ταξιδεύοντας στο χτες, ενώ μέλη της Ορχήστρας του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου έπαιξαν τραγούδια της ταβέρνας.

Στην τρίτη σύνδεση η Κατερίνα Τσουκαλά συνομίλησε με τον υπεύθυνο του Καρναβαλικού Εργαστηρίου όπου μας μετέφεραν στον πυλώνα δημιουργίας του Καρναβαλιού, εκεί που κατασκευάζονται τα άρματα και τα διάφορα στοιχεία, εκεί που φέτος κατασκευάζονται οι μπάστακες που θα στελεχώσουν και λόγω πανδημίας τον εκτεταμένο καρναβαλικό διάκοσμο της πόλης και των συνοικιών.

Η ψυχή του Πατρινού Καρναβαλιού, τα πληρώματα είχαν τον δικό τους ρόλο στην τελετή μέσω ευφάνταστων και ευρηματικών σύντομων δρώμενων για το ιδιαίτερο, διαφορετικό αυτό Καρναβάλι, που αποτέλεσαν ένα βίντεο μπολιασμένο με την ακαταμάχητη έμπνευση και χιουμοριστική τους αύρα.

Στην τέταρτη σύνδεση έγινε μεταφορά στο στρατηγείο των «Στρατηγών», του πληρώματος 1, ενός από τα πρώτα πληρώματα στην ιστορία του Κρυμμένου Θησαυρού. Ο Τζίμης Πολίτης συνομίλησε με τον Τάκη Πανούτσο και μέλη των Στρατηγών που από το 1970 γράφουν την ιστορία του Κρυμμένου Θησαυρού ενώ εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καρναβαλικές ομάδες με εμπνευσμένη δράση και «εκλεκτούς προσκεκλημένους, καρναβαλικούς πρέσβεις, επενδυτές και πολιτικά πρόσωπα» για το καλό του Καρναβαλιού.

Ωραία έκπληξη αποτέλεσε η σύνδεση με το συντριβάνι της πλατείας Γεωργίου Α΄ (και όχι της Φοντάνα ντι Τρέβι) όπου ο ένας εκ των δυο τελάληδων, ο Γιώργος Λογαράς βρήκε την περσινή, παρολίγον και φετινή Βασίλισσα του Καρναβαλιού Μαρία Κυριακοπούλου περίλυπη που δεν μπόρεσε πέρυσι να παρελάσει. Και ούτε φέτος θα μπορέσει. Ένωσαν τις ευχές τους για του χρόνου. Αυτά, συνέβησαν  στην πλατεία των καρναβαλικών αναστεναγμών! Εμείς όμως ξέρουμε ότι το πατρινό καρναβάλι θα υπάρχει για πάντα!

(οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα του δήμου Πατρέων στο Facebook)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button